Zápis z 18. zasedání Akademického senátu konaného dne 8. 3. 2024

Na 18. zasedání AS FIT se senát vyjadřoval k záměru děkana jmenovat nového proděkana pro spolupráci s průmyslem, vyčlenění PR oddělení a oddělení pro veřejné zakázky a také diskutoval o odhadu rozpočtu fakulty pro aktuální rok.

Program schůze

  1. Schválení programu 18. zasedání AS FIT
  2. Kontrola a schválení zápisu ze 17. zasedání AS FIT
  3. Informace o dění v mailové konferenci AS FIT
  4. Vyjádření k záměru jmenovat Ing. Jakuba Nováka proděkanem pro spolupráci s průmyslem
  5. Vyčlenění agendy veřejných zakázek do nově zřízeného samostatného oddělení nákupů a veřejných zakázek
  6. Vyčlenění PR oddělení jako samostatné oddělení
  7. Volba dílčí volební komise pro Doplňovací volby do AS ČVUT ve volebním obvodu studentů
  8. Odhad rozpočtu FIT pro rok 2024
  9. Schválení Metodiky stanovení výše prospěchového stipendia na FIT
  10. Diskuze o platformě pro uchovávání senátních dokumentů
  11. Informace o Nové budově FIT
  12. Výsledky jednání s Disciplinární komisí FIT
  13. Povinnost tělesné výchovy v rámci nové akreditace
  14. Diskuze o rušení volitelných předmětů (doplněno při schvalování programu)
  15. Různé
1.

Schválení programu 18. zasedání AS FIT

Š. Pechman přivítal všechny senátory, zástupce vedení fakulty a hosty na 18. zasedání AS FIT. Dále představil návrh programu.

D. Knop požádal o zařazení bodu „Diskuze o rušení volitelných předmětů“ na konec programu. Přítomní senátoři souhlasili s touto úpravou. Další návrhy na změnu programu nebyly, proto Š. Pechman uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje program 18. zasedání AS FIT s doplněním bodu „Diskuze o rušení volitelných předmětů“ před bod „Různé“.
  • Hlasování: Pro – 8, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
2.

Kontrola a schválení zápisu ze 17. zasedání AS FIT

Š. Pechman představil bod a předal slovo 2. místopředsedovi. O. Suchý informoval senátory, že došlo k přeformulování dvou částí zápisu na základě poznámek pana děkana, další úpravy zápisu nebyly.

Nikdo z přítomných senátorů neměl žádné další návrhy na úpravu, proto Š. Pechman uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje zápis ze 17. zasedání AS FIT.
  • Hlasování: Pro – 8, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
3.

Informace o dění v mailové konferenci AS FIT

Š. Pechman představil bod a předal slovo předsedovi senátu. V. Miškovský zmínil, že některé důležité body byly zaslány i mimo mailovou konferenci, jsou však v plánu v rámci programu zasedání. Informoval přítomné, že v rámci akademického senátu došlo ke změně – senátorka J. Mertlová úspěšně ukončila studium, senátorem se tedy stal A. Havliček. Dále byla opětovně zaslána zpráva ohledně zveřejňování ticketů ICT, v době zasedání byla tato zpráva stále bez odpovědi. Informace o Disciplinární komisi FIT budou probrány v samostatném bodě.

D. Knop informoval, že došlo k zrušení nenárokové části doktorského stipendia, přičemž někteří studenti, kteří neměli důvod žádat o finanční podporu, nyní mohou klesnout pod rozhodovací hranici. Š. Starosta doplnil, že v současné chvíli není nejspíš možné zavést systémové řešení, do doby zasedání věděl o dvou studentech. Následně požádal o informace o případných dalších takto zasažených studentech.

Další informace k tomuto bodu již nebyly, proto Š. Pechman ukončil diskuzi a přešel k dalšímu bodu programu.

4.

Vyjádření k záměru jmenovat Ing. Jakuba Nováka proděkanem pro spolupráci s průmyslem

Š. Pechman představil bod a předal slovo panu děkanovi. Děkan na úvod zmínil, že dosavadní proděkan, P. Kordík, je v této funkci opravdu dlouho, dříve zastával funkci proděkana pro rozvoj. V současné době došli k tomu, že oba myšlenkově směřují jiným směrem. Shodli se, že by byla vhodná změna.

P. Kordík potvrdil názorové rozdělení, které zmínil pan děkan. Jeho vizí byl rychlejší růst směrem k vědě a projektům a také případná akceptace přijatelné míry rizika při přípravě nových projektů. Také mu jde o to, aby fakulta mohla nalákat vhodné lidi, kteří jsou schopni zmíněné projekty získat. Dále zmínil některé další názorové rozdíly, které si s panem děkanem vyříkali. Oběma jako vhodné řešení přišlo navrhnout na pozici proděkana přítomného Jakuba Nováka. Na závěr P. Kordík zmínil, že rozhodně nechce ukončit veškeré vazby s fakultou, s Jakubem si rozumí a budou na některých věcech pokračovat společně.

Děkan následně představil J. Nováka jako kandidáta na post proděkana. V podkladových materiálech představil profil kandidáta i představu o postu proděkana pro spolupráci s průmyslem. Shrnul, že za J. Novákem je vidět kus práce z pozice vedoucího oddělení Spolupráce s průmyslem, kterým je od začátku roku 2024.

Š. Pechman se dotázal J. Nováka, jaké má cíle v této své budoucí pozici. J. Novák představil rozpracovaný dokument, ve kterém chce zmapovat dosavadní fungování oddělení a určit další směřování. V současné chvíli je v průběhu tvorby a připomněl, že strategie pro oddělení se musí prakticky neustále upravovat. Z dosavadních dat je vidět veliká práce, která je v plánu udělat. Je potřeba zjišťovat potenciální partnery a zmapovat stav, následně určit cíle, které se budou rozdělovat na menší kusy, a tak dále. Hlavním cílem pro J. Nováka je, aby oddělení pro spolupráci s průmyslem bylo vidět. Jak dovnitř – podpora pro řešení startupů, smluvního výzkumu a jiné – tak ven – fakulta má chytré studenty, absolventy i zaměstnance. Je záměrem, aby všichni věděli, že jsme tu pro ně a měli by v prvé řadě jít za námi.

T. Nováček prostřednictvím chatu poukázal na to, že P. Kordík se dle svých slov ve směřování oddělení neshodne s vedením, ale shodne se na něm s J. Novákem. Dále se dotázal, jestli tedy nehrozí stejné neshody mezi J. Novákem a vedením. J. Novák zmínil, že je potřeba partnerům vysvětlovat, proč je pro ně spolupráce s fakultou přínosná. Procesy spolupráce je také potřeba vylepšovat tak, aby byly pro partnery zajímavější. Vyjádřil názor, že vedení fakulty potřebuje nejen jít dopředu, ale také budovat pevné základy za sebou. Zmínil, že P. Kordík je dobrý ve vyhledávání nových partnerů a možností spolupráce, proto věří, že v tomto ohledu bude jeho vztah s vedením fungovat i nadále.

P. Kordík na závěr zmínil, že je důležitá podpora vedení a že diskuze o dalším směřování oddělení již probíhá. J. Novák následně doplnil, že komunikace stále probíhá, je však potřeba si na začátek udělat celkový obrázek, na kterém se již teď pracuje.

Další otázky do diskuze nebyly, proto Š. Pechman poděkoval za diskuzi a požádal senátory o tajné hlasování pomocí aplikace.

  • Usnesení: AS FIT se souhlasně vyjadřuje k záměru děkana jmenovat Ing. Jakuba Nováka proděkanem pro spolupráci s průmyslem.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 1
  • Usnesení bylo přijato.
5.

Vyčlenění agendy veřejných zakázek do nově zřízeného samostatného oddělení nákupů a veřejných zakázek

Š. Pechman představil bod a předal slovo panu děkanovi. Děkan na úvod zmínil, že výběrová řízení jsou procesem, který fakulta musí v řadě záležitostí absolvovat. Při začátcích fakulty se tato řízení vedla primárně pro účely nákupů výpočetní techniky, proto je v současné době řeší oddělení ICT. Do položek pro výběrové řízení však patří i nákupy potravin, drogerie, nábytku a dalších. Nepřijde mu tedy rozumné, aby se těmto věcem věnovalo oddělení ICT, jelikož s ním často takové nákupy nesouvisí. Na jiných fakultách jsou oddělení pro veřejné zakázky zařazeny v organizační struktuře pod tajemníkem, nikoliv pod ICT. Děkan tedy navrhuje vyčlenění této agendy a přesun pod děkanát, resp. tajemnici fakulty.

J. Kašpar se dotázal, jaký dopad to bude mít při nákupech IT techniky. Děkan reagoval, že součástí připravovaného oddělení bude M. Vrátil, který je zároveň zaměstnancem oddělení ICT. Primární změnou bude, že výběrová řízení bude mít na starosti místo M. Vaňka paní tajemnice. Nicméně věří ve standardní komunikaci s oddělením ICT jako doposud.

D. Knop zmínil názor, že již v tuto chvíli toho má tajemnice na starosti hodně, zda-li by té práce nebylo již moc. L. Smítková Janků odpověděla, že v současné době má jako tajemnice mimo svých tří oddělení i koordinační roli v řadě dalších agend. Zároveň doplnila, že z titulu správce rozpočtu i v současnosti do agendy nákupů a VZ vstupuje. Je tedy podle ní lepší vytvořit pro toto samostatné oddělení. Oddělení ICT se navíc ulehčí, nadále však zůstanou součástí plánování, např. při specifikaci položek. Navíc to umožní jednodušší organizování dalších povinných akcí, které by mohly být problematické, pokud by je stále mělo na starosti oddělení ICT.

Další otázky do diskuze již nebyly, proto Š. Pechman ukončil diskuzi a požádal senátory o hlasování o souhlasném stanovisku.

  • Usnesení: AS FIT se souhlasně vyjadřuje k záměru děkana vyčlenit agendu veřejných zakázek do nově zřízeného samostatného oddělení nákupů a veřejných zakázek.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 1
  • Usnesení bylo přijato.

Děkan poděkoval za souhlasné stanovisko. Po tomto hlasování se z Teamsů odpojil O. Suchý.

6.

Vyčlenění PR oddělení jako samostatné oddělení

Š. Pechman představil bod a předal slovo panu děkanovi. Děkan na úvod zmínil, že PR oddělení má zajímavou historii. Za dob předchozího děkana spadalo PR oddělení přímo pod něj. Pevnou součástí oddělení je po celou dobu V. Dvořáková, ostatní členové se v průběhu let měnili. V rámci nového vedení děkan začlenil toto oddělení pod proděkana pro vnější vztahy. Za tu dobu se oddělení rozrostlo (v současné době čítá 3 lidi, ale budou opět 4). Začalo být problematické, že proděkanka pro vnější vztahy byla na dvou rozdílných postech – vnější vztahy jako takové (spolupráce s jinými univerzitami, memoranda apod.), následně propagace a aktivity PR oddělení. Snahou je, aby PR oddělení vědělo, co se děje, bylo součástí vedení fakulty a mohlo lépe reagovat. Na základě názorů proděkanky D. Illnerové a vedoucí PR oddělení V. Dvořákové děkan vyzkoušel, jak by toto rozdělení fungovalo. Po pozitivních ohlasech proto předkládá tento bod senátu, aby došlo k vytvoření samostatného PR oddělení s vlastní vedoucí, kterou bude V. Dvořáková.

K tématu nebyly žádné otázky, proto Š. Pechman uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování o souhlasném stanovisku.

  • Usnesení: AS FIT se souhlasně vyjadřuje k záměru děkana vyčlenit PR oddělení jako samostatné oddělení.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.

Děkan poděkoval za souhlasné stanovisko. Zmínil, že v případě úpravy Statutu FIT ve smyslu výše projednaných vyčlenění by byl celý proces zdlouhavý, protože Statut fakulty schvalují oba akademické senáty. Zmínil, že při vhodné příležitosti dojde k celkovým změnám Statutu FIT. V. Miškovský připomněl, že některé informace o akademickém senátu jsou ve Statutu FIT zastaralé. Děkan doplnil, že změn bude ve Statutu více a bude k nim širší diskuze.

7.

Volba dílčí volební komise pro Doplňovací volby do AS ČVUT ve volebním obvodu studentů

Š. Pechman představil bod a předal slovo předsedovi senátu. V. Miškovský zmínil informaci, že AS ČVUT odhlasoval per-rollam hlavní volební komisi a AS FIT musí zvolit dílčí volební komisi pro tyto volby.

Š. Pechman představil jednotlivá usnesení pro volbu dílčí volební komise a následně požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje, že se ke zvolení dílčí volební komise bude vyjadřovat en bloc.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
  • Usnesení: AS FIT schvaluje, že se ke zvolení dílčí volební komise bude vyjadřovat veřejně.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
  • Usnesení: AS FIT volí dílčí volební komisi ve složení: Bc. Matyáš Rak, RNDr. Jiřina Scholtzová, Ph.D., Mgr. Michal Opler, Ph.D.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
8.

Odhad rozpočtu FIT pro rok 2024

Š. Pechman představil bod a požádal děkana o shrnutí, jelikož předkladatel O. Suchý nebyl v tu dobu přítomen na zasedání. Děkan představil podklady, o které požádala Hospodářská komise AS FIT. V předchozích dnech se dohodli na dvou opravách, které byly vyznačeny v dokumentu. Jednou z nich byla hodnota, která nemá v tomto dokumentu vůbec být, druhou je kompenzace s dofinancováním stipendií ze 200 na 279 tisíc Kč.

L. Smítková Janků zmínila, že tento dokument byl představen na Hospodářské komisi vloni v listopadu dle požadavků. Hodnoty vycházejí z dat, která byla k dispozici v listopadu. Má strukturu kombinující kalkulaci a rozpočet. Dále zmínila, že k němu jsou již nějaké připomínky, které se poté promítnou do návrhu rozpočtu. Již nyní se ví, že proběhlo hodně změn na úrovni ČVUT (např. nová metodika na odvody, která výrazně mění výpočet mimonormativu). Také se budou měnit pravidla pro projekty a výuku. L. Smítková Janků by byla ráda, aby se výpočty a kalkulace více přiblížily sledování skupin výdajů tak, jak to v současnosti je děleno v tabulkách rozpočtu ČVUT. Dále se snaží zohlednit i připomínky Hospodářské komise, aby rozpočet a čtvrtletní hodnocení byly konzistentní, čímž by se dala lépe provádět zpětná kontrola. V současné chvíli se již ví o některých položkách, které budou změněny, jelikož došlo k vydání Rozhodnutí o přijetí projektů k financování poskytovateli dotací apod.

Děkan zmínil, že nyní se čeká na rozpis příspěvků z ČVUT, zároveň informoval o výsledcích uzávěrky za loňský rok. L. Smítková Janků doplnila, že fakulta skončila v pozitivních číslech v převodu do fondu provozních prostředků i v zisku. Děkan ještě požádal senátory, aby tento odhad brali velmi obecně, veškeré položky se mohou ještě výrazně měnit s možným budoucím návrhem rozpočtu.

A. Havliček zmínil, že dle odhadu se plánuje velmi výrazně přečerpat stipendijní fond. L. Smítková Janků reagovala, že záměrem je čerpání fondu do určité výše, současně se však mění přísun peněz do fondu. Je v plánu toto korigovat, pokud by se musel fond doplácet z rozpočtu, bude tato změna zohledněna. V současnosti se ví o doplácení stipendií pro doktorandy, jedná se však o změnu v našem zájmu, chceme, aby byli doktorandi rozumně odměňováni. Děkan doplnil, že ve většině položek jsou určité rezervy, aby bylo případně kam sáhnout. Pokud projdou veškeré změny v zákoně, budou od příštího roku doktorandi vypláceni ve výši odvozené od násobku minimální mzdy (financování srovnatelné se mzdou zaměstnance).

Na konci diskuze se opět na Teams připojil O. Suchý, který však neměl žádné doplňující otázky. Š. Pechman tedy všem poděkoval za diskuzi a přešel k dalšímu bodu programu.

9.

Schválení Metodiky stanovení výše prospěchového stipendia na FIT

Š. Pechman představil bod a předal slovo panu děkanovi. Děkan na úvod shrnul, že dosud má fakulta Metodiku, která pochází z dob předchozího vedení. Veskrze ji považuje za dobře napsanou a nebyla potřeba ji měnit. Loni však došlo k rozsáhlé diskuzi ohledně stipendií a financí ve stipendijním fondu. Na základě diskuze došlo k dohodě na úpravě metodiky. V metodice se stanovuje celková částka, která se poté následně rozděluje. Studentům nevyhovovalo, že v letním semestru obdrží nižší stipendium za stejný studijní průměr než v zimním semestru. Tento postup fungoval dlouho, dokud jsme měli studenty, kteří svými poplatky za prodlužování studia tento fond doplňovali. Nyní však ubylo těchto prodlužujících studentů, měnila se také výše poplatků a fond se dostal pod tlak. Současný plán je nastavit pravidla pro vyplácení stipendií tak, aby se lépe pracovalo s financemi, které ve fondu jsou, a nebylo nutné doplňovat fond z dalších zdrojů. Jednou ze změn je úprava koeficientů v tabulce. Navrženým řešením je zavedení kategorie pro průměr 1.0 a změna kategorií. V předložených materiálech byly také modely čerpání pro proběhlé semestry, aby si senátoři mohli udělat obrázek o nové Metodice.

L. Smítková Janků zmínila, že hlavní myšlenkou předložené navržené Metodiky je upravit rozložení křivky stipendií, aby stále platilo, že studenti s výborným prospěchem dosáhnou na částku s motivačním charakterem, ale zároveň aby stipendia příliš nezatěžovala stipendijní fond.

A. Havliček se dotázal, kolik se aktuálně zhruba vyplácí stipendií. Z. Muzikář reagoval, že ta částka spojitě rostla. Výpočet z nové metodiky byl otestován na aktuální stavy, kdy pro první kategorii (průměr 1.0) by se jednalo asi o 60 studentů, druhou zhruba 30, třetí poté 50 a poslední dvě kategorie každá cca 90 studentů. Podle původní metodiky by to s částkou přibližně 16 tis. Kč pro nejvyšší kategorii vycházelo na částku 3,3 milionu, což je nárůst o skoro 20 procent.

Š. Pechman se dotázal, zda-li by se dalo vyhnout tomu, aby Metodika fungovala zpětně. Děkan reagoval, že v podstatě to tak lze udělat. Vedení použije starou metodiku, ale bude kalkulovat s jinou celkovou částkou.

O. Suchý a další senátoři požádali o představení jasnějších dat o počtech studentů s daným intervalem průměrů a také o zapracování některých připomínek v rámci Metodiky. Děkan souhlasil, že tato data mohou dodat. Je možné tuto Metodiku prozatím neschvalovat.

P. Kolský se dotázal, jestli není rozdíl mezi dvěma nejvyššími kategoriemi příliš veliký. L. Smítková Janků reagovala, že takový byl požadavek. Nicméně doplnila, že koeficienty lze iterovat v závislosti na diskuzi. Děkan doplnil, že tento rozdíl vznikl na základě inspirace z jiné součásti.

J. Koumar v průběhu diskuze z důvodu výuky opustil zasedání. Na závěr však zmínil, že s návrhem Metodiky souhlasí. Stipendia mu nejsou jedno, ale nejsou zásadní. Pokud jsou na fakultě studenti, kteří cílí na nejvyšší stipendia, aby měli peníze, doporučil by jim spíš úvazek na fakultě, resp. ve firmě. Následně zasedání opustil také J. Kašpar, čímž se akademický senát stal neusnášeníschopným a mohl tedy pouze pokračovat v diskuzi.

Š. Pechman se dotázal na možnost získání dat ohledně odmítnutí známky z předmětu z důvodu stipendií. Z diskuze vyplynulo, že tato data nejsou a nelze je získat, jelikož nelze obstarat ani data k odmítnutí známky a jejich zdůvodnění. Š. Pechman reagoval, že mohou nastat situace, kdy studenti raději nedokončí předmět, aby jim nekazil studijní průměr. Návrhem může být například výpočet pouze nejlepších předmětů, které dají povinný limit 30 kreditů, což znemožňuje Stipendijní řád ČVUT. V. Miškovský doplnil, že u kategorií 1 a 2 je jisté, že studenti mají jiné známky z předmětů. U vyšších kategorií již toto platit nemusí, jelikož studenti mohou mít stejné známky, avšak za jiné předměty s různým kreditovým ohodnocením, čímž mohou být tyto hranice těsnější než v případě prvních dvou kategorií.

Na závěr Z. Muzikář zmínil, že u studentů se skvělým prospěchem nejde primárně o peníze (dosud byly rozdíly mezi některými kategoriemi v rozmezí 1–2 tisíc Kč), ale spíš o prestiž. Z důvodu usnášeníschopnosti se senátoři domluvili s děkanem na odložení bodu na následující zasedání, na kterém by mohla být předložena i stipendia za zimní semestr a bude tedy lépe poznat, jaký vliv by nová Metodika měla. J. Novák ještě doplnil, že je potřeba se hlavně domluvit na potřebných podkladech, abychom se na následujícím zasedání vyhnuli dalším požadavkům na ně a problémům při schvalování metodiky.

Další poznámky do diskuze nebyly, proto Š. Pechman uzavřel diskuzi a přešel k dalšímu bodu schváleného programu. V průběhu diskuze dorazil tajemník AS FIT J. Řezníček.

10.

Diskuze o platformě pro uchovávání senátních dokumentů

Š. Pechman představil bod a předal slovo tajemníkovi AS FIT. J. Řezníček na úvod zmínil, že hlavní motivací je problém při předkládání materiálů ze systémů Microsoft do prostředí Google (např. formátování). Dále zmínil, že je potřeba vyřešit nastavení přístupnosti některých dokumentů, aby se k nim například nejprve vyjadřovali jen senátoři a později po opravách došlo ke zveřejnění akademické obci dle legislativy. V následujícím týdnu má v plánu schůzku s tajemníkem AS ČVUT ohledně fungování celouniverzitního úložiště pro akademický senát. Děkan reagoval, že vyjasnit právní rovinu může tajemník AS FIT napřímo s panem právníkem, technickou rovinu následně doporučuje probrat s M. Vaňkem. J. Řezníček zmínil, že fakultní SharePoint již nějak běží a je potřeba vyjasnit, jak ho lze použít pro potřeby akademického senátu. Také chtěl, aby o těchto postupech byli členové senátu informováni.

Dále proběhla diskuze o stanovení dalšího postupu pro budoucí migraci senátních dokumentů na jinou platformu, která bude splňovat veškeré interní předpisy. Další poznámky již nebyly, proto Š. Pechman ukončil diskuzi a přešel k dalšímu bodu programu.

11.

Informace o Nové budově FIT

Š. Pechman představil bod a předal slovo předsedovi AS FIT. V. Miškovský zmínil, že jednání stále probíhají a požádal pana děkana o stručné shrnutí dosavadního postupu. Děkan seznámil přítomné s dosavadním postupem (územní rozhodnutí, souhlas ostatních součástí s budoucím převodem na fakultu a jiné). Původně bylo v plánu stavbu financovat v rámci jedné z připravovaných výzev Ministerstva průmyslu a obchodu, výzvu však po změně jejích parametrů nebude možno využít. Probíhají však jednání o dalších možnostech financování.

Dále děkan informoval senátory o předložených materiálech a doplnil, že o dalších krocích bude i nadále všechny informovat. Jednání nadále probíhají, jsou však složitá a časově náročná.

V průběhu diskuze se z Teamsů opět odpojil O. Suchý.

Š. Pechman poděkoval za tyto informace a přešel k dalšímu bodu programu.

12.

Výsledky jednání s Disciplinární komisí FIT

Š. Pechman představil bod a předal slovo předsedovi AS FIT. V. Miškovský informoval senátory o schůzce děkana s nově zvolenou Disciplinární komisí a také o dalších poznámkách, které proběhly v rámci jednání a také skrze mailovou konferenci. Shrnující poznatky doplní na následujícím zasedání, které proběhne po další schůzce DK s děkanem.

Š. Pechman poděkoval za shrnutí a přešel k dalšímu bodu programu.

13.

Povinnost tělesné výchovy v rámci nové akreditace

Š. Pechman představil bod. Zmínil, že v rámci předpisů byla zpětně doplněna povinnost tělesné výchovy a dotázal se na tuto skutečnost. Z. Muzikář reagoval, že se tato skutečnost diskutovala s P. Tvrdíkem i s právníkem fakulty. Nejprve je potřeba zmínit, že povinnost předmětů stanovuje Rada studijního programu. V původním akreditačním spisu byla povinnost tělesné výchovy stanovena. Jelikož se nová akreditace spustila v době covidu, byla tato povinnost změněna, aby se nemuselo studentům jednotlivě tuto povinnost odpouštět skrze Lex Covid. Po návratu ke standardní prezenční výuce se však zapomnělo tuto povinnost nastavit zpět. Může dojít k situacím, kdy někteří studenti původně tělocvik mít nemuseli, avšak teď ho budou muset absolvovat. Z. Muzikář však zaručil, že toto nesplnění nebude důvodem k ukončení studia jakéhokoliv studenta.

Z. Muzikář ještě na závěr zmínil, že v rámci akreditace dojde na návrh T. Nováčka ke změně, kdy za absolvování těchto povinných tělocviků získá student jeden kredit. Š. Pechman poděkoval za vysvětlení a přešel k dalšímu bodu programu.

14.

Diskuze o rušení volitelných předmětů

Š. Pechman představil bod a předal slovo předkladateli. D. Knop informoval senátory, že se bude konat mimořádná schůzka Grémia, kde se bude diskutovat rušení některých volitelných předmětů, což mu přijde v protikladu se Strategickým záměrem fakulty. Dále zmínil, že mu přijde zvláštní, že se kvůli tomu musí scházet Grémium mimořádně, na rozdíl od jiných problémů, které fakultu trápí.

L. Smítková Janků zmínila, že cílem není rušení jako spíš optimalizace vzhledem k finančním prostředkům – cílem je nastavit systém tak, aby se fakulta nedostala do problémů, pokud by měla hodně volitelných předmětů s nízkými počty studentů. Je potřeba nastavit proces tak, aby hlavně neublížil povinným předmětům v rámci specializace, zohlednit počty studentů na specializaci apod.

Z. Muzikář doplnil, že původní záměr byl vyřadit již nefungující volitelné předměty (např. předměty zahraničních pedagogů, kteří již na fakultě nejsou, a nikdo tyto předměty neučí ani nevypisuje), nenazval by to přímo mimořádným Grémiem, spíše schůzkou s vedoucími kateder, jelikož na Grémiu je pro řešení výuky jen omezený čas.

Děkan zmínil, že doposud se předměty pouze vytvářely a nikdy nedošlo k rušení nefungujících. Je potřeba provést revizi před tím, než se budou otevírat další. Tajemnice připomněla, že je potřeba nastavit pravidla pro provázání předmětů s financováním.

Další poznámky do diskuze nebyly, proto Š. Pechman uzavřel diskuzi a přešel k poslednímu bodu.

15.

Různé

Š. Pechman otevřel diskuzi v bodě Různé.

O. Štorc informoval senátory, že došlo k narovnání smlouvy s fotografy na promocích na úrovni ČVUT. Je možné nasmlouvat další, aby následně měla fakulta možnost si vybírat.

Š. Pechman informoval děkana, že závěrečné práce se nesprávně zveřejňují a nepropisují do archivu DSpace. Z odpovědí od oddělení ICT na HelpDesku vyplynulo, že toto nebylo v popisu funkcionalit portálu ProjectsFIT. Děkan zmínil, že se na to zeptá, požádal Š. Pechmana o primární vstupy. Z. Muzikář doplnil, že portál ProjectsFIT se bude předělávat.

Žádné další náměty do diskuze již nebyly, proto Š. Pechman poděkoval všem přítomným za účast a ukončil zasedání v 17:29.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Jan Řezníček