Hardwarová dílna a laboratoř (HWLab)

HWLab je fakultní dílna, která poskytuje studentům a zaměstnancům prostor a vybavení pro kutění, bastlení a ladění (nejen) vestavných systémů.

Více o nás

Čemu se laboratoř věnuje?

HWLab poskytuje zázemí Laboratoři vestavné bezpečnosti, Laboratoři monitorování síťového provozu, Laboratoři inteligentních vestavných systémů a Laboratoři spolehlivosti, dále pak jednotlivcům z řad studentů a zaměstnanců i kolegům z jiných výzkumných laboratoří. Kdykoliv potřebuje kdokoliv nějaký hardware, od osciloskopu po multimetr, od páječky po šroubovák, od výukových přípravků po diskrétní součástky, obrací se na nás. V rámci naší práce také intenzivně spolupracujeme se sdružením CESNET. 

V našem HWLabu se věnujeme převážně návrhu a prototypování vestavných systémů. S naší více než dobrou součástkovou základnou a dostupným vybavením jsme schopni vytvořit celkový prototyp vestavného systému. Dokážeme vyleptat desku plošných spojů (DPS), osadit ji, naprogramovat a dále otestovat.

Nedílnou součástí naší práce je také údržba výukových přípravků na předměty Struktura a architektura počítačů (BI-SAP), Praktika v návrhu číslicových obvodů (BI-PNO), Vestavné systémy (BI-VES) a Systémy reálného času (BI-SRC).

Vybavení

HWLab je poměrně slušně vybaven přístroji, nástroji, nářadím, součástkami atd. Přehled osciloskopů, logických analyzátorů, generátorů signálů a také přípravků s obvody FPGA a s mikrokontroléry naleznete na našich webových stránkách. Není tam všechno – multimetry, napájecí zdroje, páječky a nářadí by vydaly na hodně dlouhý seznam.

Chcete-li bastlit, můžete si u nás vytvořit desku plošných spojů (máme leptací sady a LED lampy) a nebo si necháte desku plošných spojů vyrobit od profesionálního dodavatele (poradíme vám). Vytvořený „plošňák“ potom můžete osadit pomocí velkého množství základních součástek. Pro pájení si můžete vybrat některou z mikropáječek, horkovzdušnou páječku nebo dokonce pájecí pec. Pro výrobu krabiček pro vytvořené prototypy vlastníme zas vrtačku, pily a kladiva. A v neposlední řadě máme i vlastní vysavač a košťata, abyste si všichni mohli po sobě uklidit.

Jak to u nás vypadá

Kolegové z Laboratoře vestavné bezpečnosti měří průběhy proudové spotřeby během šifrování různých dat. Dokážou tak odhalit tajný klíč a data následně dešifrovat. Vysvětlivky: 1 - olověný akumulátor pro napájení měřené desky s FPGA, 2 - regulátor napětí, 3 - měřené FPGA (Spartan 3E), 4 - sériová linka (komunikace mezi PC a FPGA), 5 - USB konektor pro programování FPGA, 6 - sonda druhého kanálu osciloskopu (trigger měření), 7 - měření průběhu proudové spotřeby FPGA, 8 - napájení ze síťového zdroje (v tuto chvíli se nepoužívá - na desce je vypínač), 9 - předzesilovač 30 dB. Měření průběhů proudové spotřeby probíhá na osciloskopu Agilent MSO 7104A.

Kontaktní osoba

Ing. Karel Hynek, Ph.D.

Kde nás najdete?

Hardwarová dílna a laboratoř
Katedra číslicového návrhu
Fakulta informačních technologií
České vysoké učení technické v Praze

Místnosti TH:A-1058 a 1056
(Budova A, 10. patro)
Thákurova 7
Praha 6 – Dejvice
160 00

Za obsah stránky zodpovídá: doc. Ing. Štěpán Starosta, Ph.D.