Druhý díl podcastu Jedničky a Nuly se věnuje umělé inteligenci

10. 11. 2021

Dokážeme žít bez umělé inteligence? Na to odpovídá druhý díl technologického podcastu Jedničky a Nuly. Moderátorka Sara Polak tentokrát vyzpovídala odborníka na umělou inteligenci, Mgr. Petra Šimánka.

Předpovědi počasí, navigační systémy nebo umění. Kde všude se umělá inteligence v současné době používá, prozradil Mgr. Petr Šimánek, vědecký odborník na AI a dynamické systémy z Laboratoře datových věd (DataLab) na FIT ČVUT. Je spoluřešitelem projektu „Použití umělé inteligence pro zlepšení predikce srážek“, který probíhá ve spolupráci s firmou Meteopress. Společně s dalšími odborníky tak učí umělou inteligenci předpovídat počasí.
 

„Umělá inteligence je všude kolem nás. Je to sada nástrojů, které potřebujeme každý den, například při používání navigace v autě nebo když se chceme podívat, jaké bude počasí. Umělá inteligence nám dokonce pomáhá i při snižování emisí CO2 na planetě,“ říká Mgr. Petr Šimánek a dodává: „Bez umělé inteligence bychom přežili, protože jsme bez ní již v minulosti běžně fungovali, ale žít bez využívání umělé inteligence by pro nás v současném světě bylo velmi složité.“ 


Nestihli jste si poslechnout první díl? Všechny díly najdete na webu fit.cvut.cz/podcast a v aplikacích Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková