FIT ve spolupráci s FJFI vychovává odborníky na bezpečnost

1. 9. 2021

Připravit odborníky na bezpečnost a současně zabezpečení jaderných zařízení ve všech jejích ohledech je hlavní cíl nového doktorského studijního programu Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Program vznikl ve spolupráci s Katedrou informační bezpečnosti FIT ČVUT.

Na ČVUT se výuce a výzkumu v oblasti zabezpečení jaderných zařízení nikdo systematicky nevěnoval, a tak se vědci z FJFI a FIT domluvili a vytvořili multidisciplinární doktorský studijní program Bezpečnost a zabezpečení jaderných zařízení a forenzní analýzy jaderných materiálů.

Jednou z hlavních charakteristik programu je velký důraz na experimentální výuku v oblasti zabezpečení jaderných zařízení a jaderných materiálů, ale také na forenzní analýzy jaderných materiálů. Pro potřeby experimentální výuky a výzkumu byly vybudovány specializované laboratoře. FIT zaštiťuje Laboratoř kybernetické bezpečnosti jaderných zařízení.

„Naše laboratoř kybernetické bezpečnosti jaderných zařízení je určena pro výzkumné a výukové činnosti v oblasti tzv. etického hackování, penetračního testování a počítačových forenzních věd,“ říká prof. Róbert Lórencz z Katedry informační bezpečnosti FIT.

Toto propojení bezpečnosti, zabezpečení, prevence mimořádných událostí a jaderně-vyšetřovacích metod s mnoha synergickými efekty je ve své podstatě unikátní a odlišuje studijní program od těch stávajících.

Více o tématu

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková