Konference LinuxDays na ČVUT v Praze nabídne více komunity, stánků a zahraničních přednášejících

1. 10. 2016Ing. Petr Hodač

Největší česká (nejen) linuxová konference LinuxDays slibuje pro svůj pátý ročník spoustu přednášek ve čtyřech sálech, desítky hodin workshopů a stánky zajímavých projektů. Uskuteční se ve dnech 8. a 9. října na Fakultě informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze (Thákurova 9, Praha 6).

Pro letošní ročník konference bylo přihlášeno více než 78 hodin obsahu – 95 přednášek v češtině i angličtině a 15 workshopů. Že je o konferenci velký zájem, ukázalo už hlasování o programu, ve kterém svá oblíbená témata volilo 625 lidí, kteří věnovali výběru celkem 254 hodin. Účastníky tak čeká 58 hodin zajímavého programu – 62 přednášek a 14 workshopů. Budou se týkat Linuxu, počítačových sítí, bezpečnosti, serverových řešení a mnoha dalších odvětví.

Konference nabídne novinky týkající se linuxových kontejnerů, trendy v architekturách CPU, jak se postavit k bezpečnosti HTTPS, co s narůstajícím množstvím DDoS útoků, jak monitorovat svou síť pomocí OpenWRT nebo jak programovat populární ESP8266 a jak bude vypadat jeho nástupce ESP32. Program je pestrý, stejně jako budou nabité prostory Fakulty informačních technologií ČVUT.

„Rozšířili jsme sekci stánků, čeká nás Audiovizuální centrum Silicon Hill, Robodoupě, BRMlab, Silicon Hill, Python, Mozilla, vpsFree.cz a mnoho dalšího. Pustíme se společně také pořádně do drátů – zapomeneme na buzzwordy a místo IoT budeme prostě zapojovat a bastlit,“ říká Bc. Petr Hodač z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze.

A dodává: „Poprvé nás čeká také Retroherna, což znamená spoustu starého železa, které ale ještě nepatří do starého železa. Zahrajete si klasiky všech klasik na tom nejméně moderním hardware, který sice neoplývá výkonem, ale obsahuje duši.“

Vstup na akci je zdarma, stačí se zaregistrovat. Odměnou pro účastníky bude víkend se zajímavými lidmi nad zajímavými tématy.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková