Šestý ročník konference InstallFest se zaměří na sítě

13. 2. 2014Ing. Petr Hodač

O víkendu 1. a 2. března 2014 proběhne na pražském Strahově tradiční konference InstallFest, kterou pro odbornou veřejnost pořádají studenti klubu Silicon Hill. Letošní ročník se zaměří na počítačové sítě, jejich provoz a bezpečnost.

Šestý ročník obnovené konference InstallFest se jako již tradičně bude zabývat tématy spojenými s Linuxem, programováním, správou serverů a letos také výrazněji počítačovými sítěmi. Návštěvníky čeká několik přednášek na toto téma a také samostatný „OpenWRT track“, na kterém se budou přednášející věnovat nasazení Linuxu v síťových prvcích.

„Prakticky každý dnes má doma malý Wi­Fi router, který má výrazně více možností, než si uživatelé uvědomují. Výchozí software v těchto krabičkách ale uživatele často svazuje a nedává jim plnou kontrolu. Po instalaci OpenWRT je možné si z levné krabičky udělat plnohodnotný server,“ vysvětluje Petr Hodač, hlavní organizátor akce.

Ondřej Caletka představí projekt OpenWRT a jeho možnosti, Michal Vágner vysvětlí instalaci doplňkového software a Martin Strbačka bude přednášet o vývoji hardware pro běh OpenWRT. Nakonec si uživatelé budou moci poslechnout přednášku o IP telefonii na OpenWRT, kterou představí Lukáš Macura.

Hlavní přednáškový sál nabídne dva dny plné přednášek na nejrůznější témata. Petr Danko bude přednášet o tom, jak si zabezpečit svůj notebook, tablet nebo mobilní telefon s Androidem či iOS. Lukáš Bařinka vám vysvětlí, jak důležitý je v unixu vykřičník a co všechno s ním dokážete udělat. Ondřej Caletka vás správně naučít používat DNS a Petr Krčmář s Petrem Hodačem rozeberou balíčkovací systém populární distribuce Debian.

„Jako obvykle jsme vyhlásili veřejný call­for­papers a nechali návštěvní ky hlasovat o tom, které přednášky je nejvíce zajímají a co by si rádi poslechli. Výsledný program si tedy posluchači poskládali sami,“ říká Petr Hodač.

Celkem je na dva dny připraveno 31 přednášek a 6 workshopů, které jsou zaměřeny nejen na pokročilé uživatele, ale nově také na začátečníky.

„Stále je hodně uživatelů, kteří by rádi s Linux vyzkoušeli, ale potřebují někoho, kdo jim ukáže, odkud mají začít. Na letošním InstallFestu si budou moci Linux prakticky osahat a v klidu vyzkoušet,“ dodává Petr Hodač.

Vstup na konferenci je zdarma, program a další podrobnosti naleznete na www.installfest.cz.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková