Pavel Surynek je nově jmenovaným profesorem

22. 12. 2022

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval 28. listopadu 2022 na návrhy vědeckých a uměleckých rad vysokých škol 76 nových profesorek a profesorů vysokých škol. Za FIT byl jmenován doc. Pavel Surynek pro obor Informatika. Předání jmenovacích dekretů od ministra školství, mládeže a tělovýchovy, prof. Vladimíra Balaše, proběhlo 19. prosince 2022 v Karolinu.

Nový titul získali zástupci technických, informatických, chemických, přírodovědných či uměleckých oborů, lingvisti, právníci nebo ekonomové.

Prof. RNDr. Pavel Surynek, Ph.D., je odborník na umělou inteligenci v robotice a vedoucí Laboratoře robotických agentů (RoboAgeLab). Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Působil na Univerzitě v Kóbe a Národním institutu pokročilé průmyslové vědy a technologie v Japonsku. Je to odborník, který vymýšlí nové algoritmy pro automatizaci skladů. Zabývá se umělou inteligencí, speciálně heuristickým prohledáváním, splnitelností, multiagentními systémy a řešením úloh z robotiky. V současnosti pracuje na výzkumu plánování, které koordinuje spolupráci mnoha robotických agentů. Na výzkumu spolupracuje s předními světovými pracovišti jako je například Univerzita jižní Kalifornie nebo Ben Gurionova Univerzita v Izraeli. V roce 2022 se probojoval do finále soutěže Český Vševěd 2022, kde popularizační formou představil svou vědeckou práci. Časopis Computerworld jej zvolil do prestižního výběru TOP IT osobnost za rok 2022.

[Foto: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR]

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková