Studentek na technických oborech přibývá. Do IT jim pomáhá i Letní škola IT

Programování už dávno není pouze mužskou doménou. Přivést další dívky do světa IT má za cíl Letní škola IT pořádaná Czechitas ve spolupráci s Fakultou informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Její sedmý ročník započne na akademické půdě fakulty již 17. července, kde si skupina středoškolaček vyzkouší, jaké je to pracovat v IT oboru. Cílem Letní školy IT je, aby si mladé dívky dokázaly osvojit dovednosti v informačních technologiích a vyzkoušely si práci na svých projektech.

Dívky nebudou sedět pouze za počítači a programovat. Naučí se také používat grafické programy a vyzkouší si práci s humanoidními roboty a dalším vybavením ve specializovaných laboratořích FIT ČVUT. Těšit se mohou i na volnočasové aktivity, jako je ranní jóga, letní kino, exkurze v partnerských firmách či odborné kariérní přednášky a mnoho dalšího. Intenzivní čtyři dny vzdělávání a inspirace účastnice završí při celodenním hackathonu, kdy budou pracovat na vlastních projektech. Své projekty budou prezentovat na závěrečném slavnostním galavečeru v prostorách Rektorátu ČVUT před odbornou porotou, rodiči i médii. 

Že je program opravdu nabitý, potvrzuje i Marie, absolventka Letní školy IT 2021:

„Za krátkou dobu jsem si hodně rozšířila obzory o IT oboru. Každý den nové objevování, takže jsem neměla strach, že bych se nudila. Některé dny byly opravdu náročné, ale díky týmu lektorů i koučů jsem stále měla k dispozici někoho, kdo mi pomohl vše bez problému zvládnout.“

Letní škola není pouze náročný týdenní program, ale holky se navzájem podporují, získávají kontakty a zažívají nové věci.

„Díky Letní škole IT vzniklo nejedno dlouholeté přátelství mezi absolventkami, které dál pokračují ve studiu IT i na vysokých školách. Zápal pro IT, který nám předávají, nám pomáhá pracovat a rozvíjet projekty, jako je Letní škola IT 2 pro pokročilé absolventky, kterou letos pilotujeme,“ říká Anna Michalovová, produktová manažerka dětských akcí Czechitas. 

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor. Hlavní program se odehrává v počítačových učebnách a laboratořích FIT ČVUT v Praze. Večerní program je většinou určen pro exkurze ve firmách. Do letošního ročníku je přihlášeno 28 studentek středních škol. Více informací na stránkách akce.

Kontakt pro média

Ivana Macnarová

PR manažerka

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková