FIT ČVUT je výkonovým lídrem v hledání léku na COVID-19

10. 5. 2020

FIT ČVUT je na 1. místě v žebříčku týmů českých akademických institucí, které poskytly svou výpočetní sílu projektu Folding@home. Projekt má za cíl pomoci vědcům hledat řešení na onemocnění COVID-19. Fakulta tak nyní tvoří téměř 90 % výkonu v rámci celého ČVUT, které se díky tomu stalo lídrem v oblasti poskytování výpočetního výkonu k vývoji léku na COVID-19 v rámci celé České republiky.

Poskytujeme největší výpočetní výkon

V současné době je do projektu Folding@home v ČR zapojeno minimálně 39 týmů z 15 akademických institucí. Týmy jsou odměňovány body podle poskytnutého výkonu. Tým naší fakulty poskytuje největší výpočetní výkon v hodnotě téměř 100 milionů bodů za den, což odpovídá výkonu zhruba 1000 běžných počítačů.

ICT oddělení vyhradilo část výpočetní kapacity, vhodnou pro tento druh výpočtů, z platforem ClusterFIT a CloudFIT o kapacitě 3000 CPU třídy Intel Xeon a více jak 300 tis. GPGPU jader třídy NVIDIA Pascal s výkonem až 1200 TFLOPS. Díky tomu dosáhl tým FIT ČVUT již na 1 miliardu bodů, což jej staví na první místo v poskytovaném výkonu mezi akademickou obcí v ČR. Na vrchol žebříčku se fakulta propracovala i navzdory tomu, že k významnému posílení výpočtů zmíněnou kapacitou došlo před pouhými 14 dny.

Nejlepší týmy českých akademických institucí k 7. 5. 2020

Do Folding@home přispívá celý svět

Celkově je do projektu zapojeno přes 253 tis. týmů. FIT ČVUT je mezi nimi na neuvěřitelné 156. pozici. Folding@home je projekt pod záštitou Stanford University, založený na distribuovaných výpočtech, který využívá počítače připojené přes internet k simulování skládání proteinů. Výsledky simulací jsou využívány například pro výzkum špatně složených proteinů při nádorových onemocněních, Alzheimerově chorobě, Parkinsonově chorobě nebo nemoci křehkých kostí. Během pandemie COVID-19 se projekt primárně věnuje proteinům viru SARS-CoV-2.

Do projektu jsou zapojeni jak zaměstnanci, tak i studenti FIT ČVUT. Naši studenti také sestavili zmíněný žebříček týmů českých akademických institucí, který je dostupný na webu https://folding.fit.cvut.cz. Připojte se i vy se svým počítačem k tomuto jedinečnému projektu, který může zachránit tisíce životů!

Graf denního přírůstku TOP 5 týmů k 7. 5. 2020

Více o úspěchu

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková