Aplikace studentů FIT ČVUT usnadňují výběr z jídelníčků Menz ČVUT

3. 2. 2023

Studenti FIT ČVUT vyvinuli mobilní aplikace s cílem nabídnout uživateli rychlý a snadný přehled jídelníčků všech 10 stravovacích zařízení ČVUT na aktuální den i týden. Díky aplikacím tak má jídelníček po ruce nejen 18 tisíc studentů ČVUT, ale i zaměstnanci a veřejnost. 

S vlastním nápadem na vytvoření funkční a přehledné aplikace, která usnadní vyhledávání v nabídkách jídel menz, přišli nezávisle na sobě dva studenti FIT ČVUT – Petr Laštovička a Bc. Jan Vepřek – a vytvořili dvě šikovné aplikace. Důvodem bylo zpřístupnit studentům aktuální nabídku menz ČVUT, která do té doby byla pouze na webových stránkách Správy účelových zařízení (SÚZ). Studenti tak zúročili své nabyté IT znalosti a nabídli jednoduché řešení. V aplikacích se s fotografiemi nabízených jídel, jejich cenou a obsahem alergenů uvádí informace o otevíracích dobách či kontakty.

Výhodou aplikace ČVUT Menza od Petra Laštovičky je, že je tzv. open-source, to znamená, že na jejím dalším vývoji se může podílet kdokoli. Aplikace pro Andriod, kterou si v tuto chvíli stáhlo více než 1000 uživatelů, má uživatelsky příjemné prostředí a je neustále aktualizovaná. Petr Laštovička ji vytvořil v rámci své semestrální práce v předmětu Programování v jazyku Kotlin (BI-KOT).

„Při vývoji aplikace jsem se potýkal s načítáním informací z webu, návrhem správné architektury aplikace, podporou tabletů či multiplatformním návrhem. Bylo také potřeba pružně reagovat na nestandardní údaje od kuchařů, například jídlo bez ceny či názvu nebo neexistující názvy alergenů,“ popisuje vývoj aplikace Petr Laštovička.

Bc. Jan Vepřek vytvořil svou aplikaci Menza ČVUT rovněž pro Android. V současné verzi nabízí základní přehled nejdůležitějších informací. Nejen tyto zkušenosti s překonáváním problémů při vývoji aplikací bude předávat studentům i jako vyučující předmětu Programování pro operační systém Android (BI-AND.21) na FIT ČVUT. Každá aplikace nabízí jiné uživatelské prostředí a je na každém, kterou z nich si vybere. Pro zařízení iOS je k dispozici také aplikace Menzy ČVUT pro iOS Václava Halíka.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková