Druhý ročník konference Technologie ve společnosti řešil hrdinství a hledání všech jeho podob

11. 10. 2023Ivana Macnarová

Tématem druhého ročníku konference Technologie ve společnosti bylo hrdinství a hledání všech jeho podob. Co je hrdinství? A má v našem cloudovém světě hrdinství ještě vůbec místo? Hosté konference řešili otázky etického hackování, blockchain v medicíně, etiku autonomních vozidel, slávu po smrti, kulturní antropologii a leadership, vesmír nebo roli hrdinství při vytváření falešné historie. Konferenci pořádala výzkumná skupina CCHAOS FIT ČVUT v čele se Sarou Polak. 

Keynote speakerem byl Robin Dunbar se svou přednáškou Role of charisma in leadership and social evolution. Robin Dunbar je britský antropolog a evoluční psycholog a specialista na chování primátů. V současnosti vede Výzkumnou skupinu sociálních a evolučních neurověd na Katedře Experimentální Psychologie na Univerzitě v Oxfordu, a je též hostujícím profesorem na Aalto University. Nejznámějším je pro svou formulaci Dunbarova čísla vyjadřujícího „kognitivní limit počtu jedinců, s nimiž může jednotlivec udržovat stabilní vztahy“. 

Dalším highlightem konference byla přednáška Hacking as a life challenge Pavola Luptáka. Lupták je slovenský IT odborník a kryptoanarchista. Založil společnost Nethemba, která se specializuje na penetrační testy a etický hacking. Zájmu účastníků se těšila i přednáška Robina Kopeckého na téma Etika autonomních vozidel: biologie, design & AI. Je členem Centra Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice. Ve svém talku řešil problémy, kterým čelí tvůrci softwaru z hlediska etiky robotiky, jestli může biologie napomoci designu AI nebo jestli je správné nechat přejet kolemjdoucí nebo obětovat posádku. 

„Mám obrovskou radost z toho, jaký byl o druhý ročník konference zájem. Naším cílem nebylo ani tak dávat odpovědi jako klást spoustu otázek. Chceme, aby lidi bavilo se vzdělávat a aby se nebáli mít vlastní střízlivý úsudek na společnost, ve které žijeme,“ říká Sara Polak, zakladatelka výzkumné skupiny CCHAOS a digitální archeoložka.

Program se skládal ze 13 přednášek, z toho byly 4 přednášky zahraničních hostů speciálně předtočené právě pro tuto konferenci. Návštěvníci dorazili ze všech koutů České republiky i zahraničí.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková