Jak zefektivnit urbanismus? Tým Metacity zvítězil v pražském hackathonu

7. 7. 2021

Výzvu Pražského inovačního hackathonu NakopniPrahu proměnil ve vítězství tým Metacity, který představil projekt zaměřený na zefektivnění rozvoje a plánování města díky vizualizaci dat. Vedoucím týmu byl Vojtěch Tomas, absolvent FIT ČVUT. Vítězný tým převzal z rukou pražského primátora šek ve výši 50 000 Kč na podporu realizace svého vítězného nápadu.

Celkem 11 týmů se proti sobě utkalo v letošním ročníku Pražského inovačního hackathonu NakopniPrahu. Jejich úkolem bylo vymyslet projekt, který by pomocí technologií zlepšil život Pražanů. Na prvním místě se umístil tým Metacity vyvíjející stejnojmenný open-source nástroj, který si klade za cíl zjednodušit komunikaci mezi občany, developery a dalšími organizacemi, podílejícími se na rozvoji a plánování města, a to skrze vizualizaci dat.

„Dnes žijeme s daty, klíčová jsou i v rámci plánování a rozvoje města. Aby bylo plánování města v souladu s tím, co jeho obyvatelé chtějí či preferují, je nutná participace,“ říká k projektu Vojtěch Tomas, vedoucí týmu Metacity, a dodává: „V současné době městské instituce vyvíjejí, či si nechávají zpracovávat vizualizace individuálně. Tyto výstupy se ale nedají navzájem kombinovat. Díky Metacity bude možné získaná data propojit a zefektivnit tak vzájemnou komunikaci v rámci Metropolitního plánu Prahy.“ 

Myšlenka Metacity vznikla v rámci jeho diplomové práce, kterou v současnosti dokončuje na FEL ČVUT. Na projektu se podílí také Radek Richtr, výzkumný pracovník FIT ČVUT a CAS UTIA a Giang Chau Nguyenová, absolventka FIT ČVUT a čerstvá absolventka FEL ČVUT. Pro vývoj platformy využili členové vítězného projektu otevřená data, které město volně poskytuje všem, kdo o to mají zájem. Dalším cílem nástroje Metacity je přizpůsobení uživatelského rozhraní konkrétním cílovým skupinám, na jejichž detailní definici teď tým pracuje.

Tým Metacity přišel s konceptem na jednodušší plánování rozvoje města

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková