Zápis z 15. zasedání Akademického senátu konaného dne 10. 11. 2023

Na 15. zasedání AS FIT se schvalovaly Výroční zprávy o hospodaření a činnosti FIT ČVUT za rok 2022, Podmínky přijímacího řízení do bakalářských a navazujících magisterských studijních programů a také se diskutoval záměr akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy.

Program schůze

  1. Schválení programu 15. zasedání AS FIT
  2. Kontrola a schválení zápisu ze 14. zasedání AS FIT
  3. Informace o dění v mailové konferenci AS FIT a usneseních přijatých per-rollam
  4. Schválení Výroční zprávy o hospodaření FIT za rok 2022
  5. Schválení Výroční zprávy o činnosti FIT za rok 2022
  6. Schválení Podmínek přijímacího řízení do studijních programů pro akademický rok 2024/25
  7. Vyjádření k Záměru akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy
  8. Schválení výše prospěchového stipendia
  9. Informace o Ombudsmanovi FIT
  10. Informace o Nové budově FIT
  11. Různé
1.

Schválení programu 15. zasedání AS FIT

V. Miškovský přivítal všechny senátory, členy vedení fakulty a hosty na 15. zasedání AS FIT. Dále představil návrh programu. 1. místopředsedkyně J. Mertlová se zasedání neúčastnila, proto vedení schůze převzal 2. místopředseda.

Předseda T. Nováček požádal na základě prosby děkana o prohození bodů programu „Schválení Výroční zprávy o činnosti ČVUT FIT za rok 2022” a „Schválení Výroční zprávy o hospodaření za rok 2022”, dále pak doplnění bodu „Informace o kybernetické bezpečnosti fakulty“ před bod „Různé“.

Další návrhy na úpravu programu již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje program 15. zasedání AS FIT s prohozením bodu Schválení Výroční zprávy o hospodaření ČVUT FIT za rok 2022 a Schválení Výroční zprávy o činnosti ČVUT FIT za rok 2022 a s doplněním bodu Informace o kybernetické bezpečnosti před bod Různé.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
2.

Kontrola a schválení zápisu ze 14. zasedání AS FIT

V. Miškovský představil tento bod a informoval přítomné, že většina poznámek byla pouze formulační a byly tedy rovnou zapracovány. Na zasedání tedy nezbyly žádné připomínky k řešení, pouze došlo k opravě příjmení jednoho z hostů.

Žádné další připomínky k zápisu nebyly, proto V. Miškovský ukončil diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje zápis ze 14. zasedání AS FIT.
  • Hlasování: Pro – 6, Proti – 0, Zdržel se – 1
  • Usnesení bylo přijato.
3.

Informace o dění v mailové konferenci AS FIT a usneseních přijatých per-rollam

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo předsedovi senátu. T. Nováček zmínil, že v mailové konferenci AS FIT byla zmíněna od pana děkana informace o vnitroorganizační dohodě, která prošla Grémiem fakulty a odešla na rektorát. Ta bude podrobněji řešena jako samostatný bod programu (Informace o Nové budově FIT). Dále děkan informoval o schválení rozpisu příspěvků na úrovni AS ČVUT a bude tedy možné předložit rozpočet ke schválení. T. Nováček informoval o konci svého mandátu, tedy i o konci v pozici předsedy akademického senátu, a požádal ostatní senátory o zvážení možnosti kandidovat na tuto pozici.

Dále T. Nováček informoval o per-rollam hlasování v období mezi 14. a 15. zasedáním AS FIT:

Usnesení PR/14: AS FIT schvaluje zápis z 13. zasedání AS FIT.
Seznam hlasujících: Bařinka NEHLASOVAL, Jeřábek NEHLASOVAL, Knop PRO, Kolský PRO, Meinlschmidt PRO, Mertlová PRO, Miškovský PRO, Nováček PRO, Suchý PRO, Valla PRO

Další témata k tomuto bodu nebyla, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a přešel k dalšímu bodu programu. V průběhu diskuze dorazil na zasedání senátor O. Suchý.

4.

Schválení Výroční zprávy o hospodaření FIT za rok 2022

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo předkladateli. T. Nováček v první řadě poděkoval paní tajemnici za vizuální úpravu předkládané zprávy – takto je více reprezentativní. Dále informoval senátory, že paní tajemnice na základě typografických požadavků od O. Suchého těsně před zasedáním nahrála aktualizovanou verzi dokumentu. Děkan následně požádal o vyjasnění otázek od O. Suchého. Co se týče snižujícího se počtu úvazků na fakultě v rámci kategorií – například počty docentů ubývaly, protože přechází do pozice profesorů nebo si snižují úvazky na základě přiřazení k projektům, které nejsou vedeny pod fakultou, nebo si snižují úvazky v souvislosti s dosažením důchodového věku. O. Suchý se dále dotázal, jestli se daří tento trend zastavit. Děkan uvedl, že se nejedná o trend, ale o přirozenou reakci na vzniklé situace. P. Pavlíčková doplnila, že toto snižování se odvíjí od rozdělení práce mezi úvazky a projekty. D. Knop se dotázal, jestli jsme schopni zjistit počet osob s plným úvazkem na fakultě. Paní tajemnice zmínila, že data ve Zprávě jsou taková, která musíme vykazovat navenek. Tuto otázku bere spíše pro interní debatu a analýzu uvnitř fakulty, nikoliv navenek do Zprávy.

Dále došlo k vyjasnění tabulky o samoplátcích – došlo ke zjištění, že počet studentů samoplátců je vyšší, než bylo původně napsáno ve Výroční zprávě o činnosti ČVUT FIT za rok 2022. O. Suchý poděkoval za doplnění informací a je spokojený s finální podobou.

Další otázky do diskuze již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje Výroční zprávu o hospodaření FIT za rok 2022 ve verzi VZH_FIT_2022_verze_8_os.
  • Hlasování: Pro – 8, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení nebylo přijato.
5.

Schválení Výroční zprávy o činnosti FIT za rok 2022

V. Miškovský představil tento bod. T. Nováček na úvod shrnul, že se sešel s P. Pavlíčkovou, aby zapracovali veškeré došlé připomínky k této Zprávě.

O. Suchý se opětovně dotázal na hodnoty v tabulce III.2 – studenti samoplátci. P. Pavlíčková zmínila, že dojde k opravě této hodnoty a že došlo k chybě při získávání dat ze systémů.

Další připomínky k předložené Zprávě nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje Výroční zprávu o činnosti FIT za rok 2022 s opravou počtu studentů v tabulce III.2.
  • Hlasování: Pro – 8, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení nebylo přijato.
6.

Schválení Podmínek přijímacího řízení do studijních programů pro akademický rok 2024/25

V. Miškovský představil tento bod. T. Nováček poděkoval senátorům D. Knopovi a O. Suchému za připomínky, které obratem přeposlal Z. Muzikářovi, který je zapracoval. Z. Muzikář následně zmínil, že spousta typografických chyb vyplývá z nevhodného převodu mezi systémy Google a Microsoft. Dále doplnil, že anglický překlad byl zkontrolován certifikovanou překladatelkou.

Bakalářský studijní program Informatika (CZ)

Došlo k vyjasnění informací v sekci o Aplikaci pro přijímací řízení, kde je zmíněn i mail pro případnou komunikaci, která často bývá efektivnější. O. Suchý navrhl, aby se informace o mailové komunikaci přesunula do dřívější části, kde by byla relevantnější.

Další otázky k dokumentu nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi, představil upravené usnesení a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje Podmínky pro přijetí ke studiu do prezenční a kombinované formy bakalářského studijního programu Informatika pro akademický rok 2024/2025 ve verzi v2 se přesunutím bodu 5.5 do bodu 3.9.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
Navazující magisterský program Informatika (CZ)

O. Suchý se dotázal, proč je v těchto Podmínkách explicitně zmíněno, že pozdě podaná přihláška nebude přijata. Z. Muzikář reagoval, že je možné tuto informaci vyškrtnout. Dále proběhla diskuze o vynechání informací k prvnímu přihlášení do Aplikace a přesunutí informace o mailové adrese.

Další poznámky k dokumentu nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi, představil upravené usnesení a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje Podmínky pro přijetí ke studiu do prezenční formy navazujícího magisterského studijního programu Informatika pro akademický rok 2024/2025 ve verzi v2 s vyškrtnutím bodu 3.7 a přesunutím bodu 5.4 do bodu 3.8.
  • Hlasování: Pro – 8, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
Bakalářský studijní program Informatics (EN)

Z. Muzikář na úvod zmínil, že většina poznámek byla rovnou zapracována, ostatní by rád probral a vyjasnil si je. Diskuze proběhla nad volbou specializací a termíny pro dodání dokumentů ke studiu (tzv. document requirements). Během diskuze byly úpravy dle připomínek vneseny přímo do editovatelného dokumentu a jejich zapracování je součástí usnesení. Na závěr Z. Muzikář zmínil, že se pro následující roky plánuje přejít na SAT testy.

Další poznámky do diskuze již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi, představil upravené usnesení a požádal senátory o hlasování. V průběhu diskuze se z Teamsů odpojil senátor L. Bařinka.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje Podmínky pro přijetí ke studiu do prezenční formy bakalářského studijního programu Informatics pro akademický rok 2024/2025 ve verzi v2 po zapracování připomínek.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
Navazující magisterský program Informatics (EN)

V rámci zasedání proběhla diskuze, ze které vzešly doplňující poznámky přímo v editovatelném dokumentu, jejich zapracování je součástí usnesení. Z. Muzikář zmínil, že double-degree program musí být formálně v rámci Podmínek, avšak přijímání těchto studentů bude jiné. Následně došlo k úpravě i této části podmínek.

Další připomínky k dokumentu nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi, představil upravené usnesení a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje Podmínky pro přijetí ke studiu do prezenční formy navazujícího magisterského studijního programu Informatics pro akademický rok 2024/2025 ve verzi v2 po zapracování připomínek.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.

 

Následně zasedání opustil senátor T. Valla a z Teamsů se odpojil senátor S. Jeřábek. Z tohoto důvodu nebyli členové zasedání usnášeníschopní a nebylo možné nadále přijímat usnesení. Nicméně všechny body programu se mohly prodiskutovat.

T. Nováček zmínil, že je možné vytvořit Legislativní komisi akademického senátu, kde by se veškeré dokumenty podobného charakteru, jako jsou diskutované Přijímací podmínky, daly předjednat, a umožnit tak zefektivnění zasedání. Děkan je této myšlence nakloněn, mohly by se tedy dokumenty předkládat a opravovat s předstihem.

Další poznámky k tomuto bodu již nebyly, proto V. Miškovský přešel k Informacím o kybernetické bezpečnosti fakulty, jelikož byl na zasedání přítomný M. Vaňko – vedoucí ICT oddělení, který musel brzy odejít.

7.

Vyjádření k Záměru akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy

Bod následoval po bodu 8.

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo proděkanovi. Z. Muzikář poděkoval za návrhy změn od senátorů, přislíbil zapracování. Primárním úkolem je koncepce tohoto studijního programu. Strategickým záměrem byla myšlenka, že učitelství informatiky by mělo být o informatice. Byla vytvořena pracovní skupina (primárně z vedoucích kateder a proděkana). Jde o průřez celým bakalářským studiem. Za tento program bude udělován titul magistr (nikoliv inženýr). Nositelem tohoto studijního programu jsou fakulty, MÚVS zajišťuje pedagogickou stránku programu.

Jelikož akademický senát nebyl usnášeníschopný, T. Nováček přislíbil panu proděkanovi, že se k tomuto bodu vrátí na následujícím zasedání a vyjádří se usnesením, prozatím ale přítomní senátoři alespoň vyjádřili podporu připravovanému programu. Další otázky již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a přešel k dalšímu bodu programu.

8.

Schválení výše prospěchových stipendií

Bod následoval po bodu 11.

V. Miškovský představil tento bod a doplnil, že kvůli nedostatečnému počtu senátorů nelze stipendia schválit na zasedání. Z. Muzikář představil návrh stipendií s celkovou částkou ve výši 886 500 Kč, která se odvíjí od současného stavu stipendijního fondu. Dále na dotaz doplnil informaci, že doktorská stipendia lze hradit i z jiných zdrojů než jen ze stipendijního fondu. T. Nováček přislíbil, že o výši stipendií budou senátoři hlasovat v mezidobí per-rollam.

9.

Informace o Ombudsmanovi FIT

V. Miškovský představil tento bod a otevřel diskuzi. O. Suchý na začátek shrnul, že od prvotní iniciativy uběhl zhruba rok a chtěl by vědět, jak se toto téma posouvá. Děkan zmínil schůzky na půdě FEL a v rámci GRiFO (setkání informatických fakult) – situace je na každé škole jiná. V současné době má informace, že rektor připravuje Příkaz rektora k ochránci práv. V současné době se uvažuje o zřízení kontaktní skupiny, na kterou by se mohli studenti/zaměstnanci obracet. Hlavními tématy jsou šikana či sexuální obtěžování.

D. Knop se dotázal, jestli je nějaký reálný odhad, kdy by mohla tato skupina vzniknout. Děkan reagoval, že by rád měl nějaké hmatatelné řešení zhruba v polovině příštího semestru. J. Meinlschmidt doplnil, že je potřeba, aby měla pozice Ombudsmana pro svoji funkčnost širší podporu ze strany Vedení fakulty a Grémia.

Dále proběhla diskuze o možnostech fakulty k řešení pozice Ombudsmana a otázek ohledně duševního zdraví. V průběhu této diskuze odešel O. Suchý.

Další témata k tomuto bodu nebyla, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a přešel k dalšímu bodu.

10.

Informace o Nové budově FIT

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo panu děkanovi. Děkan shrnul, že na rektorát byl zaslán návrh vnitroorganizační dohody, v současné chvíli se čeká na reakci. Snahou FIT je co nejdříve vypracovat stavební dokumentaci a získat stavební povolení nezávisle na zajištění financování samotné výstavby.

Další poznámky do diskuze nebyly, proto V. Miškovský uzavřel tento bod a přešel k závěru zasedání.

11.

Informace o kybernetické bezpečnosti fakulty

Přesunuto za bod 6. z důvodu přítomnosti vedoucího ICT oddělení na zasedání.

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo předsedovi senátu. T. Nováček informoval senátory o událostech kolem kybernetického útoku na FJFI, resp. celou univerzitu. Dále tlumočil otázky některých kolegů, proč naše fakulta přistoupila k vypínání serverů, když ostatní fakulty z jejich pohledu nic nedělaly. M. Vaňko reagoval, že nešlo o to, že by ostatní součásti nic nedělaly, ale že všechny součásti se zapojily podle svých možností. Dále shrnul základní informace ohledně kybernetického útoku a spolupráci s VIC. M. Vaňko následně opustil zasedání.

Děkan doplnil, že se jednalo o krizovou situaci, veškerá rozhodnutí se musela rychle vykomunikovat. Dále proběhla diskuze o informovanosti zaměstnanců ohledně této situace, kdy vypínaní serverů začalo již před 20:00. První informace zaměstnancům byla poskytnuta až ve 23:20.

J. Meinlschmidt následně položil dotaz ohledně součinnosti FIT a VIC při vypínání systémů. Dále zmiňuje nedávno vykonaný audit kyberbezpečnosti odborníka na kyberbezpečnost na FIT a zda reakce na útok proběhla podle předem vypracované strategie. L. Smitková Janků informovala, že dle vedoucího ICT byl FIT o vypnutí systémů požádán rektorátem.

V. Miškovský na závěr shrnul, že cílem této diskuze nebylo nějaké pranýřování za chyby při komunikaci, spíše se jednalo o vyjasnění a poučení se z této situace pro budoucnost.

Další dotazy do diskuze již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel tento bod a přešel k další části programu.

12.

Různé

V. Miškovský otevřel bod Různé a požádal přítomné o témata k diskuzi.

Š. Pechman se dotázal pana děkana, jestli probíhá komunikace mezi naší fakultou a FJFI ohledně případné pomoci stran zmíněného kybernetického útoku. Děkan zmínil, že zatím žádná komunikace neproběhla, nicméně doplnil, že se děkana FJFI zeptá a nabídne případnou pomoc.

V. Miškovský vznesl dotaz ohledně stavu řešení nefunkčního výtahu B v budově A. L. Smítková Janků informovala, že problém momentálně zamrzl na vyjednávání o ceně opravy mezi FSv a dodavatelem.

Další náměty do diskuze již nebyly, proto V. Miškovský poděkoval všem senátorům, členům vedení a hostům a ukončil zasedání v 17:05.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Jan Řezníček