Katedra číslicového návrhu FIT pořádala mezinárodní konferenci DDECS

21. 4. 2022Ivana Macnarová

FIT organizovala jubilejní 25. ročník mezinárodního sympozia Design and Diagnostics of Electronic Circuits and Systems (DDECS), který se konal 6. až 8. dubna 2022 v Praze. Konference byla jednou z prvních akcí pořádaných po kovidové pauze naživo. 

DDECS je fórem pro výměnu nápadů, diskuzi o výsledcích výzkumu a prezentaci praktických aplikací v oblastech návrhu, testování a diagnostiky číslicových, analogových a „mixed signal“ obvodů a systémů. Letošní pražský ročník navštívilo 70 účastníků z akademické sféry i z průmyslu.

V rámci konference zazněly přednášky od odborníků z různých oblastí, například z oblasti testování přednášel Janusz Rajski ze společnosti Siemens, z oblasti verifikace Rolf Drechsler z Brémské univerzity a z hardwarové bezpečnosti Lejla Batina z Radboudovy univerzity v Nijmegenu v Nizozemsku. Prezentace průmyslových partnerů byly zastoupeny společnostmi Intel a SYSGO. Prezentováno bylo 23 vybraných příspěvků ze 62 zaslaných z 18 zemí a 4 kontinentů. Všichni účastníci hodnotili konferenci jako velmi úspěšnou.

V návaznosti na svoji přednášku v rámci konference vystoupí profesorka Lejla Batina z nizozemské Radboudovy univerzity exkluzivně na FIT ve čtvrtek 28. 4. 2022 od 18:00 hodin s přednáškou Hluboké učení a fyzické útoky na vestavné systémy: Jak hluboko můžeme jít?. Ve své přednášce se bude zabývat některými nedávnými poznatky o oboustranných vztazích mezi hlubokým učením a analýzou postranních kanálů a nastíní směry budoucího výzkumu. Její přednášce bude od 16: 30 předcházet i přednáška Kryptografie založená na permutacích od Joana Deamena, belgického kryptologa a jednoho ze dvou autorů světoznámé šifry AES/Rijndael. Ve své přednášce pohovoří o „hnutí odporu za očistu symetrické kryptografie“. Ve své podstatě jde o refaktorizaci symetrické kryptografie, kdy blokové šifry jsou nahrazeny kryptografickými permutacemi a takzvanými deck funkcemi. 
 

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková