OpenDataLab nabízí přehled volných míst na očkování

Chcete registrovat sebe nebo své blízké na očkování proti onemocnění COVID-19, ale netušíte, kdy na vás na vámi vybraném místě dojde řada? Frontu na vakcínu už nemusíte vybírat naslepo, a to díky nové aplikaci našich odborníků z Laboratoře otevřených dat. Webová stránka ockovani.opendatalab.cz nabízí jednoduchý přehled o volných kapacitách jednotlivých očkovacích míst.

Novou webovou aplikaci na podporu rychlejšího očkování vyvinuli Marek Sušický a Jan Staněk z Laboratoře otevřených dat, společného pracoviště FIT ČVUT v Praze a firmy Profinit. Jejich práce je ukázkou možností využití otevřených dat, která v tomto případě můžou lidem pomoci v tom nejdůležitějším – v ochraně jejich zdraví.

„Když jsme se s kolegou v lednu snažili získat očkovací termíny pro příbuzné, zjistili jsme, že není kam se podívat na přehled volných míst,“ popisuje vznik nápadu Marek Sušický. „Začali jsme proto řešit, jak by se dalo pomoci díky otevřeným datům, kterým se profesně věnujeme. Pro naši aplikaci nám však z počátku chyběla oficiální otevřená data, proto jsme první verzi aplikace udělali čistě jako osobní projekt a založili ho na datech neoficiálních. To se ale změnilo na začátku března, kdy data vydal Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR,“ dodává k vývoji webové aplikace.

Návštěvnost webu byla počátkem března kolem 10 tisíc přístupů za den a postupně se dostala až k hodnotám kolem 50 tisíc přístupů (aktualizace k 3. 6. 2021). Autoři aplikace web neustále zlepšují dle připomínek a nápadů uživatelů i ostatních programátorů. Počítají také s dalším rozšířením, pokud budou státem zveřejněna další detailnější otevřená data.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková