Aplikace z OpenDataLab pomáhá zorientovat se v problematice očkování na COVID-19

Mapa očkovacích míst v ČR

Web ockovani.opendatalab.cz nabízí přehled volných míst na očkování proti onemocnění COVID-19. Cílem aplikace je nabídnout občanům ČR rychlý přehled o volných kapacitách, který dosud nebyl nikde dostupný. Aplikaci vyvinuli Marek Sušický a Jan Staněk z Laboratoře otevřených dat, společného pracoviště Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) a firmy Profinit. Pomohla jim k tomu nově i státem zveřejněná otevřená data.

Momentálně mezi očkovacími místy existují velké nerovnosti v nabídce vakcinace proti onemocnění COVID-19. Někde je těžké sehnat lidi vhodné k očkování, jinde lidé čekají dlouhé týdny bez úspěchu. Vybrat si místo dle dostupné kapacity však rezervační systém neumožňuje. Přehled nabízí nová webová aplikace ockovani.opendatalab.cz od odborníků z Laboratoře otevřených dat (OpenDataLab). Jejich práce je ukázkou možností otevřených dat, která v tomto případě může lidem pomoci v tom nejdůležitějším – v ochraně jejich zdraví.

 „Když jsme se s kolegou v lednu snažili získat očkovací termíny pro příbuzné, zjistili jsme, že není kam se podívat na přehled volných míst,“ popisuje vznik nápadu Marek Sušický. „Začali jsme proto řešit, jak by se dalo pomoci díky otevřeným datům, kterým se profesně věnujeme. Pro naši aplikaci nám však z počátku chyběla oficiální otevřená data, proto jsme první verzi aplikace udělali čistě jako osobní projekt a založili ho na datech neoficiálních. To se ale změnilo na začátku března, kdy data vydal Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. I proto nyní přesouváme aplikaci pod OpenDataLab,“ dodává k následnému vývoji webové aplikace.

Aktuálně je návštěvnost webu něco přes 10 tisíc přístupů za den a každým dnem stoupá.

„Web stále rozšiřujeme a dostáváme také spoustu připomínek a nápadů na zlepšení od programátorů i uživatelů. Pokud budou státem zveřejněna další detailnější data, určitě je zahrneme do přehledu,“ popisuje další vývoj webové aplikace Sušický.

FIT ČVUT a Profinit EU otevřely společnou laboratoř OpenDataLab v roce 2019. Studenti si v ní mohou vyzkoušet práci s otevřenými zdroji dat. Laboratoř jim tak dává příležitost zkoumat data o dopravní obslužnosti, hospodaření státu, životním prostředí a mnoha dalších oblastech, a to formou semestrálních a závěrečných prací. Jejich výsledky pak stejně jako výsledky jejich vyučujících reálně pomáhají ke zlepšování kvality života občanů ČR. 

Aplikace vyhrála v kategorii Zdraví v akci Nadace OSF s názvem Civic Tech Open. Marek se také umístil ve výběru 30 pod 30 prestižního časopisu Forbes Česko. 

Více o očkovací aplikaci

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková