Ing. Milan Dojčinovski, Ph.D.

Projekty

Anotace Webových služeb a Crowdsourcing

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS13/100/OHK3/1T/18
Období
2013
Popis
Cílem projektu je vytvořit metody crowdsourcingu pro anotaci webových služeb a metody pro analýzu struktury informací o webových službách a jejich doporučování. Výsledky tohoto výzkumu budou ověřeny na množině webových služeb z veřejných registrů na Webu jako je ProgrammableWeb.com. Pro crowdsourcing potom budou využiti studenti inženýrského studia, kteří budou v letním semestru navštěvovat předmět Web 2.0. Výzkum v tomto projektu přímo řeší vybrané otázky, které byly diskutovány na jarním sympoziu AAAI ve Stanfordu v březnu 2012 s názvem Inteligentní webové služby a metody sociálního výpočtu. Spoluorganizátorem tohoto sympozia byl Doc. Ing. Tomáš Vitvar, Ph.D.

Automatizace používání webových služeb s využitím kontextu a znalostí uživatelů

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS11/088/OHK3/1T/18
Období
2011
Popis
Webové služby rozšířené o sémantiku, známé jako sémantické webové služby, jsou předmětem výzkumu již několik let. Umožňují automatizovat proces používání webových služeb (jako například objevování služeb, jejich výběr, kompozice, mediace a spouštění) pomocí expresivních sémantických jazyků pro popis služeb, logického usuzování a metod "problem-solving" z umělé inteligence. Mnoho prací v této oblasti poskytuje metody a nástroje které jsou založeny na požadavku snížit manuální činnost uživatelů a nahradit ji inteligentním chováním softwarových agentů. Ačkoliv tyto nástroje poskytují velmi sofistikované metody pro automatizaci celého procesu, většinou využívají pouze explicitní definici uživatelského cíle s vyžadovanou kvalitou výsledku. Tyto nástroje neberou v úvahu širší souvislosti obsažené v uživatelském kontextu jako například uživatelovu přítomnost v sociální síti, sociální vztahy s ostatními uživateli, vztahy mezi znalostmi a požadavkami více uživatelů, ale také činnosti, které uži

Evropská síť pro jazykové vědy - COST Action

Program
COST CZ
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Kód
LDOC2018-2-23228
Období
2019 - 2023
Popis
The main aim of this Action will be to promote synergies across Europe between linguists, computer scientists, terminologists, and other stakeholders in industry and society, in order to investigate and extend the area of linguistic data science. We understand linguistic data science as a subfield of the emerging “data science”, which focuses on the systematic analysis and study of the structure and properties of data at a large scale, along with methods and techniques to extract new knowledge and insights from it. Linguistic data science is a specific case, which is concerned with providing a formal basis to the analysis, representation, integration and exploitation of language data (syntax, morphology, lexicon, etc.). In fact, the specificities of linguistic data are an aspect largely unexplored so far in a big data context. In order to support the study of linguistic data science in the most efficient and productive way, the construction of a mature holistic ecosystem of multilingual and semantically interoperable linguistic data will be required at Web scale. Such an ecosystem, unavailable today, is needed to foster the systematic cross-lingual discovery, exploration, exploitation, extension, curation and quality control of linguistic data . We argue that linked data (LD) technologies, in combination with natural language processing (NLP) techniques and multilingual language resources (LRs) (bilingual dictionaries, multilingual corpora, terminologies, etc.), have the potential to enable such an ecosystem that will allow for transparent information flow across linguistic data sources in multiple languages, by addressing the semantic interoperability problem.

Nové metody pro doporučování Webových služeb

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS14/104/OHK3/1T/18
Období
2014
Popis
Cílem projektu je vytvořit metody pro doporučování webových služeb, které zohlední jejich dynamiku. Tento projekt naváže na předcházející projekty SGS, ve kterých byly položeny základy pro datové sady o webových službách a základy metod pro doporučování. V tomto projektu budeme nadále tyto zavedené datové sady používat, rozšíříme je o nové datové sady a vytvoříme nové metody, které budou brát do úvahy stáří informace o webových službách a jejich životní cyklus. Výzkum v tomto projektu bude pokračovat v řešení otázek, které byly diskutovány na jarním sympoziu AAAI ve Stanfordu v březnu 2012 s názvem Inteligentní webové služby a metody sociálního výpočtu. V nadcházejících letech plánujeme podobné sympozium opakovat.

Pokročilý výzkum v softwarovém a webovém inženýrství

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS12/093/OHK3/1T/18
Období
2012
Popis
Předmětem projektu bude práce na moderních konceptech a technologiích v oblasti softwarového a webového inženýrství, který bude zahrnovat šest dílčích témat: (1) modelově řízený vývoj software, (2) interoperabilita objektových jazyků, (3) inteligentní filtrace novinových článků na Webu, (4) softwarové ekosystémy, (5) sémantická reprezentace webových služeb a aplikací, a (6) sémantika a dynamika zájmu uživatelů. Tento projekt umožní sjednocení těchto témat s cílem vylepšit organizaci práce efektivním řízením výzkumu, sjednotit hodnocení výsledků a vylepšit distribuci prostřeků na výzkum, která se bude odvíjet od konkrétních výsledků výzkumu.