Mezinárodní úspěch – studenti vymysleli podávání inzulinu pomocí 3D tisku

3. 1. 2022Ivana Macnarová

Čtyři studenti z ČVUT a UK se dali dohromady. Za necelý den odletěli do švýcarska na mezinárodní hackathon Hack for Healthcare. Téma soutěže bylo vyřešit nedostatek materiálu v rozvojových zemích za pomoci 3D tisku. Tým studentů (včetně Ľuboše Repky studenta FIT ČVUT a zároveň 2. LF UK) během 48 hodin našel inovativní cestu levné a flexibilní výroby inzulinových per a vyhrál. Studenty čeká spolupráce s ženevskými Lékaři bez hranic.

Lékaři bez hranic řeší podávání inzulinu v rozvojových zemích již několik let. Českému týmu se podařilo najít řešení, které spočívá v návrhu univerzálního systému, do kterého lze vložit jakoukoliv inzulínovou náplň a jehlu díky použití 3D tisku. Pero je navíc snadno recyklovatelné. Vítězný tým připisuje úspěch v soutěži i různorodosti dovedností jednotlivých členů, kterými byli studenti Ľuboš Repka (FIT ČVUT a 2. LF UK), Natálie Bodnárová (FA ČVUT), Vojtěch Petrásek (FEL ČVUT) a Vasil Kostin (3. LF UK). Soutěž probíhala od 26. do 28. listopadu 2021.

„Často sa stáva, že prezentované problémy bývajú pre inžiniera zle pochopiteľné z medicínskeho hľadiska a naopak. Na veľa projektoch okrem samotnej práce slúžim teda ako spojka medzi týmito dvoma svetmi,“ doplňuje Ľuboš Repka student FIT ČVUT a 2. LF UK.

Podle Mezinárodní diabetické federace z celosvětového počtu 463 milionů diabetiků žije přes 300 milionů v rozvojových zemích a je předpoklad, že do roku 2045 se jejich počet ještě o 100 milionů navýší.

Ľuboš Repka a Vasil Kostin už v loňském roce uspěli s aplikací Chytrá triáž a před švýcarským hackathonem ještě získali třetí místo na European Health Hackathonu 2021 s aplikací NephroSense, která dokáže automaticky a přesně měřit výdeje moči u pacientů.

Více o úspěchu

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková