ČVUT v Praze hostí podruhé Letní IT školu pro dívky

24. 8. 2016

Od 22. do 26. srpna je České vysoké učení technické v Praze místem setkání nadaných studentek středních škol z celé České republiky. Dívky se budou učit základům IT disciplín tak, aby se později mohly zaměřit na obor, který je jim blízký.

Kurzy probíhají v počítačových učebnách na Fakultě informačních technologií ČVUT a na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Zájemkyně ve věku 14 až 19 let se seznámí s HTML jazykem, budou tvořit vlastní weby, zkusí si naprogramovat 3D tiskárnu. Dále se budou pracovat s vektory, legoroboty a samozřejmě je čeká i JavaScript. Kromě lekcí s lektory jsou pro ně připraveny exkurze na zajímavá pracoviště ČVUT (SageLab a Laboratoř inteligentních vestavných systémů), tak i do některých IT firem. Součástí týdne budou i inspirativní přednášky úspěšných žen v IT. Studentky se během týdne seznámí s univerzitou a zároveň získají přehled o svém dalším možném pracovním uplatnění.

„Prostřednictvím Letní IT školy chce ČVUT v Praze ukázat dívkám, že IT obory nejsou pouze pro kluky, ale že zde může najít uplatnění celá řada z nich. Rádi bychom, aby studentky středních škol objevily pro sebe možnost dalšího studia na technické univerzitě a tím směřovaly svoji kariéru do některého z technických oborů, v tomto případě do IT,“ uvádí koordinátorka projektu Ing. Ilona Prausová z Rektorátu.

Aktuálně studuje IT obory 13 % studentek z celkového počtu studentů na Fakultě informačních technologií ČVUT a 15% na Fakultě elektrotechnické ČVUT.

Letní IT školu již druhým rokem společně s ČVUT pořádá sdružení Czechitas (www.czechitas.cz). Partnery akce jsou kromě Impact Hubu a Microsoft Akademie programování firmy MSD IT, Concur, IBM a Konica Minolta. Kromě bohatého programu je pro dívky zajištěné celodenní stravování a pro mimopražské účastnice i ubytování na kolejích ČVUT.

„Společně navazujeme na úspěšný loňský pilotní projekt a věříme, že i letos se bude studentkám program líbit a že odjedou s pocitem, že IT je pro ně to pravé,“ říká Ing. Ilona Prausová.  

Motivování dívek směrem ke studiu techniky se prostřednictvím projektu Holky, pozor! (www.holkypozor.cz) věnuje ČVUT v Praze již více jak 5 let. Láká na exkurze, soutěže, přednášky a akce, jako je právě Letní IT škola pro dívky.

Více informací najdete na stránce: http://letni-skola.czechitas.cz/

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková