Zahrajte si počítačové hry vytvořené studenty během soutěže GameJam na FIT ČVUT

27. 4. 2023Ivana Macnarová

Sedm počítačových her vyvinuly studentské týmy v rámci programovací soutěže GameJam 2023 na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Pouhých 48 hodin měly týmy na to, aby vymyslely počítačovou hru dle zadaných čtyř ingrediencí. Všechny hry si můžete vyzkoušet a napsat autorům her, jak se vám líbí. Třetí ročník soutěže pořádala výzkumná skupina GraFIT ČVUT 7. až 9. dubna 2023.

Sedm různých počítačových her vytvořily studentské týmy během 48hodinové programovací soutěže GameJam 2023. Od propojení top-down střílečky a kuchařské hry, 2D puzzle plošinovky zasazené do sci-fi světa, kdy hrajete za čaroděje, až po hru o statečném obránci království kostek. 30 vysokoškoláků ze sedmi týmů dostalo na začátku soutěže jako zadání čtyři ingredience: Atypické použití kostky, Legie, Nečekané souvislosti a Smysl. Tři z těchto ingrediencí pak musely ve svých hrách použít a záleželo pouze na nich, jestli je využijí obsahově, mechanicky, v příběhu či jinak. Kreativitě se meze nekladly a ve výsledných hrách spolu ingredience vzájemně i ladily.

Letošní ročník byl nový v hodnocení. Každý z porotců, který výsledné hry GameJamu 2023 hodnotil, vybral svého favorita, kterému udělil cenu. Konečné pořadí her z GameJamu 2023 určilo počet hlasů na platformě itch. První místo a největší počet hlasů získala hra nazvaná Quantumage, druhé místo obsadila hra Magicman a na třetím místě skončila Dicey Rollin'

Pravidelně se GameJamu účastní vývojáři z Warhorse Studios. Studenti s nimi mohou své herní nápady konzultovat a vidí jejich pohled. Letošní ročník navštívili i lidé z projektu VisionGame, jejichž velkým cílem je podpora herního průmyslu a kteří monitorují a podporují vzdělávací obory. Podporují studenty v prezentacích vlastní tvorby.

V rámci akce dostali studenti také příležitost se navzájem poznat a předat si své zkušenosti. Tomu byl přizpůsoben i program akce. Studenti si ověřili GameQuiz plný otázek z herního designu a české herní subkultury, odreagovali se na lanparty nebo se jednotlivé týmy radily navzájem mezi sebou, aby si pomohly podle svých silných a slabých stránek. Jiný pohled a zkušenosti často pomohou posunout se dál, vychytat spoustu chyb a v neposlední řadě je to pro týmy příležitost se navzájem poznat. Studují totiž na různých fakultách a školách, např. FIT ČVUT, Matematicko-fyzikální fakultě UK nebo Vyšší odborné škole a Střední umělecké škole Václava Hollara.

Výsledky hlasování a všechny hry zdarma ke stažení najdou zájemci na webové stránce akce.

Soutěž GameJam 2023 podpořilo několik firem a organizací: Warhorse Studios, ZOTAC, VisionGame, CESNET, hlavní město Praha a IPR Praha

Kontakt pro média

Ivana Macnarová

PR manažerka

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková