Mezinárodní úspěch – studenti vymysleli podávání inzulinu pomocí 3D tisku v rozvojových zemích

Studenti ČVUT a UK zvítězili na mezinárodním hackathonu Hack for Healthcare ve švýcarském Curychu. Jedním z členů týmu byl Ľuboš Repka student Fakulty informačních technologií ČVUT a zároveň 2. lékařské fakulty UK v Praze. Cílem soutěže bylo vyřešit nedostatek materiálu v rozvojových zemích za pomoci 3D tisku umožňující rychlé prototypování. Vítězný projekt našel inovativní cestu levné a flexibilní výroby inzulinových per. Čeká ho spolupráce s ženevskými Lékaři bez hranic.

Studenti si vybrali výzvu 3D tištěné jednotky pro podávání inzulinu. Lékaři bez hranic řeší podávání inzulinu v rozvojových zemích již několik let. Českému týmu se během 48 hodin podařilo najít řešení, které spočívá v návrhu univerzálního systému inzulinových per, do kterého lze vložit jakoukoliv inzulínovou náplň a jehlu díky použití 3D tisku. Pero je navíc snadno recyklovatelné. Vítězný tým připisuje úspěch v soutěži i různorodosti dovedností jednotlivých členů, kterými byli studenti Ľuboš Repka (FIT ČVUT a 2. LF UK), Natálie Bodnárová (FA ČVUT), Vojtěch Petrásek (FEL ČVUT) a Vasil Kostin (3. LF UK). Tým plánuje projekt i nadále vyvíjet, aby se jejich návrh mohl, co nejdříve dostat k těm, kteří ho nejvíce potřebují.

„Zadanie návrhu inzulinového pera pre nás znamenalo veľkú výzvu. Chronické komplikácie diabetu sú do istej miery preventabilné, a preto je dôležité hľadať spôsoby ako zahájiť liečbu u každého, čo najskôr. Pre pacienta, ktorý nemá prístup k pumpám sú inzulinové perá skvelou voľbou,“ říká Ľuboš Repka, student 6. ročníku Všeobecného lékařství 2. lékařské fakulty UK a zároveň 1. ročníku Fakulty informačních technologií na ČVUT.

Ihned po skončení hackathonu proběhlo několik setkání mezi vítězným týmem a ženevskými Lékaři bez hranic a na základě výstupů z jednání se nyní zjišťují potřebné kroky pro certifikaci, dolaďuje se design a zvyšuje se přesnost navrženého zařízení. Následovat bude terénní testování.

Podle Mezinárodní diabetické federace z celosvětového počtu 463 milionů diabetiků žije přes 300 milionů v rozvojových zemích a je předpoklad, že do roku 2045 se jejich počet ještě o 100 milionů navýší.

Ľuboš Repka a Vasil Kostin už v loňském roce uspěli s aplikací Chytrá triáž a před švýcarským hackathonem ještě získali třetí místo na European Health Hackathonu 2021 s aplikací NephroSense, která dokáže automaticky a přesně měřit výdeje moči u pacientů.

Vítězný tým - zleva: Natálie Bodnárová (FA ČVUT), Vojtěch Petrásek (FEL ČVUT), Ľuboš Repka (FIT ČVUT a 2. LF UK) a Vasil Kostin (3. LF UK)

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková