Fakulta informačních technologií ČVUT spolupracuje se společností ESET při výuce reverzního inženýrství

16. 4. 2015

Fakulta informačních technologií ČVUT (FIT) připravuje na úterý 21. 4. 2015 od 11.00 hodin přednášku slovenského odborníka na reverzní inženýrství Ing. Juraje Malcha, ředitele výzkumu společnosti ESET, špičky v oboru antivirové ochrany. Přednáška na téma aktuálních trendů v počítačovém škodlivém softwaru (tzv. malwaru) se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny. V rámci této návštěvy představitele firmy ESET bude projednáno memorandum o další spolupráci s FIT při výchově odborníků na počítačovou bezpečnost.

Zařazením studijního předmětu Reverzní inženýrství do svých studijních plánů reaguje FIT ČVUT mimo jiné na zveřejnění dokumentu Národní strategie kybernetické bezpečnosti České republiky na období 2015 - 2020 Národního bezpečnostního úřadu. Tato studie upozorňuje na dlouhodobý nedostatek odborníků na počítačovou bezpečnost. Jako zvlášť kritickou skutečnost hodnotí nedostatek specialistů na reverzní inženýrství a analýzu malwaru. V současné době je praxe taková, že odborníky na reverzní inženýrství si firmy vychovávají samy a učební proces může trvat 6 měsíců i déle.

Fakulta již několik let vychovává odborníky v rámci magisterského studijního oboru Počítačová bezpečnost. První běh magisterského předmětu Reverzní inženýrství, kterým fakulta letos rozšiřuje portfolio předmětů zaměřených na problematiku informační a počítačové bezpečnosti, studenty zaujal, což dokazuje jeho zaplněná kapacita. Přednášky špičkových odborníků z praxe studentům umožňují pochopit, na jaké úkoly a výzvy v bezpečnostních profesích se mají během studia na vysoké škole připravit. Taková forma spolupráce je oboustranně přínosná.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková