GreenHack vyhrál projekt na prodloužení životnosti nábytku z IKEA

17. 6. 2021

Proběhl hackathon GreenHack – největší inovační akce ve střední Evropě zaměřená na udržitelný rozvoj. FIT byl akademickým partnerem této výjimečné akce. Cílem hackathonu bylo najít řešení nejpalčivějších ekologických výzev, kterým v současnosti vedle pandemie svět čelí. První místo vyhrál tým se svou aplikací pro delší životnost nábytku.

Celkem 200 hackerů se během 36 hodin pokusilo vyřešit výzvy spojené s ekologií a udržitelným rozvojem v souvislosti s chováním spotřebitelů i globálních firem. Vítězem soutěže se stal tým Unicorn Hackers s projektem Re-pair + Re-use + Re-sell, který přichází s inovátorskou aplikací na opravu, vylepšení a přeprodej nábytku IKEA. Vítězný tým získal hlavní cenu 2 500 euro.

„Naše aplikace umožní pomocí QR kódu identifikovat nábytek IKEA a zákazník poté může jednoduše objednat nebo si nechat vyrobit chybějící náhradní díly, načerpat nápady k vylepšení nábytku nebo nepotřebný nábytek prodat,“ řekl Tobiáš Vybíral z vítězného týmu Unicorn Hackers.

Porota dále finančně ocenila tři hackerské týmy. Na druhém místě se umístil projekt BASF in your pocket týmu Best BASF_app, který přišel s univerzálním řešení označování chemických sloučenin. Třetí místo obsadily dva týmy se svými projekty Nature Catcher – Vysočina týmu SUDs, která řeší problém nelegálních skládek a pomáhá zvyšovat počet turistů v kraji Vysočina, projekt Second life for bottles týmu Balance is Motion, který přišel s návrhy designových svítidel a tvárnic z pivních lahví. Další týmy získaly ceny partnerů soutěže. Součástí třech týmů byli také studenti FIT.

Seznam všech soutěžních projektů naleznete na webových stránkách akce.

Vítězný tým si za svůj projekt odnesl výhru 2 500 euro.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková