PhDr. Ing. Tomáš Evan, Ph.D.

Závěrečné práce

Bakalářské práce

Hledání a analýza proměnných souvisejících s TFR

Autor
Jan Bartoš
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
PhDr. Ing. Tomáš Evan, Ph.D.
Anotace
Cílem této práce je analyzovat porodnost a její závislost na různých trendech ve vyhledávání na internetu nebo v literatuře. K analýze trendů je využívan nástroj Google Trends a Google Ngram. V práci zkoumám klíčová slova, která jsem sestavil na základě faktorů, které byly již identifikovány odbornou veřejností i těch, které literatura neoznačila za pravděpodobné. Každé klíčové slovo je zařazeno do kategorie, která bude sledována s větší pozorností. K analýze patří aplikace napsaná v Pythonu za pomoci knihovny Streamlit, která z ní dělá aplikaci, na kterou lze přistoupit z internetu. Výsledkem práce je interaktivní a veřejně přístupná aplikace, která ukazuje vývoj porodnosti v čase v různých státech světa s podobností s vyhledáváním na internetu a literatuře se statistikami, které mohou uživateli pomoci s odhalením, zda má vyhledávání klíčových slov vztah s porodnosti.

Analýza individuálních investic

Autor
Martin Petriska
Rok
2021
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
PhDr. Ing. Tomáš Evan, Ph.D.
Anotace
V práci analyzujem možnosti dlhodobého investovania pre bežných ľudí. Mojou hypotézou bolo, že pri investičnom cieli priemerného ročného výnosu 5% v období 40 rokov nie je nutné vybrať jeden konkrétny investičný produkt (akcie, zlato, nehnuteľnosti, dlhopisy, kryptomeny a ďalšie) a tým zvýšiť riziko volatility, ale je možné nájsť investičný mix, pozostávajúci z viacerých štandardných investičných produktov, ktorý takýto výsledok dosiahne. Moja hypotéza bola potvrdená.

Kvíz - státní rozpočet

Autor
Vojtěch Sillik
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
PhDr. Ing. Tomáš Evan, Ph.D.
Oponenti
Ing. Dana Vynikarová, Ph.D.
Anotace
Cílem této práce je tvorba kvízové aplikace pro simulaci státního rozpočtu. Při tvorbě analyzuji současný stav řešení a provádím průzkum vhodných dostupných technologií pro implementaci. Následně provádím návrh uživatelského prostředí a databáze. Výsledkem práce je webová aplikace, která na základě odpovědí na kvízové otázky provádí simulaci státního rozpočtu. V administrační části je možnost vyplnění údajů pro dotazník, počátečního stavu simulace, definování otázek a jejich odpovědí včetně vlivu odpovědí na stav simulace. Hlavní technologie pro implementaci jsou Laravel pro programovací jazyk PHP a React pro programovací jazyk JavaScript. Pro design aplikace je použita technologie Boostrap pro Cascading Stylesheets. Výsledek této práce umožňuje vlastní provozování této aplikace bez poplatků. Na závěr práce jsou popsány možnosti rozšíření aplikace o další funkce.

Hledání a práce s veličinami souvisejícími s TFR

Autor
Daniel Brotz
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
PhDr. Ing. Tomáš Evan, Ph.D.
Oponenti
Ing. Tomáš Kalvoda, Ph.D.
Anotace
Práce se zabývá demografickým ukazatelem plodnosti (TFR) a jeho významným poklesem v posledních desetiletích. Popisuje jeho vývoj a podává shrnutí literatury na téma veličin s plodností souvisejících. Na základě této literatury vybírá online datové zdroje, z nichž v praktické části získává data a nalézá nové korelace. Výsledky jsou prezentovány ve webové aplikaci, která rovněž nabízí přehled vývoje TFR ve vybraných zemích Evropy a jeho předpověď do blízké budoucnosti. Většina výsledků analýzy je v souladu s existující literaturou, nové korelace jsou poskytnuty k interpretaci.

Diplomové práce

Hledání a analýza proměnných souvisejících s TFR za využití metodiky BI

Autor
Jaroslav Jasenovský
Rok
2023
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
PhDr. Ing. Tomáš Evan, Ph.D.
Oponenti
doc. Ing. Robert Pergl, Ph.D.
Anotace
Cílem diplomové práce bylo nalezení silných faktorů ovlivňujících úhrnnou plodnost, a to za pomocí metodiky BI. Za tímto účelem byl navržen a vytvořen datový sklad, v němž se uchovávají zkoumané datové sady ve všech hlavních stavech, které během procesu zpracování pomocí technologií ETL nastanou. Tato data byla následně pomocí pro tyto účely vytvořeného dashboardu a následně také komplexně pomocí vytvořeného skriptu analyzovány a vyhodnoceny z pohledu jejich vlivu na sledovanou veličinu. Pro větší dostupnost těchto dat širokému okolí byl zároveň daný analytický dashboard publikován na mnou vytvořené webové stránky.