Tři studenti FIT získali Cenu ministra školství

23. 11. 2020

Jan Šafařík, Tomáš Bašta a Tomáš Stanovčák vytvořili webovou aplikaci www.koronavirus24.cz, kde počítačový program, tzv. chatbot, během jarní vlny pandemie odpovídal 24 hodin denně na dotazy týkající se koronaviru. Byla jim za to udělena Cena ministra školství za mimořádné činy studentů a absolventů pro rok 2020.

Službu www.koronavirus24.cz vytvořili studenti FIT ČVUT ve svém startupu WaldoBot, který se tvorbou chatbotů zabývá. Díky svým zkušenostem a studijním znalostem zvládli službu spustit jen několik dní od vzniku nápadu. Za pouhé dva týdny tento chatbot zodpověděl 12 600 dotazů o koronaviru.

Chatbot, který pomohl v rychlejší informovanosti během první vlny koronavirové pandemie, čerpal aktuální informace pouze z ověřených zdrojů, tedy z internetových stránek Ministerstva zdravotnictví ČR, Státního zdravotnického úřadu a ze zpravodajského portálu ČT24.

V době začínající pandemie představoval chatbot jednoduchý a lidský přístup k nejvíce potřebným informacím, jako byly například typické příznaky onemocnění, možnosti ochrany a prevence, přehled aktuálních omezení, pravidla průběhu karantény, nebo návod o péči o látkovou roušku. 

„Velmi pozitivně vnímám fakt, že tato nelehká doba přináší výzvy v podobě pomoci druhým. Jsem rád, že naši studenti zúročili znalosti získané na naší fakultě a díky jejich nezištné iniciativě vznikl projekt, který pomáhá veřejnosti odpovídat na otázky kolem koronaviru. Jsem hrdý na to, že takové studenty máme a věřím, že znalosti, které na fakultě získali, jim v tomto jejich úsilí pomohly,“ říká doc. Marcel Jiřina, děkan Fakulty informačních technologií ČVUT.
 

Chatbot zodpověděl téměř 13 tis. dotazů na otázky kolem koronaviru v první vlně pandemie

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková