Ing. Yelena Trofimova, Ph.D.

Projekty

Rovnováha mezi vstřícností a sobeckostí v oblasti bezdrátových ad-hoc and senzorových sítích

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS15/121/OHK3/1T/18
Období
2015
Popis
Ad-hoc a senzorové sítě jsou distribuované počítačové sítě jejichž prvky (dále v textu moduly) mají dvě základní funkce: plnění dané úlohy (nebo sady úloh) a přeposílání dat (umožňují tak komunikovat ostatním modulům v síti). Vzhledem k tomu, že jsou v těchto sítích všechny moduly napájené z baterií, obě základní funkce se v podstatě vylučují. Každý modul v síti je povinnen přeposílat data ostatních modulů a zároveň šetřit energii. Když je modul příliš vstřícný při přeposílání dat ostatních modulů, tak mu brzy dojde energie. Kdyz bude příliš sobecký, ostatní moduly v síti nemohou komunikovat. Předpokládejme, že existuje nějaký kompromis mezi vstřícností a sobeckostí. Cílem projektu je nalezení takového kompromis.

Softwarová architektura distribuovaných ICT systémů

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS16/123/OHK3/1T/18
Období
2016
Popis
Projekt pokrývá 3 dílčí témata týkající se softwarové architektury distribuovaných ICT systémů: 1) Propojení stávající architektury nededikovaného klastrového systému Clondike s implementací distribuovaného logu Apache Cassandra pro realizaci sofistikované správy migrací procesů a pro zajištění bezpečnosti na úrovni celého klastru. 2) Výzkum optimálních politik vstřícnosti a sobeckosti v bezdrátových ad-hoc a senzorových sítích s cílem nalézt pořadovaný poměr požadavků na výpočet a požadavků na přeposílání dat v rámci sítě. Výsledek bude sloužit jako základ pro vytvoření metody, která bere v úvahu nejen směřování a důvěru mezi moduly sítě, ale i efektivitu z pohledu využití energie. 3) Výzkum rozšíření konceptu softwarově definovaných sítí (SDN) o možnost dynamického přepínání okruhů v optických sítích využívajících hustý vlnový multiplex (DWDM) a výzkum vlivu dynamického přidávání a odebírání DWDM kanálů na sledované parametry optické trasy (zejména vliv různých úrovní signálu přidávaných kanálů na úroveň DWDM signálu na různých místech trasy)s cílem umožnit efektivnější zajišťování služeb pro síťové aplikace vyžadující přímý přístup k fotonické vrstvě sítě.

Videostream Hunter

Program
CESNET - Fond rozvoje
Poskytovatel
Jiný tuzemský poskytovatel
Kód
686R1/2021
Období
2021 - 2023
Popis
V současné době je velké množství multimediálního obsahu (audio/video) nabízeno prostřednictvím on-line platforem, typicky na vyžádání uživatele (Video-on-Demand). Tato praktika je dnes naprosto běžná u placených služeb (např. online videopůjčovny), avšak objevuje se i u platforem pro sdílení dat (např. Ulož.to), u kterých legálnost původu dat nelze zaručit. Objevují se dokonce i platformy, u kterých lze (viz. dokument “V síti”) dokonce tvrdit, že vlastní obsah bez ohledu na původ může být mimořádně závadný (např. terorismus, dětská pornografie atd.). Celou věc navíc komplikuje skutečnost, že velká většina tohoto provozu je v současné chvíli šifrována pomocí protokolu HTTPS, což značně znesnadňuje jeho identifikaci. Účelem projektu je hledat cesty a mechanismy pro nalezení otisku konkrétních videostreamů a tyto následně identifikovat ze síťového provozu reportovaného prostřednictví protokolu NetFlow/IPFix. Řešení projektu předpokládá vytvoření společné výzkumné infrastruktury nad distribuovaným datovým úložištěm (vytvořeného z SSD anebo NVMe disků) mezi oběma univerzitními pracovišti, jejichž propojení bude realizováno prostřednictvím páteřní sítě Cesnet.