TOP IT osobnosti za rok 2021 jsou také z FIT ČVUT

23. 3. 2022

Magazín Computerworld každý rok vyhlašuje TOP IT osobnosti roku. Jsou to především inspirativní osobnosti, které v oblasti ICT zanechaly svou stopu. Kdo v roce 2021 reprezentoval FIT?

Mezi TOP IT osobnosti se řadí inovátoři a zakladatelé startupových firem, kteří chtějí nebo dokonce už začaly měnit svět, stejně jako zkušení profesionálové, kteří se v IT pohybují desítky let. Mezi 30 osobnostmi, které zazářily na poli světové IT scény, je taky Ing. Marek Sušický z laboratoře OpenDataLab a Sara Polak, známá popularizátorka vědy a moderátorka fakultního podcastu Jedničky a Nuly.

Sara Polak je původem archeoložka a evoluční antropoložka, která strávila posledních 8 let v technologických startupech v LA a Londýně. Sama sebe označuje za archeoložku v AI. Zaměřuje se na vytváření konceptu cloudových civilizací, které jsou mechanismem pro využívání technologií k optimalizování evolučního potenciálu společnosti. Popularizuje a demystifikuje umělou inteligenci pro širokou veřejnost. 

„IT je umělou inteligencí fascinováno. Vzdělání a pečlivý sběr dat je jedinou možností, jak umělou inteligenci škálovat mezi populaci. A o to se snažím,“ říká Sara.

Sara je vášnivou zastánkyní multioborovosti a vede nebo je součástí několika technologických projektů. Založila technickou klubovnu Paioneers v Paralelní Polis, spoluorganizuje hackathony a na FIT moderuje technologický podcast Jedničky a Nuly. Umístila se v žebříčku 30pod30 za rok 2022 prestižního časopisu Forbes.

Ing. Marek Sušický je zaměstnanec FIT a spoluzakladatel OpenDataLab – společné laboratoře FIT a firmy Profinit. V době pandemie koronaviru se podílel na vzniku aplikace ockovani.opendatalab.cz, která nabízí přehled volných míst na očkování proti onemocnění covid-19. Tato aplikace vyhrála v soutěži Civic Tech Open v kategorii Zdraví a byla nominována na cenu Křišťálová Lupa. 

„Projekt ockovani.opendatalab.cz, který původně vypadal jako jednoduchý dashboard pro pár známých, se rozvinul v komplexní informační portál s desetitisíci uživatelů denně. To vše s minimálními náklady, pokud tedy nepočítám náš čas,“ říká ke vzniku aplikace Marek.  

Marek Sušický se podílel také na vzniku aplikace IsirExplorer, která nabízí přehled insolvenčních řízení v ČR a na STK portálu, který nabízí aktuální přehled STK kontrol v ČR. Tyto aplikace vznikly pod jeho vedením jako závěrečné práce studentů FIT.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková