Inovátorské IT hvězdy se přes noc zrodily na hackathonu pořádaném Fakultou informačních technologií ČVUT v Praze

5. 3. 2020

Na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) proběhl ve dnech 28.–29. 2. 2020 historicky první ročník technologického hackathonu HackFIT 2020. Soutěže se zúčastnilo přes 60 soutěžících, z nichž mnohým nebylo ani 20 let. Přesto na 24hodinovém soutěžním IT maratonu ti nejlepší dokázali překonat sami sebe, vytvořit smysluplný projekt a domluvit si spolupráci s předními průmyslovými firmami.

Na začátku celé akce stál nápad dát šanci studentům středních a vysokých škol předvést a uplatnit svůj talent. Při prezentaci výsledků se před užaslou porotou z řad odborné veřejnosti prezentovaly projekty, které se rovnou mohou překlopit pro využití v běžném životě i v profesní průmyslové sféře.  O mnohé z výsledných projektů HackFIT mají již teď zájem společnosti jako Meteopress, Škoda Auto, Prozeta nebo Profinit.

Absolutním vítězem a také výhercem kategorie Práce s Open Data a softwarové aplikace je tým studentů z Univerzity Hradec Králové. Za svůj projekt „Aplikace pro přenosná zařízení ve výrobním procesu“ si odnesli hlavní cenu 50tis. Kč od Škoda Auto, 10tis. Kč na nákup v Alza.cz od Profinit a exkurzi do veřejnosti nepřístupných výzkumných prostorů SAB Aerospace.

„Cílem našeho projektu bylo navrhnout vhodná zařízení a aplikaci, která by na těchto zařízeních mohla fungovat, a zefektivnila tak celý výrobní proces v konkrétní firmě,“ říká Štěpán Záliš, jeden z členů vítězného týmu.

V projektu tento tým pracoval s chytrými hodinkami, které budou tvořit komunikační most mezi lidmi u výrobní linky a vedoucími pracovníky. 

„Soutěže typu hackathon mají jednu obrovskou výhodu - bezprostřední propojení běžného studenta s mezinárodními firmami. Díky tomu se jeden spontánní a zdánilvě obyčejný nápad může přes noc stát užitečným pomocníkem v reálném světě výroby a průmyslu,“ dodává Štěpán Záliš.

Díky tomuto vítězství byla splněna i mise celé akce, totiž předvést neotřelé a inovativní nápady, které najdou využití v praxi, kde budou smysluplně aplikovány a dále rozvíjeny. 

„Vzhledem k zaměření fakulty a atraktivitě témat hackathonu jsem logicky předpokládal velký zájem ze strany veřejnosti. Přesto jsem byl velmi překvapený, jaký dopad tato akce ve finále měla,“ říká doc. RNDr. Ing. Marcel Jiřina, Ph.D., děkan FIT ČVUT, a dodává: „Udivilo mě, s jak velkým nadšením a měrou profesionální iniciativy se organizace akce chopili lidé z fakulty v čele s Lukášem Brchlem, pro kterého je každý neotřelý nápad příležitostí a výzvou.“  

Organizátorem akce HackFIT byl matador na poli hackathonů Ing. Lukáš Brchl. Sám se zúčastnil již několika takových akcí, z nichž si se svým týmem odnesl vítězství, které odstartovalo jeho kariéru v podobě založení úspěšné start-upové firmy Dronetag.

„Díky špičkovému technologickému IT zázemí naší fakulty se podařilo uskutečnit takové výzvy, za jejichž úspěšné vyřešení by se nemusel stydět ani praxí protřelý IT inženýr a vývojář, “ říká Ing. Lukáš Brchl, absolvent FIT ČVUT a hlavní organizátor akce. 

Současná doba přeje mladým a talentovaným lidem, kteří se nebojí vyjít takzvaně s kůží na trh. V případě HackFIT jsme tak mohli být svědky zrodu budoucí efektivní spolupráce mezi kariérou nepolíbenými studenty a firmami, které mají v tržním světě zvučné jméno.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková