Větru a dešti neporučíme, ale víme, kdy je čekat

Srážky nad Českou republikou zachycené meteorologickým radarem

Student magisterského programu Bc. Matej Choma zaměřil svůj výzkum na krátkodobou, vysoce přesnou předpověď počasí. Ve spolupráci s Meteopressem vyvinul efektivní systém, který na základě aktuálních meteorologických dat dokáže předpovědět radarové snímky srážek na desítky minut dopředu. Systém nalezne praktické využití při předpovědi bouřek, přívalových srážek a dalších extrémních výkyvů počasí.

Krátkodobá předpověď s dodáním dat uživatelům v reálném čase se nazývá nowcasting. Oproti tradiční předpovědi je mnohem přesnější a má větší prostorové rozlišení. Predikční model je založen na konvolučních neuronových sítích, které trénují na datech z meteorologických radarů za posledních několik let. V České republice a na Slovensku zatím přesný nowcastingový systém není.

Vědci z FIT společně s Meteopressem nyní pracují projektu dlouhodobé předpovědi počasí na 24 hodin dopředu pomocí umělé inteligence. Hledají cesty, jak dosáhnout toho, aby se stroje naučily číst v meteorologických mapách a vyznat se v ohromném množství dat z družic a radarů. Oproti meteorologům má umělá inteligence jednu obrovskou výhodu – vyhodnotí radarová data obratem. Výzkum se opírá o závěrečnou práci studenta FIT ČVUT Bc. Mateje Chomy.

„Pracujeme na předpovědi na 24 hodin dopředu. V současné chvíli dokážeme předpovědět vývoj počasí o 15 % lépe, než je standardní předpověď,“ říká Mgr. Petr Šimánek z FIT ČVUT, jeden z řešitelů projektu, a dodává: „Využíváme data ze standardních předpovědí, z nichž se neuronová síť učí, jak udělat přesnější předpověď počasí.“

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková