Studenti FIT získali ocenění v soutěži SVOČ

6. 6. 2021

Dva studenti FIT ČVUT Ján Chudý a Marek Bielik se umístili na prvním a třetím místě ve studentské soutěži SVOČ, a to v kategoriích Teoretická informatika a Umělá inteligence. Závěrečné kolo proběhlo 24. května 2021.

V letošním finále soutěže SVOČ v matematice a informatice, které pořádala FJFI ČVUT 24. května 2021, prezentovalo své práce 55 studentů vysokých škol z České republiky a ze Slovenska. Ján Chudý se akce zúčastnil se svou bakalářskou prací Simulation of Centralized Algorithms for Multi-Agent Path Finding on Real Robots, díky které obsadil první místo ve své kategorii. Práci vedl doc. Pavel Surynek z FIT. 

„Chtěli jsme vyzkoušet, jestli lze přenést teoretický plán na skupinu skutečných robotů, v našem případě na robůtky Ozoboty,“ říká doc. Pavel Surynek a dodává: „Úkol robotů je na první pohled jednoduchý, každý se má přesunout na zadané cílové místo a přitom se vzájemně musí vyhýbat, nesmí tedy dojít ke srážce mezi roboty - jedná se o známý problém multi-agentního hledání cest.“

Druhým oceněným v soutěži SVOČ je Marek Bielik, který ve stejné kategorii obsadil třetí místo se svou diplomovou prací Algebraic Cryptanalysis of Small Scale Variants of the AES, a to pod vedením Mgr. Martina Jurečka z FIT ČVUT. Jednotlivé sekce soutěže byly spojené vždy po dvou, soutěžilo se tedy ve čtyřech matematických sekcích (37 prací) a dvou informatických (18 prací). Vzhledem k opatřením souvisejícím s epidemií probíhalo finálové kolo 21. ročníku SVOČ online prostřednictvím MS Teams. 

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková