Nová Sun Ray učebna v Národní technické knihovně

5. 11. 2009

Společnost Sun Microsystems a Fakulta informačních technologií v Praze otevřeli novou počítačovou učebnu, vybavenou technologií Sun Ray

Nová učebna Fakulty informačních technologií ČVUT v prostorách Národní technické knihovny, vybavená technologií Sun Ray, byla slavnostně otevřena dne 2. Listopadu 2009, za účasti představitelů společnosti Sun Microsystems, zástupců fakulty a vedení knihovny.

Společnost Sun Microsystems darováním technologií v hodnotě jednoho milionu korun pokračuje v podpoře nově vzniklé Fakulty informačních technologií ČVUT. Učebna s kapacitou 50 počítačových pracovišť bude sloužit k počítačové výuce studentů FIT ČVUT, v moderním prostředí Národní technické knihovny.

Technické řešení výukových pracovišť je postaveno na technologii Sun Ray, která je založena na práci s tenkými klienty Sun Ray, připojenými k výkonným serverům. Sun Ray poskytuje řešení pracovních stanic s nižšími náklady na údržbu, upgrady a provoz, než vyžadují prostředí s PC klienty. Pomocí čipových karet s technologií Java Card se uživatelé přihlašují k serverové infrastruktuře bez ohrožení výpadky energie, virovými útoky a s maximální možnou přenositelností. Obrovskou výhodou technologie je mobilita práce, čili možnost rozdělanou práci přenést v okamžiku na další konzoli, bez nutnosti přenosu uživatelských dat.

„V podpoře ICT trhu a výchově špičkových IT odborníků vidím zásadní možnost budoucího uplatnění České republiky v globální konkurenci. Naše společnost vyšla z univerzitního prostředí a i naše filozofie byla vždy založena na úzké spolupráci s talentovanými studenty a akademickou obcí. Snažíme se, abychom i v těchto nelehkých časech mohli pomoci rozvoji potenciálu budoucích IT odborníků,“ uvedl Zdeněk Pilz, generální ředitel firmy Sun Microsystems Czech.

„Jsme rádi, že se nám ve spolupráci s naším partnerem podařilo realizovat plán výstavby opravdu moderní a efektivní počítačové učebny. Náš závazek za dar společnosti Sun Microsystems jsme rozhodnuti naplnit nabídkou vzdělání na špičkové úrovni a přípravou kvalitních IT odborníků,“ řekl k projektu prof. Ing. Pavel Tvrdík, CSc., děkan FIT ČVUT.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková