Tým studentů z FIT a ZČU vyhrál European Health Hackathon

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch gratuluje vítězům.

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se utkalo téměř 200 českých a zahraničních hackerů na akci European Health Hackathon 2021. Cílem akce bylo během 48 hodin vytvořit inovace ve zdravotnictví. Vítězný projekt UrineMeter studentů FIT a Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) umožňuje automatické a přesné měření vydané moči pacientů. Vítěznému týmu Bit Beasts předal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch šek na 3 000 eur.

Téměř 200 hackerů v 38 inovátorských týmech se už počtvrté potkalo na zdravotnickém hackathonu. Mladí hackeři hledali řešení 15 zdravotnických výzev, které se úzce dotýkají zapojení technologií do diagnostiky a léčby, a to v oblastech, jako jsou kardiologie, diabetes, chronická onemocnění nebo třeba komfort pacienta a orientace ve zdravotnickém zařízení.

Hlavní cenu získal projekt UrineMeter týmu Bit Beasts ve složení Daniel Zábojník a Andrej Ladislav Kováč z FIT ČVUT a Ondřej Bohatý z ZČU. UrineMeter je zařízení, které je umístěné mezi postelí a urinálním sáčkem, přesně měří objem vyloučené moči. 

„Naše zařízení automaticky měří vydanou moč pacientů ve zdravotnických zařízeních. Data se odesílají přes internet do databáze, kde lékař nebo sestra můžou snadno vidět tabulky a důležité hodnoty, aniž by kvůli měření rušili pacienta,“ říká Andrej Ladislav Kováč, člen vítězného týmu, a dodává: „Rádi bychom, kdyby se zařízení podařilo uvést do praxe, a usnadnilo tak práci zdravotníkům.“

K dispozici byl hackerům po celou dobu tým mentorů z řad lékařů IKEM, odborníků na umělou inteligenci a datových analýz.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková