Student FIT obdržel Cenu Josefa Hlávky

1. 11. 2021

Ing. Petr Socha získal Cenu Josefa Hlávky za úspěchy ve výzkumu v oblasti vestavné bezpečnosti se zaměřením na analýzu postranních kanálů. Ocenění za rok 2020 si laureáti převzali 9. září 2021 na zámku v Lužanech.

Petr Socha je studentem doktorského programu na FIT. Již během předcházející magisterské etapy započal svůj výzkum v oblasti vestavné bezpečnosti se zaměřením na analýzu postranních kanálů. Již v raném stádiu doktorského studia se může pochlubit velkým množstvím publikací a článků. Ing. Socha vede množství diplomantů a aktivně působí v Laboratoři vestavné bezpečnosti na FIT. 

„Ve výzkumu i výuce se zabývám bezpečností vestavěné kryptografie, jako najdeme v platebních kartách, cestovních pasech, ale třeba i v řídících systémech autonomních tramvají nebo vlaků," říká Petr Socha a dodává: „Spolu se studenty se v diplomových pracích současně zaměřujeme na postkvantovou kryptografii. Obě témata se v dnešní éře IoT zařízení a rozvoje kvantových počítačů vzájemně doplňují a stávají se významnou výzvou pro kryptografickou komunitu.”

Cena nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ je určena pro talentované studenty, kteří prokázali výjimečné schopnosti a tvůrčí myšlení ve svém oboru, do 33 let. Spolu s oceněním získávají laureáti nadační příspěvek ve výši 25 tisíc korun. Návrh na udělení ceny zasílají správní radě Nadace rektoři českých vysokých škol pražských a Vysokého učení technického v Brně.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková