Jako jedni z prvních na světě analyzují NFT. Absolvent FIT ČVUT se společníkem získali rekordní investici

Absolvent FIT ČVUT Adam Zvada se společníkem Davidem Mokošem založili startup a vtrhli na světovou krypto scénu s nápadem, který jim během tří měsíců přinesl rekordní investici 37 milionů Kč. Jejich startup NFTScoring pomáhá investorům analyzovat fenomén NFT ve světě kryptoměn, kde člověk může obchodovat s určitým digitálním dílem, kterým je například obrázek na internetu nebo hudební skladba. NFTScoring tak slouží k ověření hodnoty těchto nakupovaných digitálních děl a také pomáhá s hledáním nových investičních příležitostí mezi NFT.

Jako teprve třetí český startup se NFTScoring dostal do prestižního amerického akcelerátoru Y Combinator, kde uspěje jen hrstka nejlepších z celého světa. Přestože startup existuje teprve pár měsíců, už se jeho zakladatelům podařilo získat investici v částce 37 milionů korun, což je v České republice ojedinělé. Startup pomáhá analyzovat hodnotu nezaměnitelný tokenů potvrzujících vlastnictví v digitálním světě, tzv. NFT (non-fungible token). Když se řekne NFT, vybaví se nám digitální obrázky podivných opic či pixelovatých panáčků, které se prodávají za závratné sumy.

Myšlenka na založení NFTScoring vzešla z uvědomění si, že NFT jsou spjaté hlavně se společenským děním a sociální komunitou. Zjistili, že hlavními platformami, kde se o NFT diskutuje, je Twitter a Discord, a že čím víc se o NFT mluví, tím roste i jeho cena.

„Technologie za NFT je fascinující, poprvé přináší opravdové vlastnictví v digitálním světě. NFT se postupně začínají reálně využívat, ale v současné době je na ně primárně nahlíženo jako na investiční aktivum,“ říká Adam Zvada, spoluzakladatel NFTScoring, a dodává: „Cílem NFTScoringu je profesionalizace obchodování s NFT a poskytnutí komplexních nástrojů, které používají například obchodníci s akciemi.“

Silnou stránkou startupu je vyhodnocování komunity. Jak Adam, tak David studovali umělou inteligenci a ví, jak tvořit datové toky a matematické modely. Toho chtějí do budoucna hodně využít.

„NFT je nový trh a díky unikátnosti každého aktiva velmi odlišný od jiných. Jsme jedni z prvních na světě, kdo NFT analyzují. V současnosti budujeme infrastrukturu, u které doufáme, že na ní vznikne nepřeberné množství nových aplikací,“ doplňuje David Mokoš, spoluzakladatel NFTScoring.

Celý tým NFTScoring aktuálně představuje deset lidí. Peníze od investorů půjdou právě na jeho rozšíření. Samotní zakladatelé už spolupracují na několikátém projektu. Zvada s Mokošem po působení v Avastu založili agenturu Cognitic zaměřenou na umělou inteligenci a pak společně pracovali na startupu GoDeliver, který následně pomáhal i při koronavirové pandemii rozvážet lidem v karanténě potraviny. Zvada je také spoluzakladatelem aplikace Fuzee, která efektivně propojuje různé způsoby dopravy v Praze. Fuzee kombinuje aktuální jízdní řády MHD, uživatelovu polohu, dostupnost jízdních kol a pěší chůzi.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková