Konec volného internetu? – Přijďte si poslechnout špičky z IT i práva na konferenci LAW FIT

21. 4. 2015

Internet už dnes není zcela volný a svobodný. Neomezenou svobodu na něm i volný on-line trh stále častěji omezují jak státy, tak soukromé společnosti, v čele s poskytovateli připojení. Nenechte si ujít tuto ojedinělou událost, kdy se na Fakultě informačních technologií ČVUT sejdou špičky z české IT scény. Konference proběhne 18. května 2015 v prostorách Nové budovy ČVUT (Thákurova 9, Praha 6). Registrace probíhá zdarma na webových stránkách www.law.fit.cvut.cz.

Na jedné straně se svádí bitva mezi telekomunikačními a internetovými společnostmi o takzvanou síťovou neutralitu. Na straně druhé se blokování přístupu k obsahu využívá jako metoda, jak zabránit přístupu k některým webovým stránkám. Existuje tedy ještě jeden, rovný internet? Právě tyto otázky se budou diskutovat na již 3. ročníku konference LAW FIT.

Konference se bude ve třech blocích věnovat technickým a právním omezením volného internetu. První blok se bude věnovat regulačnímu rámci a vystoupí na něm mimo jiné předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák. Další příspěvky přednese vyučující FITu, advokát Zdeněk Kučera a IT konzultant a vyučující MFF UK Jiří Peterka.

Druhý blok přinese diskuse předních hráčů na českém trhu telekomunikací nad omezením rychlosti internetu a blokováním přístupu k různým službám ze strany poskytovatelů připojení. Těšit se můžete na interview s Petrem Slováčkem, členem představenstva O2 a zajímavou diskusi Ondřeje Filipa, výkonného ředitele CZ.NIC a Zdeňka Cendry, spoluzakladatele Peering.cz a Jana Klesly z Lidových novin.

Třetí blok se pak soustředí na omezení přístupu k obsahu internetu ze strany poskytovatelů připojení a internetových vyhledávačů. Jejich praxi poodkryje Eva Martinicová z Google a Martin Cach z UPC. Právní pohled pak obstará soudkyně Veronika Křesťanová z Městského soudu v Praze a Matěj Vácha z advokátní kanceláře Pelikán Krofta Kohoutek.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková