Bc. Ondřej Brém, MSc.

Závěrečné práce

Bakalářské práce

Rozšíření uživatelského rozhraní aplikace Kappka - uživatelský profil

Autor
Ondřej März
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Bc. Ondřej Brém, MSc.
Oponenti
Ing. Michal Valenta, Ph.D.
Anotace
Práce se zabývá rozvojem uživatelského profilu aplikace Kappka. Průzkum stavu aplikace umožňuje nasměrovat rozvoj správným směrem. Analýza UI/UX a uživatelské testování pomáhá odhalit chyby a problémové prvky. Na základě těchto kroků je navrženo rozšíření a postupně vytvořen i interaktivní prototyp. V rámci práce se uvažuje nad zapojením gamifikačních prvků a nad vhodným výběrem platformy k zahájení implementace. V závěru práce je představena implementace demo verze nové aplikace Kappka a diskutuje se o dalším možném rozvoji.

Redesign uživatelského rozhraní aplikace Kappka

Autor
Jan Vepřek
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Bc. Ondřej Brém, MSc.
Oponenti
Ing. Michal Valenta, Ph.D.
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá redesignem aplikace Kappka pro dárce krve. Literární rešerše se zabývá metodami, které jsou k redesignu použity, dále pak srovnáním podobných aplikací, které jsou k dispozici. V praktické části jsou zpracovány byznys cíle aplikace Kappka a dále pak návrh nového rozhraní. Návrhu nového rozhraní je docíleno díky uživatelskému testování nynější aplikace, po kterém následuje návrh papírových prototypů obrazovek. Na základě otestování těchto prototypů je implementován interaktivní prototyp v nástroji Figma. Dále je otestován i interaktivní prototyp a dochází k implementaci prototypu aplikace ve frameworku Flutter. Aplikace, oproti nynější verzi, uživatele upozorní, kdy šel darovat a zda může jít opět darovat, dále pak mu usnadní přístup k informacím o transfuzních odděleních. V závěru se pak nachází diskuze ohledně funkcí, které jsou implementačně náročné a v současné době nerealizovatelné, ale můžou posloužit k rozvoji uživatelského rozhraní do budoucna, a diskuze vhodné implementační platformy společně s Ondřejem Marzem, autorem souběžné práce věnující se profilu aplikace Kappka.

Diplomové práce

Systém na půjčování vybavení

Autor
Denisa Sůvová
Rok
2022
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Bc. Ondřej Brém, MSc.
Oponenti
Ing. Jiří Melnikov
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a vývojem fakultního systému k půjčování vybavení FIT ČVUT. Práce obsahuje přehled přístupů vývoje aplikací, s důrazem na ty, které nevyžadují tolik programování, a dostupných nástrojů pro tyto přístupy, které jsou analyzovány a vzájemně porovnávány podle získaných požadavků. Na základě zjištěných informací je vytvořen návrh aplikace, který je následně zvalidován a připraven k realizaci. K vývoji systému je použita low-code vývojová platforma Mendix z důvodu minimalizace nutnosti udržování vlastního zdrojového kódu, nabízeného množství funkcionalit a velkého množství uživatelů platformy.

Webová aplikace pro podporu uživatelského testování

Autor
Jiří Gutwirth
Rok
2023
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Bc. Ondřej Brém, MSc.
Oponenti
Ing. Michal Honc
Anotace
Tato práce se zabývá analýzou procesu testování uživatelského rozhraní ve specializovaných laboratořích, identifikací zdrojů neefektivity tohoto procesu a u zjištěných aspektů testování jejich minimalizací. Cílem je implementovat webovou aplikaci, která řeší vybrané problémy testování v laboratoři a celkově proces zjednodušuje. Práce začíná teoretickou částí uvádějící čtenáře do problematiky testování uživatelského rozhraní v laboratořích. Na základě rozhovorů s provozovateli laboratoří práce definuje základní problémy, kterým laboratoře při testování čelí. Literární rešerše je zakončena přehledem webových technologií se zaměřením na komunikaci na webu, zejména pak populární komunikační protokoly a technologie pro přenos dat v reálném čase. Následuje návrh architektury a uživatelského rozhraní systému řešícího problematické aspekty testování zjištěné kvalitativním výzkumem, po němž je popsána implementace MVP webové aplikace tvořící frontendovou část systému. Takováto aplikace je ve finální fázi patřičně otestovaná a nasazená. Hlavním přínosem je funkcionalita webové aplikace zjednodušující proces testu a minimalizující zjištěné problémové aspekty testování.