Přednáška: Hluboké učení a fyzické útoky na vestavné systémy: Jak hluboko můžeme jít?

Kdy

28. 4. 2022
18:00 – 19:00

Kde

Posluchárna T9:105

Thákurova 9, Praha 6

Rezervace

Bez rezervace

Záznam

YouTube

Exkluzivně na FIT vystoupí profesorka Lejla Batina z Radboudovy univerzity v Nijmegenu (Nizozemsko). Mezi její výzkumné zájmy patří kryptografické implementace, fyzické útoky a protiopatření. Ve své přednášce se bude zabývat některými nedávnými poznatky o oboustranných vztazích mezi hlubokým učením a analýzou postranních kanálů a nastíní směry budoucího výzkumu. Její přednášce bude předcházet přednáška Joana Daemena.

Abstrakt

V nedávné době bylo objeveno a potvrzeno, že strojové a hluboké učení lze využít pro tzv. analýzu postranními kanály. Tuto analýzu lze použít i na chráněné kryptografické implementace. Úspěch těchto experimentů vedl k tomu, že se techniky hlubokého učení staly hlavní součástí vyhodnocování úniků postranními kanály.

Na druhou stranu, jak se v nedávné době rovněž ukázalo, i neuronové sítě mohou být podrobeny reverznímu inženýrství s pomocí analýzy postranních kanálů, kdy útočník například měří čas nebo elektromagnetické vyzařování. To dělá z neuronových sítí zajímavý cíl, neboť se počítá s použitím optimalizovaných neuronových sítí jako IP jader v takových aplikacích, jako jsou například vyhodnocování bezpečnosti, HD mapy pro automobily bez řidiče atd.

Přednáška se bude zabývat některými nedávnými poznatky o oboustranných vztazích mezi hlubokým učením a analýzou postranních kanálů a nastíní směry budoucího výzkumu.

Lejla Batina

Lejla Batina je profesorkou na Radboudově univerzitě v Nijmegenu. V roce 1995 absolvovala Univerzitu v Záhřebu, Chorvatsko. V roce 2005 získala doktorát na KU Leuven, Belgie. V letech 2006–2009 působila jako postdoc ve výzkumné skupině COSIC na KU Leuven a v letech 2001–2003 jako kryptografka v Pijnenburg Securealink (později SafeNet B.V.) v Nizozemsku. Mezi její výzkumné zájmy patří kryptografické implementace, fyzické útoky a protiopatření.

Působila v programových výborech všech nejdůležitějších krypto a bezpečnostních konferencí (USENIX Security, CCS, EUROCRYPT, CRYPTO atd.). Byla spolupředsedkyní programových výborů konferencí ACM WiSec 2021 a CHES 2014 a spolupředsedkyní konferencí CHES 2012, EUROCRYPT 2021 a RWC 2021.

Od nizozemské vlády získala v roce 2014 grant VIDI a byla hlavní řešitelkou několika národních i evropských grantů. Na Radboudově univerzitě vede skupinu 11 výzkumníků. Devět doktorandů pod jejím vedením svá studia úspěšně zakončilo.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková