Doc. Pavel Surynek se zúčastnil finále soutěže Český Vševěd 2022!

19. 9. 2022

Dne 13. září 2022 se v brněnském Univerzitním kině Scala konal finálový večer soutěže Český Vševěd 2022, kde svou vědeckou práci představil i doc. RNDr. Pavel Surynek, Ph.D., vedoucí Laboratoře robotických agentů z FIT ČVUT. Mezi šest finalistů z různých univerzit se probojoval se svým soutěžním popularizačním videem, kde představil svou vědeckou práci. 

Podmínkou účasti v soutěži bylo natočení krátkého videa, kde vědci a vědkyně během maximálně 150 sekund představili publiku vědecké téma podané popularizační formou. Do soutěže se přihlásilo 34 vědců a vědkyň, z nichž ve finále se utkalo šest nejlepších, kteří ve svém videu dokázali předat své nadšení pro vědu veřejnosti a zajímavě představili, co se děje za dveřmi vědeckých pracovišť a ústavů. Doc. Surynek zabodoval se svým soutěžním videem o robotických agentech, kteří jsou stěžejní pro jeho výzkum v Laboratoři robotických agentů.

„Pro mě jako výzkumníka moje práce představuje výzvu, abych fakultě nějak pomáhal, abych přispíval k jejímu rozvoji. Když se na to podíváme jako na sportovní tým, tak snažit se posouvat fakultu v tabulce mezi ostatními směrem nahoru je obrovská zábava,“ hovoří o svém působení na fakultě doc. Surynek a dodává: „Myslím si, že máme na to stát se konkurencí špičkových institucí, talenty jsou tady obrovské, stačí je zkonsolidovat a vědecky se prosadit. Což už se ostatně děje, zvláště v umělé inteligenci, tam máme velké šance být na špičce.“

Cílem finálového vystoupení Českého Vševěda 2022 bylo předat divákům nejen nadšení pro vědu, ale i kus vědění samotného.  Smyslem soutěže je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro společnost, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit. A to právě mohli nově představit i díky Českému Vševědovi. 

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková