Ing. Petr Pauš, Ph.D.

Závěrečné práce

Bakalářské práce

ElateMe: Backend II.

Autor
Lukáš Hrachovina
Rok
2018
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jan Blizničenko
Anotace
ElateMe je pracovní název nové crowdfundingové platformy, kde narozdíl od ostatních platforem, komerční nebo inovativní projekty jsou nahrazeny osobními přání uživatelů. Uživatelé mohou používat mobilní Android nebo iOS, ale také webovou verzi aplikace.\par Mobilní i webové aplikace používají stejný backend, který je předmětem této práce. Konkrétně RESTové API, napsané s použitím Django REST frameworku nad Pythonem 3. Cílem je analyzovat, navrhnout a implementovat rozšíření funkcionality API. Tato práce navazuje na Bakalářskou práci Yevhena Kuzmovyče ElateMe Backend I.

Chůze po prkně ve virtuální realitě

Autor
Marko Šoltés
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Tomáš Nováček
Anotace
Cieľom práce je vytvorenie aplikácie, ktorá pomocou virtuálnej reality umožní užívateľovi zažiť prechádzku po drevenej lávke vo veľkej výške nad zemou. Teoretická časť práce je zameraná na analýzu dostupných možností, ako takúto prácu tvoriť. Popisuje dva najpopulárnejšie herné enginy, ich výhody, nevýhody a hodnotí, ktorý je vhodný pre túto prácu. Ďalej analyzuje už existujúce aplikácie, ktoré sa snažia vyvolať rovnaký zážitok pre užívateľa. Teoretická časť je ukončená prínosom virtuálnej reality pri simulácii strachu z výšok a pri jeho liečbe. Druhá časť práce, praktická, sa venuje návrhu a implementácii aplikácie. Popisuje vytvorenie 3D fotorealistickej scény, ktorej úlohou je, čo najviac imerzný zážitok pre užívateľa. Nakoniec je realizované a vyhodnotené testovanie celej aplikácie, práve z hľadiska imerzie a celkového dojmu, ktorý aplikácia ponúka. Výsledkom práce je prototyp takejto aplikácie, ktorý umožní užívateľovi postaviť sa vo virtuálnej realite na drevenú lávku, vo výške vyše 100 metrov nad zemou. Prototyp poskytuje dobrý základ pre možný budúci vývoj a vylepšenie aplikácie.

Prototyp hry ve virtuální realitě s využitím různých typů senzorů pohybu

Autor
Oleksandr Khokhych
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Tomáš Nováček
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá psaním VR hry na Unreal Engine 4 s použitím různých senzorů ke sledování pohybu. Hlavním cílem této práce je analyzovat technologie a metody sledovacích systémů používaných ve VR aplikacích za účelem vývoje vlastního prototypu imerzivní VR hry. Teoretická část práce popisuje základní principy vývoje VR aplikací v prostředí Unreal Engine 4, dále analyzuje stávající typy pohybových ovladačů, principy jejich fungování a oblasti použití. Praktická část je věnována volbě konceptu budoucí hry, input systému a také tvorbě a testování prvního prototypu. Výsledkem této práce jsou 2 hotové aplikace, s použitím ovladačů stop a bez nich, a také závěr o tom, který z těchto typů pohybu je vhodnější použít.

Mapování rastrové grafiky na lidskou tvář ve smíšené realitě

Autor
Adam Pončák
Rok
2021
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Táto práca sa zaoberá problematikou vytvárania jednoduchých tvárových filtrov za pomoci knižnice OpenCV. Cieľom je vytvoriť prototyp aplikácie schopnej tvorby a mapovania rastrovej grafiky na orientačné body tváre v zmiešanej realite. Na detekciu tvárí bola použitá Haar-like casscade detekcia a na tvárové črty algoritmus regresných lokálnych binárnych príznakov. Výsledkom je funkčná počítačová aplikácia pre systém Windows z jednoduchým užívateľským rozhraním. Umožňuje užívateľovi intuitívnu tvorbu jednoduchej grafiky, ktorú aplikácia následne pretransformuje a mapuje na črty tváre detekovanej vo vstupnom videu webkamery.

Návrh a implementácia voxelového enginu

Autor
Daniel Breiner
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
doc. Ing. Ivan Šimeček, Ph.D.
Anotace
Táto bakalárska práca sa zaoberá tvorbou enginu pre vykresľovanie voxelových scén. Analyzuje existujúce riešenia, metódy renderovania, kolízií a procedurálnej generácie terénu. Popisuje programovací vzor ECS a optimalizačný algoritmus greedy meshing. Jej cieľom je nájsť vhodné technológie pre vytvorenie prototypu a na základe analýzy ho navrhnúť. Nakoniec prototyp voxelového enginu implementovať a otestovať jeho funkčnosť a výkon. Výsledkom praktickej časti je multiplatformný prototyp voxelového enginu s požadovanými náležitosťami.

Možnosti využití frameworku A-Frame pro rozšířenou realitu

Autor
Tomáš Bilák
Rok
2019
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Účelom tejto bakalárskej práce je analyzovať framework A-Frame a popísať jeho možnosti využitia pre aplikáciu v rozšírenej realite. Práca sa zameriava predovšetkým na rozšírenú realitu pre mobilné zariadenia bez závislosti na platforme. Cieľom je navrhnúť multiplatformné riešenie dostupné na starších zariadeniach, ktoré nepodporujú moderné knižnice, ako ARCore a ARKit, závislé na platforme. Ďalej sa práca venuje všeobecným pravidlám vytvárania používateľského rozhrania pre aplikácie v rozšírenej realite, ktoré následne aplikuje na vytvorený prototyp.

ElateMe - QA v multiplatformních aplikacích

Autor
Tomáš Grofek
Rok
2018
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Vojtěch Jirkovský
Anotace
Tato práce se zabývá problematikou zajištění kvality v multiplatformních aplikacích konkrétně pro službu ElateMe. V úvodní kapitole jsou analyzována rizika při integraci změnových požadavků a jejich dopady na jednotlivé komponenty služby ElateMe. Dále jsou v práci navrhnuty postupy pro prevenci analyzovaných rizik. Při návrhu postupů je kladen důraz na jejich efektivitu a nízké náklady na provoz. Z velké části se práce zabývá automatizací procesu vývoje software a automatizovaným testováním. V praktické části práce jsou implementovány a automatizovány testy funkcionality API. Navržené postupy mohou být předlohou pro obdobné procesy v ostatních multiplatformních aplikacích.

Systém pro generování procedurálního voxelového 2.5D terénu

Autor
Martin Ševela
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Lukáš Bařinka
Anotace
Předmětem této bakalářská práce je návrh, implementace a optimalizace prototypu hloubkově omezeného procedurálního generátoru voxelového terénu v herním enginu Godot. Její součástí je i analýza technických prostředků využitelných pro realizaci zadání. Generátor využívá sémantického rozdělení terénu do jednodušších vrstev a jejich následného spojení na základě rozdělení biomů. Výsledný terén je možné využít pro tvorbu herního prostředí, které je možné dále rozšiřovat pomocí systému vkládání modelů. Systém zároveň poskytuje uživatelské rozhraní, které lze využít k ovládání, monitorování a vizualizaci generátoru.

Věnná města českých královen - Lokalizační modul

Autor
Lukáš Melcher
Rok
2020
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato práce rozebírá možnosti využití metod strojového zpracování obrazu pro určení pozice pomocí knihovny OpenCV. Diskutuje rovněž využitelnost metody pro účely virtuální a rozšířené reality. Na základě rozpoznání známých objektů a výpočtu vzdálenosti od nich využívá metod analytické geometrie k získání pozice pozorovatele. Díky tomu umožňuje zlepšení uživatelského zážitku při používání aplikací pro virtuální a rozšířenou realitu z důvodu zpřesnění dat získaných ze senzorů zařízení.

ElateMe: Analýza a implementace internetových plateb

Autor
Luka Lukašević
Rok
2018
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
doc. Ing. Mgr. Petr Klán, CSc.
Anotace
Bakalarska prace se zabyva analyzou a implementaci vybranych internetovych plateb do aplikace ElateMe. V praci je provedena analyza jednotlivych plateb- nich metod a nasledne jejich navrh a implementace. Jednotlive metody jsou dopodrobna popsany a je take popsano, jak je treba postupovat pro zprovoz- neni dane metody v internetove aplikaci.

Chůze ve velké výšce ve virtuální realitě

Autor
František Vančát
Rok
2024
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Radek Richtr, Ph.D.
Anotace
Bakalářská práce se zaměřuje na tvorbu aplikace využívající virtuální realitu. V této aplikaci uživatel chodí po prkně ve velké výšce. Součástí práce je průzkum podobných existujících her, včetně dotazníku, jehož výsledky jsou analyzovány a případně zabudovány do aplikace. Další část se věnuje strachu z výšek a metodám, které mohou pomoci v jeho léčbě. Dále se v práci rozebírá vhodné prostředí pro tvorbu aplikace. Pomocí vhodných metod je navržen koncept aplikace. Součástí vývoje aplikace je i propojení s virtuální realitou a modelování scény. Výsledná aplikace se na konci práce testuje a zkoumá se, zda splnila svůj účel.

Editor grafů ve virtuální realitě

Autor
Ivan Menshikov
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Anotace
Technologii virtuální reality lze využít k zobrazení a řešení problémů týkajících se vztahů mezi objekty, a to více pohlcujícím a interaktivním způsobem. Tato práce představuje návrh a vývoj samostatného softwarového produktu pro VR, který vizualizuje grafy a poskytuje nástroje pro provádění operací s nimi. Produkt, který je určen pro náhlavní soupravu Oculus Quest 2 a byl vytvořen pomocí Unreal Engine 4, umožňuje uživatelům zkoumat, měnit a interagovat s grafem intuitivnějším způsobem. Systém obsahuje procedurální metodu generování pro efektivní vykreslování velkých grafů a různé optimalizace pro vysoký výkon. Implementován byl také systém nástrojů a uživatelské rozhraní. Bylo provedeno testování, které zajistilo funkčnost a výkonnost produktu, a ukázalo se, že se jedná o praktický nástroj pro vizualizaci a práci s grafy ve VR s potenciálním využitím ve vzdělávání a výzkumu.

Problematika jednoduchého reportovacího nástroje pro různorodou organizační strukturu dodavatelů

Autor
Norbert Nemček
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Milan Dojčinovski, Ph.D.
Anotace
Táto práca sa zaoberá vývojom serverovej časti poskytujúcej REST API pre webovú aplikáciu, ktorá slúži na efektívne meranie, sledovanie a reportovanie času stráveného prácou. Najprv sa práca zaoberá analýzou existujúcich riešení rôznych odberateľských a dodávateľských spoločností na vykazovanie práce a ich nevýhodami. Následne sú vytvorené požiadavky na nový systém. Na základe týchto požiadaviek je navrhnutá serverová časť poskytujúca REST API podľa základných princípov a obmedzení REST. Server poskytujúci REST API je implementovaný v programovacom jazyku C# s použitím ASP.NET frameworku a je nasadený v cloudovom prostredí Azure. Výsledkom tejto práce je funkčné REST API vo svojej prvej verzii a bude ďalej rozširované. REST API je konzumované webovým klientom napísaným v JavaScriptovom frameworku Angular.

Portál pro organizování vědeckých konferencí (back-end)

Autor
Jakub Pečenka
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. David Buchtela, Ph.D.
Anotace
Tato bakalářská práce se věnuje revitalizaci již existujícího webového portálu pro pořádání vědeckých konferencí v rámci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze. Práce se v úvodní části zaměřuje na analýzu konceptů a nástrojů pro tvorbu webových aplikací. Následně je analyzován současný systém a jsou identifikovány požadavky, které je třeba zachovat při návrhu nového řešení. Tomu je věnována navazující část práce. Pro implementaci prototypu na základě stanoveného návrhu byl použit programovací jazyk Go a společně s ním webový framework Gin. Zachování dat aplikace je dosaženo pomocí NoSQL databáze MongoDB. Demonstrativní frontend je tvořen prostřednictvím JavaScriptové knihovny React.js. Zprostředkování komunikace mezi klientem a serverem je zajištěno implementací REST API.

Simulování vodního povrchu

Autor
Hong Son Ngo
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Radek Richtr, Ph.D.
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi real-time simulace vodního povrchu a jeho případných optických vlastností jak na hladině vody, tak i na objekty, které leží pod ní. V analýze jsou kromě aktuálních metod simulace dynamických a optických vlastností vodní hladiny probrány i technologie podporující real-time vizualizaci simulace. Praktická část je věnována návrhu simulátoru vodní hladiny využívající vlnové rovnice pro aproximaci jejího pohybu a aplikaci testovací scény a její následné implementaci. Optické vlastnosti vodní hladiny jako odrazy, refrakce a kaustiky jsou implementovány pomocí zjednodušené formy vrhání paprsků, které za pomoci podpůrných textur aproximují průsečíky paprsků v prostoru obrazu. Výsledná vodní hladina se po zásahu uživatele v reálném čase deformuje a následně opticky reaguje na okolní prostředí promítáním kaustik na podvodní objekty a výpočtem barvy vodního povrchu podle Fresnelových rovnic. Na závěr jsou uvedeny nedostatky zvolených algoritmů použité ve finální verzi aplikace, které spočívají v metodě výpočtu integrace vlnové rovnice nebo odhadu průsečíků světelných paprsků.

Strategická 3D hra se strojovým učením

Autor
Richard Smělý
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Bc. Ondřej Brém, MSc.
Anotace
Bakalářská práce se zabývá vývojem třírozměrné strategické počítačové hry a využitím umělé inteligence v této hře. Obsahuje analýzu již dostupných her, porovnává výhody a nevýhody vybraných herních enginů. Zkoumá využitelnost strojového učení ve hrách. Popisuje návrh a implementaci vlastní třírozměrné strategické hry se strojovým učením v herním enginu Unity. V této hře jsou využity vlastní vymodelované a otexturované 3D modely. Hlavním výstupem práce je spustitelná aplikace -- 3D tower defense hra, která ilustruje využití evoluční neuronové sítě pro samostatnou navigaci nepřátelských jednotek. Hra je na závěr otestována a kladně zhodnocena uživateli. Postupy uvedené v práci umožňují čtenáři nahlédnout do procesu vývoje počítačových her a míry využitelnosti strojového učení v tomto procesu.

Možnosti použití Pixel Streamingu pro streamování her ve virtuální realitě

Autor
Pavel Plotnikau
Rok
2022
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá využitím pluginu Pixel Streaming herního enginu Unreal Engine 4 v oblasti VR. Jeho hlavním cílem je zjistit, zda je možné pomocí tohoto pluginu streamovat VR hry přes internet ze vzdáleného zařízení do brýlí virtuální reality, jako jsou Oculus Quest a Oculus Quest 2. Během práce byly napsány dva plaginy pro Unreal Engine 4 a rozšířena funkionalita webové stránky, kterou plugin poskytuje. Výsledkem je funkční projekt, který umožní streamování hry z počítače do brýlí v rámci stejné lokální sítě.

Portál pro organizování vědeckých konferencí

Autor
Tomáš Cabák
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Anotace
Práce se zabývá postupem při vývoji nového Webového portálu pro organizaci každoroční vědecké konference, který nahradí jeho současně používanou podobu. Vývoj začíná analýzou současného řešení, která je následována návrhem a volbou technologií nového řešení, jeho implementací, nasazením a testováním. Nově vytvořený Webový portál je implementován jako full-stack webová aplikace ve frameworku Next.js. Zájemcům a účastníkům přehledně poskytuje informace o konferenci a možnost se registrovat. Organizátorům umožňuje plánování konference včetně úpravy obsahu organizačních stránek a galerie, správy účastníků a tvorby programu. Webový portál je spolu s databází nasazen na platformě Digital Ocean, ale nabízí i možnost lokálního nasazení pomocí nástroje Docker.

Wowee: Komparace GraphQL a REST API

Autor
Michal Martinek
Rok
2018
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
doc. Ing. Tomáš Vitvar, Ph.D.
Anotace
Cilem práce je analýza použiti GraphQL na již existujici službě Wowee, což je nová crowdfundingová platforma s elementy sociálni sitě. Na rozdil od jiných podobných projektů, jako je Kickstarter nebo Patreon, které podporuji vývoj kreativnich a komerčnich projektů prostřednictvim zájemců, je Wowee zaměřena na plněni osobnich přáni s pomoci přátel uživatelů. V současné době je vyvinuta webová verze, mobilni aplikace pro Android a iOS a backend REST API. Práce je zaměřena na porovnáni výhod a nevýhod technologie REST API, jež je v současné době použita pro komunikaci serveru s klientem, s novou technologii GraphQL, jež slibuje efektivnějši řešeni. Součásti práce je i návrh a implementace prototypu serverové i webové klientské části pomoci GraphQL a porovnáni výkonnosti oproti stávajicimu řešeni.

Aplikace ElateMe pro Android (pokračování)

Autor
Ilia Liferov
Rok
2018
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Pavel Štěpán
Anotace
Systém ElateMe je kombinace socíalní sítě a crowdfundingové platformy. Systém pomáhá uživatelům vytvářet přání a přispívat na přání ostatních uživatelů. Jednoduše řečeno, systém ElateMe řeší problém obdarování vhodným dárkem člena rodiny, přítele nebo kolegu. Systém je integrován do autorizačního systému Facebooku, a proto uživatel ani nemusí vytvářet ElateMe účet, aby mohl systém používat. Aplikace jsou dostupné pro různé platformy, například pro webový prohlížeč, operační systémy Android a iOS. Aplikace používají backendový server, který řídí přání a příspěvky, posílá různé notifikace. Cílem této bakalářské práce je pokračování ve vývoje klientské aplikace pro operační systém Android, kterou začal vyvíjet ve své bakalářské práci Georgii Solovev. Nejprve je potřeba zanalyzovat nové zákaznické požadavky, například správu přání, podporu přispívání a nové metody plateb (pomocí baknovní karty, PayPal, bitcoinů a Android Pay). Existující architektura aplikace může být zlepšená v případě potřeby a všechny důležité bugy musí být opravené. Nakonec je potřeba vytvořit vhodné testy pro aplikační kód a automatizovat je. Tento text obsahuje analýzu a návrh nových požadavků, aktualizované diagramy, popisy důležitých změn v architektuře aplikace, úvod do testování aplikačního kódu a automatizace testů. Nové požadavky (především platby) byly úspěšně implementovány a popsány pomocí vhodných UML diagramů. Testy byly napsané a úspěšně automatizované.

Diplomové práce

Webové rozhraní pro registraci MOLLI sekvencí

Autor
Martin Janáček
Rok
2022
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
doc. Ing. Tomáš Oberhuber, Ph.D.
Anotace
Cílem této práce je vytvořit webové rozhraní pro již existující aplikaci, která umožňuje registraci snímků lidského srdce, které byly získány magnetickou rezonancí za užití MOLLI sekvence, a následné spočtení odhadů ECV hodnot pro srdeční myokard, na základě kterých lze diagnostikovat různá srdeční onemocnění. Existující aplikace je analyzována spolu s relevantními technologiemi a na základě analýzy je vytvořen návrh nové aplikace. Navržená aplikace je poté implementována a otestována a je vyhodnocen její dopad. Vytvořené řešení je snadno dostupná a bezpečná webová aplikace umožňující pracovníkům v oblasti zdravotnictví diagnostikovat různá srdeční nemocnění pomocí metody, která je méně chybová a méně invazivní pro pacienta než jiné metody.

Univerzální systém gest pro virtuální realitu

Autor
Vojtěch Harašta
Rok
2021
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou alternativního řešení pro ovládání VR aplikací, a to pomocí zavedení univerzálního systému gest. Tento systém gest je oproštěn od fyzických prvků pro ovládání, jako jsou tlačítka na ovladači, takže je použitelný na většině VR hardware, ať už se jedná o mobilní, konzolové či počítačové VR. Umožňuje vývojářům tvořit libovolná gesta pomocí VR hardware se sledováním pohybu a napojit je na funkce aplikace, ať už je gesto tvořeno jednou rukou nebo třeba všemi pěti prsty. V práci je nejdříve provedena analýza současných VR produktů a systémů využívajících gesta. Na základě výsledků analýzy je navrhnut a implementován systém gest, který umožňuje přidat funkcionalitu gest do libovolného projektu v Unreal Engine a zároveň je použitelný na většině VR produktech. Díky tomu vývojář nemusí nastavovat aplikaci pro každý produkt zvlášť.

Webové rozhraní pro zpracování SPAMM tagovaných dat z magnetické rezonance

Autor
Tomáš Taro
Rok
2023
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Novák, Ph.D.
Anotace
Cieľom tejto diplomovej práce je vytvoriť webovú aplikáciu, ktorej úlohou bude analýza pohybu myokardu z DICOM snímiek magnetickej rezonancie. Spočiatku sa diplomová práca venuje analýze súčasnej desktopovej aplikácie \uv{DICOM Viewer}. Nasleduje analýza webovej aplikácie, ktorá zahŕňa analýzu požiadaviek a k nim príslušných prípadov použitia, technológií pre vývoj aplikácie, jej architektúry, či prepojenia webovej aplikácie so súčasnou aplikáciou. Taktiež bolo nutné zistiť, akým spôsobom sa budú spracovávať importované DICOM snímky, či implementovať mriežka zobrazená nad týmito snímkami. Na základe poznatkov z horeuvedených sekcií je navrhnuté používateľské rozhranie a komunikácia so serverom. Nasledujúca kapitola sa venuje implementácii webovej aplikácie a jej nasadenia. Následne bola správnosť funkcionality výslednej webovej aplikácie otestovaná. Nakoľko je pre plné využitie aplikácie nutné doimplementovať potrebnú funkcionalitu, boli pre autorov pokračujúcich vo vývoji tejto aplikácie zanechané odporúčania týkajúce sa jej následného vývoja.

Návrh a implementace aplikace pro prohlídku historického města ve virtuální realitě

Autor
Matěj Sedlák
Rok
2020
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na návrh, implementaci a testování řešení pohybu a manipulace s předměty ve virtuální realitě. Výstupem této práce je balíček pro vývojáře obsahující implementované způsoby pohybu a manipulace s předměty. V tomto balíčku jsou implementovány 4 způsoby pohybu. První dva využívají teleport, z nichž první je teleport přímý, jeho alternativou je teleport obloukový. Dále je dostupný pohyb pomocí joysticku a mávání rukama. Pro manipulaci s objekty jsou implementovány dva způsoby. První způsob využívá ke zvětšování, rotaci a pohybu joystick, druhý pohyb ovladačem. Tyto způsoby manipulace byly navrženy pro práci s historickými budovami. Součástí práce je dále testování implementovaných funkcionalit a následná úprava implementace na základě výsledků testování. Při testování byly použity modely historických budov poskytnutých Filosofickou Fakultou UHK. Po sekci testování je popsán proces vytváření a nahrávání výsledného balíčku na Unity AssetStore, kde jsou funkcionality dostupné zdarma ostatním vývojářům.

Návrh a implementace aplikace pro práci s historickými artefakty ve virtuální realitě

Autor
Petr Polívka
Rok
2020
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá analýzou, návrhem a implementací základních prvků uživatelského rozhraní a nástrojů pro manipulaci a interakci s předměty ve virtuální realitě. Součástí analýzy je rozbor a výběr enginu pro implementaci návrhu a analýza uživatelského rozhraní a nástrojů pro manipulaci a interakci s objekty v aktuálních aplikacích pro virtuální realitu. Návrh a následná implementace zahrnuje vytvoření základních řešení pro UI (uživatelské rozhraní) ve virtuální realitě na základě výsledků analýzy. Implementace uživatelského rozhraní obsahuje i systém pro interakci s prvky tohoto UI a rozsáhlé možnosti přizpůsobení. Součástí je i návrh a implementace zmíněných nástrojů, včetně správy a možnosti výběru aktuálního nástroje, jejichž návrh je úzce propojen s implementací uživatelského rozhraní. Nástroje jsou navrženy na základě využití pro manipulaci s historickými artefakty v aplikacích určených pro historiky a zaměřují se na manipulaci s objekty, změnu jejich vlastností a získávání informací o těchto objektech. Celá implementace byla vytvářena za účelem následného využití vývojáři aplikací pro virtuální realitu, pro které je veškerý implementovaný obsah, včetně dokumentace a videonávodu k použití zdarma dostupný na cílové platformě. Celý projekt byl tedy vytvářen jako šablona, kterou je možné libovolně upravovat a skládat prvky UI bez vlivu na funkčnost celého systému.

Administrační rozhraní pro projekt Věnná města českých královen

Autor
Michal Martinek
Rok
2020
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Ing. Petr Pauš, Ph.D.
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato práce je zaměřena na vývoj administračního rozhraní pro projekt Věnných měst českých královen. Součástí této práce je analýza funkčních a nefunkčních požadavků a případů užití. Tato práce se zaměřuje i na analýzu frontendových technologií a výběr jedné z nich pro použití v tomto rozhraní. Dále pak je součástí návrh uživatelského rozhraní, jeho uživatelské testování a implementace prototypu.