Ovlivní IT technologie sportovní výkony? Student informatiky zjistil, jak vylepšit lukostřelbu

9. 9. 2021

Student Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) zjistil, jak může lukostřelec přesněji zasáhnout terč. Výsledky jeho výzkumu jsou velkým přínosem lukostřelecké komunitě, od trenérů až po vrcholové sportovce. Ve své práci zanalyzoval a přesně popsal střelcovy chyby při lukostřelbě, které mají výrazný vliv na zásah terče šípem. Pro svůj výzkum použil špičkové IT technologie.

Student FIT ČVUT Bc. Matěj Jech má dva koníčky – lukostřelbu a informační technologie. Ve své závěrečné práci proto oba dva propojil a popsal lidské chyby, o kterých střelec málokdy ví a které ovlivní zásah terče. V práci s názvem „Měření letových vlastností šípu vysokorychlostní kamerou“ do detailu analyzoval techniku vypuštění šípu z luku a definoval chybné držení těla střelců, kterého se mohou vyvarovat, a zlepšit tak svůj sportovní výkon. 

„Výsledky mé práce pomůžou střelci uvědomit si, co způsobilo špatný zásah terče, a na co si dát pozor,“ říká Matěj Jech a dodává: „Rád bych tomuto sportu přispěl v oblasti výzkumu a povznesl tím vzdělání trenérů a lukostřelců.“

Pro analýzu lukostřelecké techniky Matěj Jech porovnával vzájemnou vzdálenost jednotlivých prstů ruky držící tětivu, vzdálenost této ruky od obličeje střelce a míru rotace ruky. Zjistil například, jak chyby techniky způsobují odchylky od zásahu středu terče. Pro svůj výzkum použil vysokorychlostní kamery a metody zpracování obrazu ve fakultní laboratoři ImproLab.

„Vysokorychlostní kamery a metody zpracování obrazu byly ideálními prostředky k analýze lukostřelecké techniky,“ říká Ing. Jakub Novák, vedoucí závěrečné práce a současně vedoucí laboratoře ImproLab, a dodává: „Pro sledování pohybů lukostřelce jsme nastavili frekvenci snímání 600 snímků za vteřinu, což zaručilo přesné zachycení skutečnosti a umožnilo vyhodnocení získaných dat. “

V České republice se lukostřelbě nedostává příliš velké pozornosti. To by se mohlo změnit tím, že se plzeňská střelkyně Marie Horáčková kvalifikovala na Olympijské hry v Tokiu 2020. Matěj Jech svým výzkumem přispívá ke zkvalitnění sportovních výkonů, a tím i k větší propagaci lukostřelby jako vrcholového sportu v České republice. 

Výsledky závěrečné práce Matěje Jecha jsou volně přístupné na stránkách ČVUT.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková