Mgr. Petr Šimánek

Závěrečné práce

Bakalářské práce

Predikce časoprostorových dějů pomocí umělých neuronových sítí

Autor
Jiří Pihrt
Rok
2021
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
Ing. Jitka Hrabáková, Ph.D.
Anotace
Tato práce aplikuje metody predikce časoprostorových dějů na problém predikce pohybu účastníků provozu pro autonomní vozidla. Sekvence umělých rasterizovaných snímků z ptačího pohledu jsou použity jako vstup do neuronových sítí, které jsou natrénovány k predikování nejpravděpodobnějšího pokračování dané sekvence. Dataset Lyft Motion Prediction for Autonomous Vehicles je prozkoumán a upraven pro tento úkol. Několik typů neuronových sítí, zejména ConvLSTM, PredRNN, PhyDNet a U-Net, je prozkoumáno, natrénováno a jejich výsledky porovnány.

Vylepšení krátkodobé předpovědi srážek s využitím metod hlubokého učení s pokročilou architekturou

Autor
Filip Miškařík
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
Ing. Daniel Vašata, Ph.D.
Anotace
Nowcasting srážek si klade za cíl poskytovat přesné krátkodobé předpovědi srážek pro určitou oblast. V posledních letech se k takovým předpovědím čím dál častěji využívají hluboké neuronové sítě. Zaměřením této práce je vylepšení jedné z těchto sítí, PhyDNet, sestávající se z dvouvětvé architektury, která rozplétá fyzikální dynamiku bouřek od ostatních informací. V jedné z větví PhyDNetu se v současnosti využívá jednoduchý model pro obecné předpovídání snímků videa, ConvLSTM. V této práci provádíme několik úprav PhyDNetu, od malých změn současné architektury až po experimentování s využitím jiných modelů místo ConvLSTM, specificky SA-ConvLSTM a PredRNN. Tato práce přináší dvě perspektivní modifikace -- nahrazení ConvLSTM za komplexnější model PredRNN a přidání zkratky (tzv. skip connection) do větve zodpovědné za modelování fyzikální dynamiky. Naše experimenty ukazují, že tyto změny přináší lepší výsledky oproti původnímu modelu, obzvláště pro dlouhodobější předpovědi.

Detekce anomálií v průtoku vodovodním potrubí

Autor
Dmytro Molokoiedov
Rok
2020
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
doc. Ing. Pavel Kordík, Ph.D.
Anotace
Vodní rozvodná síť je komplexní systém potrubi a uzlů, které jsou vzájemně propojeny a kterými procházi voda. Jednim z nejdůležitějšich problémů v takových sitich jsou úniky. Tento článek představuje několik metod řešeni tohoto problému. Byl zaveden benchmark pro přesnějši vyhodnoceni algoritmů a byly implemen- továny metody, jako jsou one-class SVM, izolačni les a LSTM. Data použitá v této práci byla uměle vytvořena na základě skutečných historických dat pomoci frameworku LeakDB.

Vylepšení predikce struktury bouřek pomocí spektrálních metod

Autor
Adam Barla
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
Ing. Daniel Vašata, Ph.D.
Anotace
Krátkodobá predpoveď počasia (nowcasting) zohráva kľúčovú úlohu pri predvídaní extrémnych výkyvov počasia. V tejto práci sa zaoberám chybami, ktoré môžu byť vnesené do predikcí konvolučných neurónových sietí. Skúmal som, či aplikácia usmerneného prevzorkovania (Guided Upsampling) namiesto transponovanej konvolúcie môže zlepšiť presnosť a spoľahlivosť predpovedí počasia. Na tento účel som vytrénoval modely UNet a GUNet (Guided UNet) na radarových snímkoch zo siete meteorologických radarov vytvorených radarovým programom OPERA. Na analýzu oboch modelov som použili ukazovatele výkonnosti, ako sú stredná kvadratická chyba (MSE), stredná absolútna chyba (MAE) a index štrukturálnej podobnosti (SSIM). Výsledky ukázali, že model GUNet mierne prekonal UNet z hľadiska priemernej strednej absolútnej chyby a strednej kvadratickej chyby. Navyše preukázal lepšiu schopnosť zachytiť vyššie frekvencie vo Fourierovom spektre radarových snímkov. Okrem toho GUNet dosahoval sčasti lepšie výsledky na snímkach s vyššou intenzitou radarového echa, čo je významné pre predpovedanie závažných poveternostných udalostí. Na základe týchto výsledkov možno konštatovať, že model GUNet má potenciál na zlepšenie krátkodobých predpovedí počasia. Výsledky mojej práce poskytujú priestor pre ďalší výskum v tejto oblasti.

Metody hlubokého učení pro detekci poruch z CCTV inspekce kanalizační sítě

Autor
Ondřej Chládek
Rok
2020
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
doc. Ing. Pavel Kordík, Ph.D.
Anotace
Práce je zaměřena na detekci poruch z kamerové inspekce kanalizace. Cílem práce je vytvořit model hluboké neuronové sítě, která dokáže s vysokou přesností určit, zda je na daném snímku porucha v kanalizaci či ne, a ulehčit tak práci technikům, kteří by jinak museli celý záznam analyzovat ručně. Natrénovaný model pro detekci chyb dosáhl přesnost na testovacím datasetu 99\%. Pro klasifikaci chyb navrhuji použít řešení pomocí dvou modelů, první by detekoval, jestli je obrázek vadný a nebo ne, druhý na základě obrázků označených jako vadné, by klasifikoval chyby. Pro detekci vad byl použit předchozí model. Přesnost klasifikace chyb byla 87\% na testovacích datech.

Hodnocení nejistoty krátkodobé předpovědi srážek

Autor
Pavel Chudomel
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
doc. Ing. Pavel Hrabák, Ph.D.
Anotace
Hodnocení nejistoty je důležitým aspektem hlubokého učení. Protože většina modelů nedokáže vysvětlit své predikce, je vhodné vyjádřit míru jejich nejistoty. V této práci se zabýváme způsoby jak tohoto dosáhnout. Implementovali jsme metody MC dropout a kvantilové regrese do modelu PhyDNet, což je aktuálně nejmodernější predikční model pro časoprostorové jevy -- v našem případě míru srážek. MC dropout se ukazuje být flexibilní metodou, která však potřebuje pečlivou konfiguraci. Kvantilová regrese nabízí pozoruhodnou pravděpodobnost pokrytí, ale zjistili jsme, že tato metoda může podceňovat nejistotu v oblastech nízké hustoty srážek. Představujeme podrobný přehled těchto metod a dáváme tím čtenáři do rukou cennou příručku pro výběr nejvhodnější metody v závislosti na konkrétních požadavcích a cílech.

Detekce textu v historických mapách

Autor
Adam Peňáz
Rok
2023
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
Ing. Mgr. Ladislava Smítková Janků, Ph.D.
Anotace
Detekce textu je náročný úkol, zejména pokud jde o detekci konkrétních typů textu, jako jsou například názvy míst na historických mapách. Tato práce představuje dvě metody založené na konvolučních neuronových sítích, PSENet a TextPMs, implementované v PyTorch knihovně pro detekci názvů míst na historických mapách a hodnotí jejich výkon pomocí Nomenclature datasetu. Kromě toho práce zkoumá účinnost předtrénovaných modelů na TotalText datasetu pro detekci nomenklatur v historických mapách. I když předtrénované modely nedosáhly slibných výsledků, navržené metody dosáhly f-skóre v hodnotě 88,8% a 91,1%, což dokazuje jejich vhodnost pro tuto úlohu. Celkově tato práce přináší přínos do oblasti analýzy historických map tím, že představuje účinné metody pro detekci textu v této náročné oblasti.

Diplomové práce

Vylepšení krátkodobé předpovědi srážek s využitím metod deep learning pomocí předchozích znalostí o chování počasí

Autor
Matej Choma
Rok
2022
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
Mgr. Petr Novák, Ph.D.
Anotace
Pri krátkodobých predpovediach zrážok s vysokým rozlíšením z hľadiska chyby predpovede dominujú metódy hlbokého učenia. Avšak, ich operatívne používanie je obmedzené problémami s vysvetliteľnosťou dynamiky za predpoveďami. Tieto sú zároveň vyhladené a chýbajú im vysokofrekvenčné prvky v dôsledku optimalizácie pre stratové funkcie založené na strednej chybe. V tejto práci je zhrnutý náš pokrok pri riešení týchto problémov. V prvej časti predstavujeme Intensity Classification Loss na zlepšenie predpovede silných zrážok. Model je natrénovaný vytvárať sekundárny výstup predpovedajúci pravdepodobnosť zrážok s intenzitou nad 40 dBZ, ktorý sa porovnáva s binárnou skutočnosťou. Experimenty ukázali, že tento prístup pomáha predpovedať silné zrážky, ale nepredpovedá zrážky s vyššou intenzitou, ako je zvolený prah. V druhej časti experimentujeme s ručným vkladaním diferenciálnej rovnice advekcie-difúzie do PhyCell. Cieľom je vniesť lepšiu apriornú znalosť o fyzike do modelu PhyDNet, ktorý oddeľuje fyzikálnu a reziduálnu dynamiku. Výsledky naznačujú, že zatiaľ čo sa PhyCell dokáže naučiť zamýšľanú dynamiku, tréning modelu PhyDNet zostáva riadený optimalizáciou stratovej funkcie. Toto vedie k modelu s nezmenenými predikčnými vlastnosťami.

Krátkodobá předpověd srážek ze satelitních dat pomocí strojového učení

Autor
Jiří Pihrt
Rok
2023
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
doc. Ing. Kamil Dedecius, Ph.D.
Anotace
Geostacionární meteorologické satelity jsou zdrojem globálních a častých pozorování počasí, ale nepozorují přímo srážky. V této práci zkoumáme metody odhadování a předpovídání srážek ze satelitních dat. Cílem této práce je předpovědět až 8 hodin radarových snímků srážek s vysokým rozlišením z multispektrálních satelitních snímků s větším kontextem ale menším rozlišením. Pro tento úkol jsme vyvinuli nový model hlubokého učení s využitím neuronových sítí U-Net a PhyDNet. Nazvali jsme jej WeatherFusionNet, protože slučuje tři různé způsoby zpracování satelitních dat; předpovídání budoucích satelitních snímků, odhadnutí srážek ve vstupní sekvenci a přímé použití vstupní sekvence. Pro trénování a vyzkoušení modelu na reálných datech jsme se zúčastnili NeurIPS soutěže Weather4cast 2022, která poskytuje prostorově a časově srovnané satelitní snímky a cílová radarová data. WeatherFusionNet dosáhla prvního místa v hlavní části soutěže. Dále jsme experimentovali s několika dalšími modely, zkusili zahrnout statická data do vstupu a porovnali náš model s předpovídáním přímo z radaru.

Vylepšení neurálních celulárních automatů se zapojením známé fyzikální dynamiky

Autor
František Koutenský
Rok
2023
Typ
Diplomová práce
Vedoucí
Mgr. Petr Šimánek
Oponenti
Mgr. Alexander Kovalenko, Ph.D.
Anotace
Tato práce představuje nový Neurální celulární automat se zapojením známé fyzikální dynamiky (PINCA), který spojuje neurální celulární automaty s integrací fyzikální dynamiky. Cílem modelu PINCA je naučit se diferenciální operátory přes učící konvoluční filtry a odhalit řídící rovnice daného procesu i z velmi malých datasetů. Funkce modelu je demonstrována na procesu vývoje vzorů na srsti leoparda, kde byla odhalena unikátní řídící reakčně-difuzní rovnice. Práce se dále zabývá buněčnou specializací skrze zkoumání chování skrytých kanálů modelu Growing neural cellular automata. Hlavním obsahem této práce je podrobná rešerše literatury a vývoj modelu PINCA. Práce spojující umělou inteligenci a fyziku nabízí nové nástroje pro modelování a chápání komplexních systémů.