Laboratoř disponuje množstvím techniky z oblasti strojového vidění. Jedná se hlavně o průmyslové kamerové senzory, vysokorychlostní kamery, řádkové kamery, hloubkové senzory, termokamery nebo laserové či ultrazvukové měřiče vzdáleností. Kromě klasických výpočetních jednotek typu PC používáme mini-PC, single board computery či mikrokontrolery.

Kamery

Laboratoř je vybavena průmyslovými maticovými kamerami od firmy Basler. Kamery se od sebe liší možností připojení – GigE/USB 3.0, rozlišením, snímkovací frekvencí či možností snímat monochromaticky nebo barevně. Kamery jsou kompatibilní se C-mount závitem objektivů.

Termokamery

Nalezneme zde i čtyři termokamery. Od firmy Workswell kameru WIC – stacionární LWIR termokamera pro přesné měření teploty v laboratorních a industriálních podmínkách, WIRIS 1st gen – termokamera pro bezpilotní letadla. Poslední dvě kamery na obrázku jsou FLIR Tau 2 a FLIR Boson (ta nejmenší) – dlouhovlnové infračervené kamerové moduly do embedded zařízení.

Světla

Nezbytnou součástí snímání je osvětlení, proto je v ImproLabu z čeho vybírat. Bodové světlo, bar light a ring light v různých vlnových délkách. Bodové a pruhové světlo i v provedení RGB, kde lze nastavit barvu svícení RGB kanály. Nalezneme zde i UV prstencové světlo, prstencový červený darkfield, konzoli bar lightů, koaxiální světlo, zelené telecentrické světlo, červené a bílé zadní osvětlení a v neposlední řadě i dome pro homogenní nasvícení o průměru 21 cm.

 

 

Výkonná světla

Někdy menší světla nestačí a je potřeba sáhnout pro něco silnějšího. Laboratoř disponuje několika světly od firmy Effilux a Chromasens, které se používají pro řádkové kamery díky jejich vysoké intenzitě a možnosti aktivního chlazení. Z nich je třeba zmínit nejintenzivnější světla tunelová pro homogenní nasvícení. Dále disponuje také velkými bar lighty, u kterých je možné například ovlivnit vyzařovací úhel jednotlivých LED světýlek pomocí čoček. 

 

 

 

Objektivy

Co se týče objektivů, tak je také z čeho vybírat. Od firmy Kowa a Computar máme celou řadu objektivů lišící se ohniskovou vzdáleností, velikostí senzoru a dalšími parametry. Pokud žádný objektiv nevyhovuje požadavkům, lze použít nastavitelný objektiv od firmy Schneider Kreuznach – první z prava – a sestavit ho z dílčích komponent podle toho, jaké zvětšení a pracovní vzdálenost potřebuji. 

Řádkové kamery + objektivy

Dalším druhem kamer jsou řádkové kamery. Řádková kamera snímá oproti maticové kameře pouze 1 řádek pixelů, ale zato s neuvěřitelnou snímkovací frekvencí (desítky kHz). Používá se často v průmyslu pro kontrolu nekonečných výrobků na běžícím páse jako například odvíjející se role papíru, sklo, textilie. V ImproLabu se nacházejí tři typy řádkových kamer od firmy Basler o různém rozlišení a snímací rychlosti. Na kamery lze vybrat ze tří Kowa objektivů pro řádkové kamery s různými ohniskovými vzdálenostmi.

Speciální kamery

Hloubkové kamery od firmy Intel jsou výborným řešením pro 3D scanning, obličejové rozpoznávání ale i s větším zorným polem pro robotiku či VR. Hloubkové kamery Basler typu TOF fungují na principu měření doby letu odraženého světla od snímaného objektu, což umožňuje okamžitý snímek 3D i 2D. UV kamera od firmy jAi je citlivá pro vlnové délky 400 nm a méně. Vysokorychlostní kamery se používají pro zachycení děje, který je pro lidské oko nebo jiné snímací zařízení moc rychlý. Snímkovací frekvence kamery, kterou je možné využít v ImproLabu, je 253 snímků za sekundu v plném rozlišení (2500 x 2000 pix). Skvostem laboratoře je laserová kamera C2-2040-GigE of firmy Automation Technology, která se používá pro velice přesné profilové měření ve 3D pomocí laserové triangulace.

Telecentrické objektivy

Laboratoř se pyšní čtyřmi telecentrickými objektivy. Telecentrické objektivy díky své konstrukci zaručují stejnou velikost objektu, pokud je objekt v hloubce ostrosti objektivu, zanedbatelnou deformaci a nezkreslení perspektivou. Díky těmto vlastnostem se telecentrické objektivy používají pro přesné měření ve strojovém vidění. Objektivy v laboratoři se liší možností vstupu na koaxiální světlo, hloubkou ostrosti či zvětšením.

360° objektivy

Šperkem laboratoře jsou tyto 360° objektivy od firmy Opto Engineering. 360° objektivy můžeme dělit na objektivy pro vnější a vnitřní inspekci. Pro vnější inspekci jsou určeny dva největší objektivy z obrázku. Největší pericentrický objektiv na obrázku umožňuje vidět jak vrchní, tak boční plochy zkoumaného objektu. Druhý největší objektiv umožňuje díky soustavě zrcadel vidět objekt z 8 různých úhlů. Pro vnitřní inspekci se používají zbylé dva objektivy, dírkový a boroskopický. Dírkové objektivy se používají pro vyšetřování děr a dutin zvenku, zatímco boroskopický slouží k inspekci vnitřních stěn, které jsou přístupné pouze po zavedení sondy dovnitř

 

 

 

Za obsah stránky zodpovídá: doc. Ing. Štěpán Starosta, Ph.D.