Hackathon o virtuální realitě, robotice nebo dronech vypukne na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze

10. 2. 2020

Poprvé ve své historii pořádá ve dnech 28.–29. února Fakulta informačních technologií ČVUT (FIT ČVUT) technologický hackathon HackFIT zaměřený na virtuální realitu, drony, umělou inteligenci, robotiku a otevřená data. Na 24hodinovém hackathonu týmy studentů středních i vysokých škol proniknou do zákulisí fakultního výzkumu a vyzkouší si, jak propojit vědu s podnikáním. Odměnou jim bude 50 tis. Kč a hodnotné ceny od významných sponzorů akce.

„Fakulta disponuje špičkovým technologickým zázemím. Rozhodli jsme se toho využít a nabídnout studentům jedinečnou možnost stát se na chvíli součástí toho nejlepšího z fakultního výzkumu,“ říká Ing. Lukáš Brchl, absolvent FIT ČVUT a hlavní organizátor akce.

HackFIT je skvělou příležitostí pro tří až pěti členné týmy studentů středních i vysokých škol, jak využít technologické vybavení fakulty, vstřebat know-how mentorů a zvítězit v jedné ze tří kategorií témat: Umělá inteligence, IoT a robotika, Práce s open data a softwarové aplikace. Na účastníky čekají výzvy, jako je vývoj aplikace pro robota Pepper, vývoj aplikace pro dron nebo detektor lži s využitím termokamery.

Týmy však mohou přijít i se svým vlastním nápadem, který odpovídá zaměření hackathonu a dané kategorii. HackFIT je určen i těm, kteří žádnou představu o tématu nemají. Mohou se na místě přidat do jakéhokoli týmu, vytvořit si svůj vlastní tým nebo si na základě odborných workshopů s mentory téma vymyslet sami. Po 24 hodinách intenzivního hackování, které bude probíhat i přes noc, týmy svůj projekt odprezentují před experty z praxe. Motivací jim bude krom neocenitelné spolupráce se zkušenými experty v oboru i hlavní finanční odměna a ceny za jednotlivé kategorie od sponzorů akce.

Za všechny jmenujme například hlavního sponzora, firmu ŠKODA AUTO a.s., která na HackFIT přispěla částkou 50 tis. Kč, dále pak společnost Prozeta, která vítězi kategorie věnuje robota DJI RoboMaster. Lákavá je také výhra, kterou poskytla firma SAB Aerospace, a to exkluzivní exkurzi do prostor, kde se konstruují kosmické rakety nebo satelity.

„Hackathony obecně nejsou jen hraní si s technologiemi,“ vysvětluje Brchl. „Sám jsem se jich několika zúčastnil, aniž bych věděl, s čím budu soutěžit. Z jednoho takového jsme si s týmem odnesli vítězství, které odstartovalo mou kariéru,“ uzavírá Brchl, který díky vítězství v hackathonu spoluzaložil úspěšnou firmu Dronetag.

Sponzoři HackFIT:

  • Škoda - 50 000 Kč jako hlavní cena hackathonu
  • Prozeta - výukový robot DJI RoboMaster S1 
  • SAB Aerospace - exkurze do výzkumných prostor společnosti SAB Aerospace, která se podílí na konstrukci rakety Vega pod programem Evropské vesmírné agentury
  • Profinit - dárkový poukaz do obchodu Alza.cz v hodnotě 10 tis. Kč 
  • Meteopress - senzor na měření znečištění ovzduší i s výpočetní jednotkou
  • ATEsystem - vývojový kit pro strojové vidění od firmy Basler vyrábějící průmyslové kamery
  • Workswell - vývojové sady pro strojové vidění
  • W-Technika - sady nástrojů pro vývoj a laboratorní měření hardwaru

Více informací o akci naleznete na stránkách hackfit.eventbrite.com.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková