Mgr. Martin Jureček, Ph.D.

Projekty

Informační systémy a jejich bezpečnost

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS14/107/OHK3/1T/18
Období
2014
Popis
Cílem projektu je výzkum a vývoj bezpečnostních prvků současných informačních systémů. Důraz je kladen na zabezpečení zpracovávaných dat a komunikaci na úrovni jak technických, tak také programových prostředků. Výzkumná skupina Aplikované numeriky a kryptografie a výzkumná skupina Síťové bezpečnosti se dlouhodobě zabývají výzkumem různých bezpečnostních součástí a aspektů informačních systémů. Je to zejména výzkum v oblasti kryptoanalýzy blokových a proudových šifer, v síťové bezpečnosti, bezpečnosti čipových karet a v oblasti zpětného inženýrství. Navrhovaný projekt se tematicky zabývá těmito oblastmi výzkumu.

Kryptologie a bezpečnost

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS15/120/OHK3/1T/18
Období
2015
Popis
Výzkumná skupina Aplikovaná numerika a kryptografie se dlouhodobě zabývá výzkumem různých bezpečnostních součástí informačních systémů. Je to zejména výzkum a vývoj skutečně náhodných generátorů čísel a fyzikálně neklonovatelných funkcí, kryptoanalýza blokových a proudových šifer, faktorizace velkých čísel a řešení rozsáhlých soustav lineárních rovnic. Také navrhovaný projekt se tematicky zabývá těmito oblastmi výzkumu.

Metody detekce malware a síťové bezpečnosti s použitím AI

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS21/142/OHK3/2T/18
Období
2021 - 2022
Popis
Cílem projektu je výzkum a vývoj bezpečnostních prvků současných informačních systémů. Důraz je kladen na aplikaci metod strojového učení v jednotlivých oblastech informační bezpečnosti. Navrhovaný projekt se tematicky zabývá následujícími oblastmi výzkumu. Je to zejména výzkum v oblasti detekce malware, síťové bezpečnosti a detekce útoků v Active Directory prostředí.

Řešení bezpečnosti vybraných kryptografických systémů a sítí

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS23/211/OHK3/3T/18
Období
2023 - 2025
Popis
Projekt má tři hlavní cíle. První cíl spočívá ve výzkumu v oblasti detekce malware pomocí strojového učení. Jedná se o řešení problémů klasifikace malware a také vytváření a obrana vůči adversariálním vzorkům. Druhý cíl patří do oblasti kryptoanalýzy šifer pomocí postranních kanálů. Výzkum bude zaměřen na šifry, které se dostaly do finále soutěže o post-kvantovou šifru, kterou pořádá NIST. Posledním cílem bude systematicky popsat blockery a bariéry v nasazování a používání kryptografických nástrojů.