Dron studentů FIT zazářil na poli kosmonautiky

27. 1. 2020

Start-upová firma Dronetag založená studenty FIT ČVUT vyhrála hlavní cenu v Galileo Masters, nejprestižnější evropské soutěži zaměřené na satelitní navigaci. Svým geniálním nápadem ohromila jak porotu, tak evropské odborníky na letový provoz. Ing. Lukáš Brchl, Bc. Karel Čech, Bc. Marián Hlaváč a Ing. Adam Podroužek společně vytvořili malé nezávislé IoT zařízení pro drony, které je dělá chytřejší a schopné komunikovat s piloty v rámci letového provozu.

Tým studentů FIT ČVUT v čele s Ing. Lukášem Brchlem nyní nově založil start-upovou firmu Dronetag, která se zabývá vývojem malých nezávislých IoT zařízení pro drony, která nesou stejný název jako firma. Jejich nápad vznikl v listopadu 2018 na Space Application Hackathonu, ve kterém se týmu podařilo zvítězit v kategorii Navigace. Cílem firmy je dělat drony chytřejší, propojené a bezpečné pro přístup do letového provozu. FIT ČVUT vlastní profesionální dron, na kterém se zařízení testuje. Klíčovou komponentou celého systému je webová platforma a mobilní aplikace, ve které uživatelé mohou sledovat provoz okolních dronů a spravovat další zařízení s Dronetagem propojená.

„Evropská unie chystá zákon, podle kterého všechny drony ve vzduchu budou muset být identifikovatelné. Vyrábíme proto zařízení, které bude možné umístit na každý dron a které zprostředkuje jejich polohu,“ říká Ing. Lukáš Brchl.

Data získají například řídící letového provozu, a budou tak mít přehled o tom, kde se jaký dron aktuálně pohybuje. Díky tomu budou schopni například upozornit záchranářský vrtulník, aby se dronu, který vykonává jinou leteckou činnost, vyhnul.

Ing. Marián Hlaváč, Ing. Lukáš Brchl, fakultní dron a Bc. Karel Čech.

Více o úspěchu

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková