Aplikace studentů FIT motivuje miliony lidí po celém světě zlepšit si kondici

Kluci založili firmu Fitify Workouts, ve které pracuje tým složený z vývojářů, designérů, fyzioterapeutů a fitness trenérů.

Martina Mazance jako klasického ajťáka bolela záda. Poradil si po svém – vytvořil fitness aplikaci, kterou si uživatel může přizpůsobit svým kondičním potřebám na míru. Martin Mazanec, absolvent FIT ČVUT, spolu s kamarádem z fakultních studií Matoušem Skálou vyvinuli aplikaci Fitify, z které se po jejím vydání stal hit. Nyní s ní cvičí přes 20 milionů lidí ze 180 zemí světa. Ze studentského startupu se tak stal celosvětově úspěšný projekt. 

Martin s Matoušem založili startup, z něhož se stala celosvětově úspěšná firma. Díky aplikaci Fitify si uživatelé sami mohou říct, na čem chtějí zapracovat – shodit nějaké to kilo, nabrat svaly, zlepšit kondičku nebo se vydat cestou zdravého životního stylu. Fitify podle vstupního dotazníku sestaví tréninkový plán každému na míru. Cvičení s aplikací Fitify nevyžadují žádné speciální pomůcky a dají se absolvovat pouze s váhou vlastního těla.

„Doposud jsme dokázali oslovit více než 20 milionů lidí po celém světě a měsíčně s námi cvičí 700 tisíc lidí,“ říká Martin Mazanec, a dokazuje tak touhu lidí udělat něco se sebou a pro sebe.

Ve firmě pracuje tým složený z vývojářů, designérů, fyzioterapeutů a fitness trenérů. Aplikaci Fitify, která funguje jako domácí fitness trenér, si každý měsíc stáhne přes 120 tisíc uživatelů, čímž aplikace dohnala globální konkurenci jako je Runtastic, Nike Training Club nebo 8fit.

V roce 2019 aplikace zaznamenala úspěch v soutěži tuzemských mobilních aplikací AppParade. Mimo jiné díky originálnímu využití push notifikací, které uživatele opětovně motivují ke cvičení pomocí těchto citátů: „Sometimes later becomes never.“, „The best view comes after the hardest climb.“ a „When you want to give up, remember why you started.“ Tyto fráze dokáží připomenout uživateli, proč se cvičením vlastně začal a co stálo za jeho rozhodnutím něco udělat se sebou a se svým životem.

Firma plánuje rozšíření své aplikace i na podporu psychické pohody v podobě audio meditace a dechových cvičení. Pracuje také na aplikaci pro sestavování zdravých osobních jídelníčků.

„Uživatelé budou mít k dispozici jídelníček na míru včetně všech stravovacích omezení, od bezlepkové stravy přes jednotlivé alergeny až po keto dietu. Spolupracujeme s nutričními terapeuty a odborníky na výživu,“ říká Martin Mazanec o plánu budoucího vývoje Fitify.

Vznik aplikace Fitify v roce 2018 financovali Martin s Matoušem sami z vlastních zdrojů – tzv. bootstrappingem. To platilo až do nedávna. V dalším rozvoji jim pomůže investice v hodnotě 2,5 milionu dolarů z fondu Reflex Capital Ondřeje Fryce. Získané peníze chtějí tvůrci aplikace využít především na vývoj platformy a rozběhnutí nového produktu.

Společně s investicí Fitify oznámilo novinku Fitify Plus, která uživatele spojí s profesionálním fitness trenérem, který je následně trénuje online prostřednictvím telefonu. Fitify Plus se chce zaměřit na problémy v oblasti zdraví, které software nedokáže řešit, tedy pomoc s technikou cviků, předání osobních zkušeností a individuální přístup.

Martin Mazanec se v roce 2021 umístil ve výběru talentů 30 pod 30 v prestižním časopisu Forbes. 

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková