Digitální (pře)regulace tématem letošní konference LAW FIT

Regulace nebo přeregulace? To je tématem letošního jubilejního desátého ročníku konference LAW FIT, která spojuje svět práva a informačních technologií. Konference se koná 27.–28. května 2024 na FIT ČVUT. Určena je pro širokou odbornou veřejnost a vstup je po registraci zdarma.

Digitální prostor byl ještě před třiceti lety téměř neregulován. V dnešní době se naopak jen málokdo orientuje v předpisech, které se na něj vztahují. Pozornost veřejnosti si v posledních letech získala regulace osobních údajů, nebo kybernetické bezpečnosti. Tato dekáda je však poznamenána dalšími více jak třiceti předpisy, které dopadají na oblasti digitálních služeb, e-commerce, telekomunikací, nebo elektronických přístrojů. Regulují se nově i neosobní údaje, systémy využívající umělou inteligenci, nebo on-line tržiště.

Jak se dá s takovou přemírou regulace vyrovnat? Potřebujeme národního koordinátora, který by agendu celkově zpřehlednil a učinil více srozumitelnou? Jak s regulací bojuje například úprava umělé inteligence? Na to se pokusí odpovědět letošní ročník konference LAW FIT, kterou již podesáté pořádá FIT ČVUT v Praze ve spolupráci s Centrem práva, technologií a digitalizace Právnické fakulty Univerzity Karlovy (PF UK).

„V letošním roce se účastníci konference mohou těšit na fantastický program. Vyjma otázek regulace různých digitálních prostředí se druhý den rozpoutá velká lidskoprávní diskuse o nutnosti zakotvení ústavního práva být mimo digitální prostředí. To vše za účasti špičkových odborníků,“ popisuje připravovaný program chair konference JUDr. Zdeněk Kučera, PhD., vedoucí Centra práva, technologií a digitalizace PF UK a vyučující na FIT ČVUT.

Oproti předchozím ročníkům bude konference rozdělena do dvou dnů. V pondělí 27. května proběhne na FIT ČVUT v tradičním konferenčním formátu. V úterý 28. května naváže v prostorách PF UK velkou diskusí o právu být off-line.

Konferenci tradičně navštěvují nejen právníci a specialisté z IT, ale též zaměstnanci státní správy, či akademická obec. Registrace na konferenci je zdarma. Sledovat novinky ke konferenci je možné na sociálních sítích pod hashtagem #lawfit.

Konference se koná pod záštitou vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše. Partnerem konference je advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková