Hlasujte pro vědce FIT ČVUT v soutěži Český VŠEVĚD 2023

5. 10. 2023Ivana Macnarová

Česká republika hledá nejlepšího popularizátora vědy. V soutěži Český VŠEVĚD 2023 se jednatřicet popularizátorů vědy snaží zaujmout svým krátkým videem. Za FIT ČVUT se v soutěži o letošní titul utká Mgr. Petr Šimánek, který ve svém videu představuje, jak s kolegy pracují na tom, aby předpověď počasí díky umělé inteligenci nemusela být v budoucnu tajemstvím. Hlasujte pro jeho video na webu Český VŠEVĚD 2023 pomocí tlačítka „Dej hlas“ a posuňte ho do finále. Hlasovat můžete do 15. října 2023. Do finále postoupí 6 videí s největším počtem hlasů od veřejnosti a odborné poroty.

Český VŠEVĚD 2023 je celonárodní popularizační soutěž Noci vědců s podporou jednadvaceti univerzit. Jejím hlavním cílem je představit veřejnosti české vědce, jejich pracoviště, univerzity a vědecké či jiné vzdělávací instituce. V letošním ročníku Českého VŠEVĚDA 2023 se představí 8 polpularizátorek a 23 popularizátorů vědy se svými videopříspěvky a budou se snažit předat divákům nejen nadšení pro vědu, ale srozumitelnou formou i svůj výzkum. Tématem letošního ročníku soutěže je tajemství.

Mgr. Petr Šimánek z Laboratoře datových věd FIT ČVUT je vědecký odborník na umělou inteligenci a dynamické systémy. Společně se svými kolegy se snaží naučit umělou inteligenci co nejlépe předpovídat počasí na co nejdelší dobu a pro co největší území. Jak to dělají? A bude ještě pořád předpověď počasí tajemstvím? Odpovědi najdete v soutěžním videu a svým hlasem ho můžete posunout do finále mezi šest nejlepších vědců z celé ČR. Finálový večer se bude konat 6. prosince 2023 v City Campusu Ostravské univerzity, kde finalisté v boji o vítězství předvedou svoje popularizátorské umění.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková