Ženy v IT přibývají díky Letní škole IT na ČVUT v Praze

Přivést dívky do světa IT má za cíl Letní škola IT. Její šestý ročník proběhne od pondělí 3. do pátku 7. srpna na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT). Univerzita akci pořádá společně s organizací Czechitas. Letní škola je určena pro středoškolačky, které zajímají technologie, ale není podmíněna vstupními IT znalostmi. Do letošního ročníku je přihlášeno 32 studentek středních škol.

V rámci programu Letní školy IT dívky nakouknou do mnoha oblastí informatiky a zjistí tak, že IT není jen nudné sezení u počítače. Během týdenního programu se setkají se základy programování (Arduino, CSS, JavaScript, HTML), robotikou a počítačovou grafikou. Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice soutěžní hackathon, na kterém budou zpracovávat svůj vlastní projekt. Celá akce vyvrcholí galavečerem v budově Rektorátu ČVUT, kde budou účastnice svou práci prezentovat.

„Jsme rádi, že se Letní škola IT pro dívky koná právě na naší fakultě. S potěšením zjišťujeme, že také díky této akci roste počet studentek IT. Na naší fakultě jich je aktuálně v průměru 15 %. Možnosti uplatnění na zajímavých pozicích je v našem oboru opravdu veliká, a proto se těmito akcemi snažíme studentům středních škol informatiku přiblížit, aby se technického vzdělání nebáli,“ říká proděkan pro vnější vztahy Fakulty informačních technologií ČVUT doc. Josef Kolář.

V rámci programu si také dívky vyzkouší práci v laboratořích Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze, kde se potkají například s humanoidními roboty.

„Dáváme dívkám příležitost nahlédnout pod pokličku světa informačních technologií. Chceme, aby poznali, že IT není jen programování. Obory na vysokých školách jsou rozmanité a právě naše Letní škola jim má ukázat, že v IT je místo i pro ženy,” říká Dita Přikrylová, ředitelka a zakladatelka organizace Czechitas.

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8.00 do 20.00 hodin. Hlavní program se odehrává v počítačových učebnách FIT ČVUT v Praze. Večerní program je většinou určen pro exkurze ve firmách. Více informací najdete na stránce akce: https://www.czechitas.cz/cs/co-delame/letni-skola-it.

Pro účast novinářů je vyčleněn závěrečný galavečer v budově Rektorátu ČVUT, Jugoslávských partyzánů 1580/3, Praha 6 v pátek 7. 8., kdy budou dívky prezentovat své závěrečné projekty, od 17.30 – 20.00 hodin. Účast je podmíněna akreditací e-mailem na jan.schonbauer@czechitas.cz do čtvrtka 6. srpna do 12.00 hodin.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková