Student z ČVUT zvítězil v mezinárodní soutěži mladých „síťařů“

24. 6. 2015

Regionálního kola soutěže Cisco Networking Academy NetRiders se zúčastnili studenti z Evropy, Ruské federace a Společenství nezávislých států. V prestižní kategorii CCNA zvítězil ve velmi silné konkurenci student FIT ČVUT Marek Suchánek. Druhé místo patřilo studentovi ze Slovenska.

Mezinárodní soutěž Cisco Networking Academy NetRiders zaměřená na znalosti počítačových sítí, které se zúčastnila více než stovka studentů programu Cisco Networking Academy z 28 zemí Evropy, Ruské federace a Společenství nezávislých států, již zná své vítěze. Tím hlavním se stal Marek Suchánek z Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze, který vyhrál v kategorii CCNA. Vítěze mimo jiné čeká na začátku příštího roku studijní cesta do Sillicon Valley včetně návštěvy centrály společnosti Cisco v San José.

Na úspěch jednoho ze svých studentů reagoval děkan FIT ČVUT Pavel Tvrdík:

„Jsme relativně mladá fakulta, ale dobrá fakulta, s vynikajícími výsledky studentů i v mezinárodním srovnání, což potvrzuje úspěch Marka Suchánka. O naše absolventy mají firmy velký zájem a my významně podporujeme praktickou spolupráci studentů se zaměstnavateli už během studia. Studentům to pomáhá získat praktické dovednosti a rychleji najít zajímavou práci.“

„V současné době se bez znalosti počítačových sítí neobejde žádný uchazeč o práci v IT oboru. Úspěšné firmy tyto znalosti a dovednosti vyžadují a studenti si tento požadavek plně uvědomují. Nepochybnou výhodou NetRiders je možnost porovnat nabyté teoretické poznatky i praxi se zahraničními kolegy z oboru. A není ani výjimkou, že si nadějného síťaře díky soutěži vyhlédne jeho budoucí zaměstnavatel již v průběhu studia. Vítězi se mnohokrát sejde i vícero nabídek na spolupráci,“ uvedl Karol Kniewald, regionální CSR manažer pro Evropu a CIS ze společnosti Cisco.

Soutěž Cisco Networking Academy NetRiders 2015 pro region Evropy, Ruské federace a Společenství nezávislých států měla tři kategorie. Každý účastník se mohl zúčastnit pouze jedné z kategorií. Buď v základní kategorii (IT Essentials), pokročilé (CCENT) nebo v nejvyšší CCNA (Cisco Certified Network Associate). A právě v poslední zmíněné kategorii zvítězil Marek Suchánek, student třetího ročníku bakalářského studia z Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze (FIT ČVUT).

„Finální kolo se nově skládalo i z řešení praktických úkolů a prezentace jejich řešení porotcům přes WebEx telekonferenci. Při ní porotci hodnotili nejen technické řešení, ale i prezentační dovednosti soutěžícího (soft skills). Kromě praktické části ale na všechny účastníky čekal i teoretický test se stovkou otázek, někdy poměrně záludných a obtížných,“ říká vítěz Marek Suchánek.

„Myslím, že výhra v soutěži Cisco Networking Academy NetRiders bude určitě mezinárodní vizitkou mých schopností i znalostí. Věřím, že mi pomůže v nalezení zajímavého zaměstnání, ve kterém budu dělat to, co mě opravdu baví. Zároveň bych ale rád ještě současně pokračoval v magisterském studiu na FIT ČVUT,” doplňuje Marek Suchánek.

Třetí kolo nejobtížnější kategorie CCNA mezinárodní soutěže Cisco Networking Academy NetRiders se uskutečnilo 2. června. Studenti zodpověděli na 100 otázek teoretického testu a museli také navrhnout řešení praktického úkolu z oblasti počítačových sítí. Na nalezení správného řešení měli 24 hodin a následně museli v 15 minutové prezentaci přes WebEx telekonferenci ukázat své schopnosti. Vítěz CCNA Marek Suchánek si odnáší nejen titul a s ním spojené vyhlídky budoucího skvělého uplatnění v oboru, ale získává i sedmidenní studijní pobyt v centrále Cisco v Silicon Valley, kde bude mít možnost setkat se s experty společnosti Cisco i s dalšími vítězi z ostatních regionů celého světa.

Pořadatelem soutěže je společnost Cisco, která celosvětově ale i v Česku umožňuje školám zapojení do programu Cisco Networking Academy. Ten je zaměřen jak na podporu vzdělávání studentů a budování jejich dovedností v oblasti síťových technologií, tak na spolupráci s instruktory programu, pedagogy středních a vysokých škol. Cisco instruktory dlouhodobě vzdělává a spolu s partnery pro ně také pravidelně pořádá konference, kde si mohou vyměnit své zkušenosti a rozšířit odborné znalosti. Kurzy Cisco Networking Academy se vyučují ve 165 zemích. Lze tedy hovořit o největší školní třídě na světě, jelikož je do programu i v letošním roce současně zapsáno více než milion studentů. Od začátku působení v Česku prošlo programem Cisco Networking Academy více než 30 tisíc studentů středních a vysokých škol, v současné době navštěvuje některý z kurzů tohoto programu přes 9 tisíc studentů na 75 lokálních akademiích.

Dlouhodobí partneři programu Cisco Networking Academy v České republice jsou společnosti i-comunity, Bluecom a Intercom Systems.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková